Реклама / Ads
1| 2188 |30.07.2024 НОВИНИ

Разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за правителство започнаха с фалстарт

.
Източник: БГНЕС
Разговорите на "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат започнаха с фалстарт.
 

Депутатите на Слави Трифонов трябваше да говорят първо с шестимата народни представители, напуснали (несъществуващата вече) ПГ на "Величие" и лоялни на идеолога Ивелин Михайлов. Вместо това дойде само Красимира Катинчарова, която каза, че е упълномощена от колегите си да говори от тяхно име, а те нямало как да реагират "от днес за утре". 

 
Срещата започна в 11 ч. В началото Катинчарова изрази учудване, че разговорите са започнали от най-малките в парламента. "Радвам се на подхода ви да говорим за политики, а не за хора", каза още тя. Дотук обаче свърши позитивният дух на разговора. 

 

"Има един въпрос от изключителна важност - ние внесохме в Народното събрание проекторешение за изграждане на АЕЦ "Белене" с помощта на украинската страна", посочи в началото Катинчарова, откривайки разговор по тема енергетика, която била важна за тях.

 

От отговора на въпроса дали ИТН са готови да подкрепят предложението за строеж на АЕЦ "Белене" заедно с Украйна щяло да зависи и бъдещето на разговорите. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отговори, че не било редно само тази тема да бъде част от разговора, а по-скоро първо да се чуят всички законодателни инициативи.

 

"За АЕЦ "Белене" трябва да се водят разговори на експертно ниво. Трябва да се направи експертиза, там има срокове. Площадката вече не е сертифицирана, това е земетръсен регион. Площадката вече не е в състоянието, в което е била. Ако започне процес, няма да е лесно", добави Йорданов.







Последваха около 40 минути пререкания между двете страни и въпреки обещанието на Павела Митова от ИТН темата да бъде обсъдена, разговорите приключиха.

 

"Не очакваме да срещнем нищо друго, освен политическо високомерие в този парламент, който е пълен с играчи, които по нашето разбиране са компрометирани. Дори да бъзе избрано правителство с третия мандат, ние не виждаме стабилност. Ние няма да подкрепим такова правителство, защото дори това, което е най-важно за нас - енергийната самостоятелност и независимост на България, никой от тези политически играчи не си прави труда да погледне сериозно", заяви след срещата Катинчарова. 

 

Преди това Йорданов се обърна към нея с думите: "Аз се радвам, че присъствахте, защото е хубаво да се види какви хора има в НС. И когато тръгнахте да задавате въпроси с кого работите или защо нещо не става, вече ще ви е по-ясно. Както виждате, дойде един представител на шест човека, който нямаше идея какво друго трябва да се прави в държавата. Няма нужда от подкрепа специално от тази част. С другите парламентарни групи предполагам, че разговорът няма да е на това ниво, а ще е по-професионален". 







За 13.30 часа бе планирана следващата среща - с депутатите от "Величие", близки до бившия ѝ председател Николай Марков. Тя обаче е преместена за 17:30 ч., за да могат депутатите да се върнат от избирателните си райони.

 

За 16 ч. бе насрочен разговорът с изключените и напуснали ПГ на ДПС депутати. Оттам вече декларираха, че ще се отзоват на поканата и ще се държат отговорно, макар още миналата седмица да стана ясно, че смятат за малко вероятно да се стигне до кабинет. Днес обаче стана ясно, че разговорът е пренасрочен за сряда.

 

Депутатите от ДПС, подкрепящи Делян Пеевски, категорично отхвърлиха възможността да се явят на разговори. В позиция до медиите съпредседателят на ДПС и председател на ПГ на Движението обвини ИТН, че си правят нерегламентирана предизборна кампания и ги призова незабавно да върнат мандатa.

 
Отказ за разговори дойде и от "Възраждане". Според лидера Костадин Костадинов партията му има готовност да излъчи кабинет и точно затова не са получили третия мандат, "защото лицата в него биха увеличи подкрепата им".

 

От ГЕРБ запазиха мълчание, от БСП смятат, че не всичко е загубено, а от ПП-ДБ ще решат днес на заседание на парламентарната група дали да разговарят.

Единственият изключен от парламентарната група на БСП Калоян Методиев вчера изпрати писмо, че е отворен за разговори, но иска обща среща с всички нечленуващи в групи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2588 |30.07.2024 Огромен пожар край Струмяни. Евакуация на села, френските самолети ще гасят /обновена/ . 1| 2361 |30.07.2024 Страхотна Станимира Петрова срази световна шампионка в Париж . 21| 13630 |30.07.2024 Валентин Вълканов: БПЦ е скандализирана от Олимпиадата, но подкрепя побеснели диктаторчета срещу Украйна . 15| 7956 |30.07.2024 С руски кавички Св. Синод скочи срещу откриването на Олимпиадата и постави голямо „но” след европейския ни път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads