Реклама / Ads
4| 4917 |20.09.2022 ПОЛИТИКА

”Метлата” на Радев и неговите ”хора за всичко”

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Служебното правителство на президента с размах извършва поголовни кадрови чистки. Явно Румен Радев си има хора за всичко. Става обаче зле, когато хората за всичко служат и на други господари.
 

Какво е общото между "Напоителни системи" ЕАД и честността на изборите? Отговорът гласи: служебното правителство, което е длъжно да организира демократичен вот, но съвсем не е длъжно да сменя управленческите кадри на "Напоителни системи", а го прави. Не защото е загрижено за напояването на есенниците.

 

Има обаче съвпадение между очакваното днес (19 септември) отстраняване на директорите и изтичането на крайния срок за подаване на проектни предложения за едни 107 милиона лева безвъзмездни средства от европейската Програма за развитие на селските райони (ПСР). Те веднъж вече бяха спрени, макар и след проведени обществени поръчки. Този път търговете за възстановяване на напоителните канали трябва да се реализират, иначе се очертава загуба от десетки милиони по ПСР.

 

Какво прави четвъртото служебното правителство на президента Румен Радев - иска да договаря изтребители "Грипен" като първото му, разплаща инхаус поръчки, спрени от третото му, и емитира външен дълг като всеки друг кабинет. Но с размах върши само за месец онова, за което на редовните правителства им е нужна поне година - поголовни кадрови чистки.

 

Хора за всичко 

 

Във времена на дефицит на кадри - проблем, от който се оплакват и бизнес, и партии в България, президентът изглежда има човек за всичко, както пее Ицо Хазарта, вече известен и като Христо Петров. Каква е разликата между президентските чистки и тези, които извършват политическите сили в правителство, съставено след избори? На пръв поглед - почти никаква. И едните, и другите действат по неясни критерии, назначават хора, които се оказват без компетентност, интегритет, понякога и без нужната диплома, но пък лоялни (и удобни за нечии обръчи). Ако имаше стандарти за назначения, съветникът на някогашния премиер Сергей Станишев - Азер Меликов, например никога нямаше да оглави Управителния съвет на "Информационно обслужване", а Калина Илиева, фалшифицирала диплома за завършен университет в Берлин, никога нямаше да стане шеф на ДФ "Земеделие", където са съсредоточени милиарди.

 

Но политическите партии, спечелили избори, имат програма, обявяват цели, някои от които успяват да реализират, други не. Какво стои зад амбициите на президентското войнство, какви са целите на чистките, кой дава списъците за уволнения и назначения - съветници на президента, съветници на съветниците на президента или просто приятелски кръг на министрите му? За обществото това е непонятно.

 

Странни назначения

 

Някои назначения могат да се обяснят с принадлежност към кръга на Румен Радев в битността му на военен - на предишния служебен премиер Стефан Янев и настоящия Гълъб Донев, на сегашния министър на отбраната Димитър Стоянов. Други - на министъра на икономиката Никола Стоянов, на правосъдния министър Крум Зарков, на спортния - Весела Лечева, са открит фронт срещу лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя уволни Стоянов от ВМЗ-Сопот, а Зарков и Лечева са от вътрешната опозиция в БСП и близки до президента. 

 

Но се появяват и такива като министъра на енергетиката Росен Христов, заговорил за "неизбежни" преговори с "Газпром" на третата си седмица на поста. "Те (от президентството, б.а.) търсиха човек с международен опит, без зависимости в България и без връзки с енергийни дружества." Така Христов обясни по bTV вчера как е бил избран, показвайки и предварително подготвената си диплома от университет в Сан Диего, Калифорния, за която се появиха съмнения дали съществува. Човекът с международния опит обаче се държи като служител на "Газпром", размахвайки нонстоп заплахата руската компания да даде България на арбитраж заради спрените през април газови доставки.

 

Има ли изненади?

 

Притеснителното е, че от служебния кабинет не спират да повтарят как търсят контакти с "Газпром", дори казват, че се преговаря - сякаш подготвят почвата за някаква голяма изненада. Независимо от изявлението на Росен Христов в интервю за "Капитал": "Има решение в Русия "Газпром" да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва".

 

При толкова плашене за криза без руския газ и мъглявината дали ще се състави правителство след 2 октомври, служебният кабинет може и да се договори с "Газпром" за някакви количества синьо гориво до Нова година. Подобно развитие вече не изглежда химера на фона на всичко, което направиха дотук министрите на Румен Радев. А и ще имат коз, че са работили за диверсификация на газовите доставки - интерконекторът с Гърция, за който вчера регионалният министър Иван Шишков обеща и акт 16 тази седмица.

 

А уволненията си вървят. Председателят на Института по метрология Снежана Спасова бе освободена от длъжност точно когато се случва удостоверяването на устройствата за машинно гласуване, за да бъде проверена сигурността им. Появиха се съобщения за смени на директори с дълъг стаж в Патентното ведомство. Освободени бяха шефовете на НАП, митниците, МВР и регионалните му дирекции, държавните фирми и предприятия, Българската банка за развитие (ББР), дирекции в министерства, държавни болници… А Върховната административна прокуратура, както и досега, не обръща внимание на "метлата".  Няма администрация, която да работи ефективно след трета чистка за по-малко от две години.

 

Навремето премиерът Иван Костов беше казал, че "всички в България сме братовчеди". А това прави Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси напълно излишен. Бездруго публичните лица не декларират частните си интереси. Но всички те си имат "хора за всичко". Става съвсем зле, когато "хората за всичко" служат и на други господари.

 

Емилия Милчева, DW

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 22568 |26.08.2022 Два сюжета при Радев: “ПП – аз ви създадох, аз ще ви унищожа” и “БСП – вие ме създадохте, аз ще ви унищожа” . 0| 9732 |24.08.2022 DW: Как Борисов и Радев станаха партньори . 0| 29072 |02.08.2022 Политологът Петър Чолаков: Стига параноя, Радев отново се опитва да се върне към ”двата стола” . 0| 16406 |02.08.2022 Георги Ганев, ДБ: Румен Радев намигва на десния сектор с назначенията за служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads