Реклама / Ads
54| 18410 |23.12.2010 ПОЛИТИКА

Кръгът на Първанов трака със зъби от гнева на Бойко

.
Службите, данъчните и прокуратурата активирани срещу белязаните.
 

С думи като мълнии се обстрелват тези дни първите институции в държавата. Господарят на „Дондуков”2 Георги Първанов предупреди обществото, че с това правителство „страната върви на зле”.

От „Дондуков” 1 последва незабавен отговор на стрелбата. Бойко Борисов каза в прав текст: „Нещата вървят на зле, но за Първанов и неговите приятели”. Този път премиерът разшири кръга на атаката и намеси в играта и други лица, които през двата мандата на президента концентрираха опасно много власт в ръцете си. Екип на „Торнадо” се зае да види какво драматично се случва с приятелите на държавния глава и да очертае кръга на застрашените му авери. Според политолози и анализатори спряганите за родни олигарси са елитът от дружинката на президента. Съдбите им са доста динамични и по¬вратни, обединяват ги връзки с тайните служби, неясни милиони и собственост, амбиции за власт, заплахи за живота им. Перник се оказва също кодово име в обръчите на властта. Освен големите босове обаче на по-ниските етажи в орбитата на Първанов се пресичат имената на Алексей Петров – Трактора, бившия главен прокурор Никола Филчев, ректора на УНСС проф. Борислав Борисов, депутата от РЗС доц. Атанас Семов, на кмета на Пловдив Славчо Атанасов, феодалните старци от БАН, които бранят академията от реформи, децата на покойния Кольо Добрев - Мариана и Кирил, на шефа на Конституционния съд Евгени Танчев, на главния прокурор Борис Велчев (през последните години се е дистанцирал от „Дондуков” 2, решавайки да бъде верен на закона), на шефа на ВКС Лазар Груев, Весела Лечева, социолозите за поръчки Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, брат и сестра Бокови, депутатите Георги Пирински, Румен Петков, Емилия Масларо¬ва, Михаил Миков, д-р Борислав Китов. Към разширения тим още се числят народната певица Николина Чакърдъко¬ва, палавата Мариана Попова, пристана¬лият отскоро на ГЕРБ Веселин Маринов, неувяхващата роза на демокрацията Велислава Дърева, археологът Николай Овчаров, издателят Иван Гранитски, патриарх Максим, главните редактори на почти всички родни медии, готови да обслужват с еднаква охота Първанов, но и да са винаги на пост за доверието на Борисов. Както казваше един бивш премиер – всички сме братовчеди в тази държава. Оказа се, че хората на Първанов препли¬тат интересите си с хора на новата власт или направо са причислявани и към приятелския кръг на Бойко Борисов.

Банкерът Емил Кюлев
Показно бе убит в центъра на София. Кариерата му тръгва от МВР до собственик на най-мощната родна финансова институция. Приживе го обя¬вяваха за най-богатия човек в България и един от най-замож¬ните в Източна Европа. Днес империята му е разбита и пре¬разпределена между ненавиж¬дащи се наследници, кредитори и бивши съдружници. Първа¬нов упорито продължава да не отговаря на въпросите защо е разстрелян съветникът му и семеен другар? За този приятел на президента нещата са окон¬чателно фатални.

Манол Велев
От четири години е в будна кома след неуспешен атентат. От сервитьор на Централна гара се превръща в крупен собственик на ресторанти, дискотеки, казина, хотел „Плиска”, пазара в „Младост“ 4, инвестира в строителство. Велев бе обвиняван, че чрез съпругата си Весела Лечева е контролирал игрите в Спортния тотализатор.Боби Цанков го уличи, че е стоял зад измамите и игрите на щастието. Твърди се, че братът на Лечева – Даниел, е поел бизнеса на зет си, но в семейството са категорични, че повечето от проектите са замразени, а конкуренти ги избутват. Първанов мълчи защо и този му съветник бе обект на килъри. За живия, но незнаещ това Манол Велев, нещата наистина вървят на зле. Според лекари състоя¬нието му на будна кома може да продължи с години, а шансът да се оправи е нищожен.

Георги Гергов

Примката на късмета се стяга драматично за свинаря от Маноле. Олигархът се слави с личното с и приятелство с първата двойка на държавата. Вили и Георги Гергови и Зорка и Георги Първанови друсат заедно кючек под трелите на Ивана в чест на 50-годишнината на феодала. ГЕРБ стана трън за амииците му. Държавата иска да си върне дела в Пловдивския панаир, отказа да им подари ЦУМ за музей, притиснаха го да плати дивидент, общинска комисия проверява инвестиционната дейност на смесеното общинско-частно дружество „Пълдин туринвест“. Олигархът е натрупал дългове към контрагенти, а потокът на свежи пари е секнал. Той е в групата на президентските авери, за които прогнозата на Борисов ще се сбъдне.

Николай Банев
Масовата приватизация го превърна в един от най-крупните собственици.Качи се на частен самолет, а преди месеци призна с тъга, че кризата го е приземила на „Майбах“. Той е сред другарите и спонсори на президента. И при Тройната коалиция продължаваше да лапа поръчки и заменки на имоти. ГЕРБ го притисна. Твърди се, че Банев е затънал в огромни дългове, много от приватизираните му компании са в необявен фалит, дължи заплати, вноски към държавата и кредитори. Властта го притисна за незаконно застрояване в защитената област Иракли и приватизирането на държавната плажна ивица, събори яхтеното му пристанище край комплекса Русалка. Твърди се, че за крупни далавери Банев ще бъде арестуван, той обаче
плаши, че ще си търси правата и ще емигрира в Катар.

8 лица пресичат интересите им

Х р и с т о К о в а ч к и
О л и г а р х ъ т от Самоков бе тайното оръжие на Първанов с партия ЛИДЕР за влизане в настоящия парламент и участие в изпълнителната власт. Днес босът има опасни дертове - прокуратурата го обвини за крупни измами, клиент е на Темида, натрупал е дългове за над милиард, неговият ТЕЦ „Брикел” има опасност да бъде спрян. Комисията „Кушлев” му наложи нечуван в историята на България запор на имущество и авоари в размер на повече от 143 милиона лв. Движи се с огромна охрана след заплаха за живота му. Твърди се, че заради апетити на приятелката на премиера Цветелина Бориславова към Общинска банка босът може да отърве затвора, но според анализатори по-вероятното е да загуби и трезора, и сво¬бодата си.

Николай Гигов
е сред най- в е р н и т е на Първанов олигарси, оръжеен търговец номер едно. Твърдеше се, че е по¬лучил 75 млн.евро комисионна от кабинета Станишев за френските корвети, за во¬енноморския ни флот. Фирмата му “Делта-Г” е посредник и в сделката за доставка на модерни хеликоптери за ВВ. Собственик на „Локомотив – София”. Името му се свързва с фолк певицата Глория и други чалгаджийки. Контактува с политици от различни цветове. Обича да позира ниво и на общи снимки с премиера Борисов. Общата страст към тениса може да се окаже спасителната му сламка. Съмнения за Гигов обаче изплуваха и в разкритията на Уикилийкс.

Л ю д м и л С т о й к о в

Човекът на ВИС е известен като собственик на курорта Дюни, Стомана – Перник, но и като щедър спонсор на Първанов. Обвиниха го за далавери със 7,5 млн. евро европейски пари, изпрани от олигарха. Бе арестуван, но по-късно пуснат под парична гаранция. Темида призна Стойков за невинен, но ортакът му Марио Николов получи ефективна присъда. Появиха се съмнения, че е спазарил свободата си. Близки до олигарха твърдят, че се е свил, отказва показност и споменаване на името му, опитва се да не влиза в скандали и да опази позициите си. Кумецът му Богомил Гьорев бил застраховка пред управлението на ГЕРБ. Той е от групата на Котараците, набедена за авери на Борисов.

К р а с и м и р Гергов
Бившият щатен служител на ДС днес е един от най-богатите и влиятелни хора. Призна, че е реалният собственик на Би Ти Ви, а името му се свързва с още редица електронни медии, монополист е на рекламния пазар. Връзките му с Първанов не са демонстративни, но ясно е, че от години пази гърба на държавния глава и му осигурява щедър медиен комфорт. Босът извлече огромни дивиденти през управлението на Тройната коалиция. Гергов обаче стои добре и в отношенията си с премиера, така че гневът на Борисов заради Първанов вероятно най-късно ще го застигне. Правителството има нужда от опората на магната и всяка друга волност може да отвори тежка медийна война на ГЕРБ.

Цветелина Б о р и с л а вова

Чар о в н а т а приятелка на премиера е сред личностите, които влияят най-силно върху него. Познавачи на двойката определят банкерката като опасния гений до Борисов. Твърди се, че тя се опитва максимално да налага пози¬ц и и по всяка важна тема за държавата и бизнеса, да контролира решения на властта. На нейното желание да се бърка се приписват и много от фаловете в политиката на правителството и кадрови решения, коментират засегнатите министри. За Бориславова обаче е сигурно, че е там, където мирише на много и лесни пари. Няма проблеми да бъде с Ковачки, Людмил Стойков, Валентин Златев, медийния бос Гергов, Славчо Христов и Иво Прокопиев, та дори и с Първанов.

В а л е н тин Златев
Шефът на „ Л у ко й л ” е сред най-богатите и влиятелни хора в държавата. Твърди се, че е тайната трансмисия между Първанов и Борисов, ловува с тях, те пък му гостуват. Босът е там, където има руски капитали. Име¬то на „Лукойл” попадна в разкритията на Уикилийкс, че представляват руските служби и мафията в България. Заканата, че проблеми очакват приятелите на Първанов, засега изглежда най-малко засягат Златев. Борисов е казвал: „Вальо Златев ще е премиер на България в моя кабинет“. Петролният бос направи Цветелина Бориславова милионерка,отстъпвайки й поста си в СиБанк. Златев може да се окаже застрашен само ако това поискат Русия, САЩ и ЕС.

Котараците

Така в Перник н а р и ч а т б и з н е с м е н и т е б р а т о в чеди Иван Асе¬нов и Богомил Гьоров. Интересите им са в строителството, контролират над седем фирми с името „Ибера”,работят главно в София и по морето, печелят обществени поръчки, въртят милиони. Борисов е кум на Иван, а техен човек е роднина с депутата от ГЕРБ Ирена Соколова. Станишев пръв разбули кръга на Котараците, но хора от Перник твърдят, че те са преди всичко хора на Първанов, а впоследствие прилепени от Борисов, запознал ги Сашо Сталийски. Котараците са сред учредителите на съюза “За Перник”, издигнал Първанов за втори мандат, спонсорират президента и кампанията “Българската Коледа”.

И в о Прокопиев
Проваленият м е д и е н магнат е към кръг на Борисов, но се чувстваше комфортно и при Станишев, с подкрепата на президента. Използваше работодателите като лост за протекциониране на лични интереси с властта. Слухове го издигаха за премиер преди Борисов. Пробутваше неуспешно свои хора в сегашното правителство. Цветелина Бориславова е топлата връзка между Прокопиев и Борисов. ГЕРБ го короняса за почетен консул на Канада у нас. Това бе шансът му да се измъкне с дипломатически паспорт от страната, след като тука го разследват. Твърди се, че Първанов му е помогнал да мине без проверки през правителствения VIP на летището.

Самотният електрон
Малкият Сталийски
Синът на покойния военен министър от синьото управление Александър Сталийски баща е най- автентичният човек на премие¬ра. Борисов отрича да са комбина, обяснявайки, че само ходел в заведението му „Дианабад”, да гледа мачове. Запознали след неправилно шофиране на малкия. За да го респектира, тогавашният главен секретар на МВР му забил един банан в главата. Сталийски обаче е сред основателите на ГЕРБ, но твърди, че не се облагодетелства от това. Опоненти обаче го нареждат сред неподозираните монополисти на развлекателни заведения и ресторанти в столицата, които придобивал с лекота. Въпреки това за него се знае, че е крайно десен и не може да играе с хора на Първанов. Така малкият Сталийски се оказва най- чистият сателит от приятелската орбита на Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 10100 |22.12.2010 Първанов и рендето „Вьорнер”. Цинкограф. . 45| 10397 |17.12.2010 Ген. Атанасов: Политиката на Първанов роди скандала с ДС-посланиците . 13| 8475 |10.12.2010 Първанов бил зад аферата с бг паспорта на Л. Георгиевски . 76| 7727 |08.12.2010 Борисов: Да, нещата отиват на зле, но за Първанов...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads