Реклама / Ads
0| 4984 |05.04.2016 ПОЛИТИКА

Миков: Правителството разглежда България като бананова република

.
„Кризисните процеси в здравеопазването продължават. Очевидно е, че правителството няма капацитет да реши проблемите на българските граждани по отношение на здравеопазването. Кашата, която беше забъркана от така наречените реформи, създава сериозни проблеми и за лекарското съсловие”. Това заяви на пресконференция в централата на БСП председателят на партията Михаил Миков.
 
По думите му резултатите от дясната реформа, провеждана от правителството на Борисов, са хаосът в сферата, проблемите и опашките пред здравните заведения, включително и за трагични случаи на тези опашки. Миков изрази мнение, че с действията на правителство все повече се затвърждава тезата за необходимото засилено държавно участие, но не само като регулация в областта на здравеопазването. „Практически здравната каса се ръководи административно от МЗ. Знаете, че практически в момента няма договор, а едностранно определяне на лимити, т.е. скрито се върви към решения, които потвърждават нашата теза за необходимото държавно участие в организацията на здравната система”, каза още той.

Подновяваме искането си за спиране прилагането на закона за училищното и предучилищното образование
     
Миков коментира и системата на образованието. Според него случващото се там показва, че учебната година ще започне за някои ученици с учебници по средата на срока, което той определи като абсурд. Социалистът добави, че това е видим резултат от управлението на ГЕРБ в образованието. „С приетия закон за предучилищното и училищното образование ще се стигне до нов кръг затваряне на учебни заведение и освобождаване на учители. Ще се стимулира процесът на  обезлюдяване на села и по-малки градове”, предупреди лидерът на БСП. Според него това ще е в полза на транспортните фирми, ако учениците и техните родители решат да тръгнат към останалите населени места. Относно средното образование Миков бе категоричен, че то се връща в някъде около 1921 г. „Очертава се обстановка, в която ще има около 20-30 елитни гимназии в София и големите градове и постепенно всеобщата достъпност на добро средно образование ще остане носталгичен спомен. Затова ще подновим искането си за спиране прилагането на закона за училищното и предучилищното образование”, каза още лидерът на БСП и припомни, че от левицата вече са внесли такъв законопроект.
 
100-годишни срокове на концесиониране са абсурд и ще ощетят държавата

 „Разбираме, че правителството се готви да направи промени в сроковете за концесиониране. Говори се за 100-годишни срокове на концесиониране. Ние винаги сме били сигурни в компадорския характер на днешното управление, но такъв тип решения показват за пореден път, че правителството разглежда България като бананова – република от друг континент, само че у нас не растат банани”, каза Миков. По думите му такива срокове са абсурдни. „Те лишават държавата от най-ценното – ресурсите, които са естествени монополи. Става въпрос за пристанища, летища и за друг тип естествени монополи. Такова решение е неприемливо за нас”, категоричен бе той.
 
Като неприемливо Миков определи и премахването на пълното ограничение за участие на офшорни фирми в достъпа до обществени ресурси чрез концесии, обществени поръчки и намаляване и въвеждане на възможност за по-малък процент офшорно участие. По думите му всичко това става на фона на грандиозния случай на изтичане на информация за мястото и ролята на офшорните компании. „По повод на него, още веднъж искаме да обърнем внимание, че българското правителство прие споразумението със САЩ, в което само ние ще предоставяме информация от нашите банки за влоговете на американски граждани. Ние продължаваме да настояваме за реципрочност в тези отношения и българската държава да получава информация за влоговете на български граждани в американски банки, особено в някои интересни щати Делауеър и други”, завърши Михаил Миков.
Станислав Владимиров: В партийните структури на БСП има значително обновление – почти 50% от председателите на общински партийни съвети в страната са новоизбрани

„Продължава отчетно-изборната кампания на БСП. До момента са проведени 177 конференции, остават още 123. Имаме 28 номинации за председател на БСП, като 11 са новите имена. Също така – 21 са номинациите за председател на Общопартийната контролна комисия, 345 – за членове на Националния съвет. 347 са избраните като делегати до момента за Конгреса”. Това заяви организационният секретар на БСП Станислав Владимиров на пресконференция в централата на партията. Той съобщи новите имена, номинирани за председател на НС на БСП: Ангел Найденов, Антон Кутев, Атанас Петков, Ваня Добрева, Георги Пирински, Иван Иванов, Кристиан Вигенин, Радослав Каратанчев, Стефан Василев, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев.

„Прави впечатление, че от избраните председатели на общински партийни съвети почти половината са новоизбрани, което говори за значително обновление на партийните ни структури“, каза още организационният секретар на левицата. Той коментира и новата мярка в Устава - организационните съвети. „В началото тази мярка беше нееднозначно приета в партията, но дотук преминалите организационни съвети показват, че тя е повече от добра и в редица наши структури, където не беше приемана еднозначно – накрая и най-големите скептици се убедиха, че тя е била изключително важна и навременна“, заяви Владимиров. Той даде пример с Хасково, където е имало тежки проблеми в структурите, но накрая всички са се обединили около мнението, че само тази мярка е успяла да бъде полезна за провеждането на нормална отчетно-изборна кампания.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5072 |03.04.2016 Миков: Нужна алтернатива на сегашното управление в България . 0| 5349 |28.03.2016 Миков: Мястото ми е престижно, щом има толкова кандидати за него . 0| 5378 |26.03.2016 Михаил Миков: БСП няма право да е партия-проект, защото защитава интересите на мнозинството . 4| 5586 |20.03.2016 Миков: Има напрежение в конструкцията на властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads