Реклама / Ads
17| 10453 |28.10.2019 ПОЛИТИКА

Кьовеши: Ще има натиск срещу разследвания за ползването на еврофондовете от хора с голяма власт

.
Лаура Кодрута Кьовеши
”Определено ще има натиск – след като разследванията започнат – върху институцията и прокурорите. Да не забравяме, че хората, които ползват европейски фондове са предимно бизнесмени, някои от които имат много власт. Но аз съм много добре подготвена за това и то изобщо не ме тревожи”. Това заяви Лаура Кьовеши.
 

Първите резултати от работата на Европейската прокуратура ще са налице след поне две-три години, а ръководителката ѝ Кьовеши вече очаква натиск от бизнеса. Но не се притеснява. Това разказва тя в интервю за агенция "Ройтерс".


Европейската прокуратура започва работа идния месец. "Мисля, че ще има много големи очаквания, след като институцията започне действително да работи по дела. Но хората трябва да разберат, че достойните резултати ще дойдат след две-три години, когато съдилищата започнат да обявяват финални присъди.", казва тя.


В последните седмици ЕС обсъжда бюджета си за 2020 г., които се състои от близо 160 млрд. евро. Блокът е загубил около 9 млрд. евро в периода 2002 г. - 2016 г. заради данъчни измами, гласи доклад на Европейската сметна палата.


Европейската прокуратура, чийто офис ще бъде в Люксембург, ще разследва именно престъпления срещу бюджета на ЕС. Освен Кьовеши, в нея ще работи по един прокурор от всяка участваща държава-членка – засега 22 от 28. По разследванията националните власти ще трябва да изпращат и свои прокурори.

 

Европейската прокуратура ще бъде първият наднационален прокурорски орган с правомощия да провежда разследване и осъществява наказателно преследване на измами и други престъпления, които засягат финансовите интереси на Съюза:

- измами, свързани с приходи и разходи

- измами, свързани с ДДС (доколкото са свързани с територията на две или повече държави членки и са на стойност поне 10 милиона евро)

- пране на активи, получени от измами по отношение на бюджета на ЕС

- активна и пасивна корупция или присвояване, които засягат финансовите интереси на ЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5471 |15.10.2019 Президентът: Борисов да поиска от ЕС план при евентуален миграционен натиск . 10| 8801 |07.09.2019 Димитър Делчев: Има сериозен натиск към ДБГ да не подкрепяме промяната в София . 6| 6902 |16.07.2018 Eврокомисар ще проверява за политически натиск върху Лозан Панов . 7| 5273 |04.02.2018 Сергей Станишев отрече ПЕС да е оказвал натиск върху БСП за Истанбулската конвенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads