Реклама / Ads
89| 7837 |02.10.2012 ПОЛИТИКА

Кунева: Не виждам лидерство в България

.
Меглена Кунева
Имало само аморфност и готовност за наместване според ситуацията. В "България на гражданите" мислели за енергийната стратегия с три стълба.
 

Няма стабилно мнение за Белене нито от страна на правителството, нито на НС, нито на президента, това е аморфност и готовност веднага да се наместиш според ситуацията, обяви по БНТ бившият еврокомисар Меглена Кунева. Липсва лидерство, затова се хвърляме от едната крайност към другата, установи тя.

Референдумът има много важно в гражданския контрол, добави тя и каза, че според премиера можело да се пита в референдума откъде ще се вземат парите за Белене. На това Кунева не била съгласна. Много зависи кои са инвеститорите и условията, при които договорът се предлага - дали е стабилен инвеститор, с дълъг опит и модерни технологии, за да се развива и наука, обясни тя и каза, че настоящ не бил такъв.

Така както са изложени нещата в публичното пространство, "Белене" не е жизнеспособен проект. В "България на гражданите" мислели за енергийната стратегия. Три били стълбовете: енергийна ефективност в бита, но и по цялата верига;  създаване на алтернативни източници за енергия и нисковъглеродна енергетика. Това можело да даде на България стабилен път напред.

Има ли гарантиран достъп на трета страна до тази газопреносна мрежа, попита Кунева. Вървим към откриване на нови находища; трябва да имаме гаранция, че 50% от тръбата е свободна да поеме други доставчици, което е и европейска директива, каза Кунева. Иначе продължавал монополът на Газпром. Кунева похвали Трайков за релевантните въпроси, които задавал. Според него всеки път при преговорите премиерът излизал с аргументите на руската страна.

Още не знаем въпросът за референдума, каза Кунева, според която от ляво и от дясно достигнали до общо решение ЗА строежа на АЕЦ "Белене".  Бих направила своя избор, когато чуя всички факти, добави тя, но направи уговорката, че хората не са експерти, за да си отговорят каква е структурата на българската икономика., ръста и под. фактори, обвързани с потреблението на електроенергия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 9020 |10.09.2012 Кунева: ГЕРБ живeят като политически аутисти . 82| 8448 |20.08.2012 Кунева: Бойко Борисов лъже за цените на горивата . 196| 43410 |02.07.2012 Меглена Кунева: Ще управляваме България сами! . 121| 7914 |20.06.2012 Меглена Кунева: Моят поглед е насочен само и единствено към хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads