Реклама / Ads
24| 5724 |31.01.2015 ПОЛИТИКА

Миков: БСП устоя на политическите репресии на ГЕРБ

.
Михаил Миков
БСП доказа, че може да устои на дългогодишните политически репресии на ГЕРБ. Демократизмът има своята цена и ние я понясаме редовно, но не бива да се отказваме от това, заради нечий комфорт. Демократизмът да не се бърка с разноговоренето и бръщолевеното. Това каза на семинара в Пловдив по адрес на ГЕРБ лидерът на БСП Михаил Миков.
 
Според него БСП трябва с по-голяма увереност да отстоява пред президента принципите на парламентарната демокрация , включително разделение на властите и да изпълнява ролята си  на обединител на нацията. Това ще затвърди характеристиките и на национална, парламентарна и демократична партия.

БСП трябва да продължи да си партнира с онези партньори, които отговарят на профила й и споделят общи ценности. Но това трябва да става по предварително изяснени и оповестени публични правила и безспорно разписани отговорности. Това каза Миков, споделяйки опита от коалицията си с ДПС.



 


АБВ не е опасност за разделение на левицата, защото не предлага лява алтернатива, не дават ресурс за реална политика и не отстояват ясен политически профил. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред червени активисти на семинар в Пловдив.

Като социалисти трябва много по-активно да се съобразяваме с настроенията в обществото, призова Миков. И призова основните партийни организации "да излязат от апартаментите и опушените клубове", за да покажат на гражданите, че лявото е алтернатива и дава перспектива.

"БСП категорично доказа, че може да устои на дългогодишни политически репресии от представители на десницата - и през 1991-1997 г. от СДС, и сега от ГЕРБ. Това е, защото за разлика от тях, БСП е идейна партия", каза соцлидерът. Освен това ние сме демократични, допълни той. И обясни, че "демократизмът има своята цена и БСП я понася редовно". Но демократичната дискусия не бива да се бърка с разноговоренето, а понякога и с опита за индивидуални изяви на гърба на партията, предупреди обаче той.
По повод на ГЕРБ Миков направи аналогия с НДСВ и ОДС – "партии с харизматични избори, които събират голяма обществена енергия, получават власт и формират клиентела, но след това оттичат след изчитането срока на годност".

Миков апанилиза и отношенията между БСП и ДПС, като уточни, че и по този въпрос стъпва на идейна и политическа основа. "През последната година се видя, че когато несъвместимостта между либерални и социалистически ценности ни кара да отстъпим, последиците са тежки", каза той.

Лидерът на БСП отправи критики към медиите, които не отразявали правилно БСП в опозиция. Не се сърдим, такива са обстоятелствата, но трябва да търсим и други възможнсти за обективно отразяване и други канали за стигане до хората и формиране на нагласи, каза той.

Имаме голям шанс, че Сергей е лидер на ПЕС и трябва да използваме тези възможности. Но трябва по-голяма ангажираност, защото този ресурс е ценен и трябва да се използва, каза още соцлидерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 9738 |25.01.2015 Миков: Министър Калфин прокарва дясна социална политика . 27| 6977 |21.01.2015 ДПС и ГЕРБ се хванаха за гушите за политическите чистки . 18| 5533 |13.01.2015 Миков: Унищожаването на БДЖ е безумие . 20| 5193 |19.12.2014 Миков: Хъб ще има в Турция без Борисов и България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads