Реклама / Ads
16| 13483 |01.10.2020 ПОЛИТИКА

Комисията LIBE: Парите на данъкоплатците в България се използват за обогатяване на кръгове до управляващата партия

.
Парите на данъкоплатците в България се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляващата партия. ЕК да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК да използва също така всички други налични инструменти, включително процедури за нарушаване на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета, когато те бъдат налични.

 

Това са само част от исканията и констатациите, които се съдържа в проект на предложение за резолюция на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента /LIBE/. Той ще бъде гласуван на 1 октомври.

 

Необходимо е също така българското правителство в сътрудничество с Еврокомисията да грантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват пари от фондовете на ЕС, са казва още в проекта.

 

В предложението евродепутатите настояват да се обърне сериозно внимание на обвиненията в корупция по високите етажи- Става дума за изтеклите в публичното пространство записи от лятото, „Апараментгейт“, скандалите с къщите за гости, случая с либийския танкер „Бадр“, случая с имота в курорта Росенец или сскандала с предполагаемите незаконни парични прехвърляния на пари от Българската банка за развитие (ББР).

 

В проекта се изразява солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи към правосъдие, прозрачност, отчетност и демокрация. ЕП твърдо смята, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и подкрепя правото на мирен протест, като осъжда всякаква форма на насилие срещу това право. Ужасянащо е използването на сила срещу жеви и деца, особено деца със заболявания.

 

Тревога предизвикват незаконните и прекалените проверки срещу частни бизнеси, изразили открито подкрепа за протестите.

 

Документът можете да видите ТУК!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5442 |22.07.2020 Цветелина Пенкова: Парите на ЕС не са в чекмедже, от българската държава зависи колко от тях ще влязат в нашата икономиката . 18| 7460 |09.07.2019 Радан Кънев: Бедни ще сме докато властта мисли как да заграбят пари през властта и власт през парите . 3| 5684 |26.06.2019 Христо Панчугов: Парите на партиите се харчат само за медии и избори . 4| 5923 |21.06.2019 Хиновски: Трябва да се провери произходът на парите на ”Еврохолд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads