Реклама / Ads
16| 6179 |05.01.2023 ПОЛИТИКА

Лицемерие от шайка кремълски дяволчета: Реакцията на Запада и Украйна за предложеното от Кремъл примирие

.
Какво общо има шайка клемълски дяволчета с християнския празник Коледа? Кой ще повярва на мерзостта, която убива деца, обстрелва родилни домове, измъчва затворници? Режим на прекратяване на огъня? Лъжа и лицемерие!
 

Това написа ръководителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данаилов.

 

Коментарът му идва след като руският патриарх Кирил посъветва президента Владимир Путин да обяви временно прекратяване на огъня покрай Рождество Христово, а малко по-късно главата на Кремъл се съгласи и нареди на военния си министър Сергей Шойгу по линията на съприкосновение с Украйна да спре огъня от 12 ч. на 6 януари до 00 ч. на 7 януари.

 

Това решение обаче срещна реакция от страна както на Украйна, така и на международната общност.

 

Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски, отхвърли призива на Путин украинската армия да последва руснаците в прекратяването на огъня и заяви, че "временно примирие" може да има само когато "РФ се оттегли от окупираните територии".

"Запазете лицемерието за себе си", написа Подоляк в Twitter.

В по-подробен коментар в пресата Подоляк нарече решението на руския президент Путин да обяви прекратяване на огъня по Коледа и призива да се направи същото спрямо украинците като пропаганден жест и хитрост.

 

"Русия се опитва по всякакъв начин поне временно да намали интензивността на битките и интензивността на атаките срещу своите логистични центрове, за да получи време за извършване на допълнителна мобилизация, изграждане на мащабни укрепления в окупираните територии и прегрупиране на армията", заяви още Подоляк.

 

Успоредно с това, според него, Кремъл се опитва да покаже на европейците, че иска мир и да ги принуди да окажат натиск върху украинците.

 

Коментар направиха и военните блогъри в Telegram, които подкрепят руската инвазия в Украйна. Коледното примирие е, разбира се, един вид политически красив жест. Традиционен. Като част от общата военно-политическа учтивост (която е едно място за всички)“, пише водещият прокремълски канал Rybar.

 

Авторите на Z-channels отбелязват, че Киев все още не е отговорил на предложението на Кремъл за прекратяване на огъня и смятат, че турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, който днес се обади на Путин и Зеленски, може да е замесен в решението.

 

"Нека изградим хронология. Ердоган звъни. Очевидно не е Весела Коледа. Призиви за едностранно прекратяване на огъня. След това патриарх Кирил призовава за примирие за Коледа, Путин нарежда на Шойгу да прекрати огъня. Такава заповед все още не е чута от Киев Напротив, те казват, че всичко това е провокация, така че огънят ще продължи“, каза той.проруският публицист Анатолий Шарий.

 

Авторът на канала "Военен информатор" (има около половин милион абонати) се изказва по-категорично:

 

"Това решение е направо безумие, което е чисто декларативно. Трудно е да си представим, че то действително се спазва от войниците и особено от украинската армия, която изобщо не се нуждае от подобни трикове.

 

Коментар направи и американския президент Джо Байдън. Той посочи, че "Путин има нужда от глътка въздух". Според него Русия с предложението си за прекратяване на огъня на православната Коледа иска да спечели време и да прегрупира войските. Байдън отбеляза, че Владимир Путин "е бил готов да бомбардира болници, детски градини и църкви" на 25 декември, на западната Коледа и на Нова година.

 

Инициативата на Кремъл беше коментирана и от Аналена Бербок, ръководител на германското външно министерство.

 

"Ако Путин искаше мир, той щеше да прибере войниците си у дома и войната щеше да свърши. Но явно иска да продължи войната след кратко прекъсване. Така нареченото прекратяване на огъня няма да донесе свобода или сигурност на хората, които живеят в ежедневен страх под руска окупация", посочи тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 9548 |27.12.2022 Гаргите ли плаши Лавров със закани към САЩ и Запада? Ами ако ракетите уцелят кремълските деца? . 27| 7219 |29.01.2021 Руското посолство атакува американското в България: Мирише на лицемерие, нали така? . 20| 11198 |29.11.2019 Фандъкова обвини Демократична България в лицемерие и некомпетентност . 17| 14419 |27.06.2018 Методи Андреев пред Фрог: Една политическа шайка иска вот на недоверие на друга! Потрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads