Реклама / Ads
17| 7399 |28.11.2023 ПОЛИТИКА

Милен Керемедчиев за ФрогНюз - защо България пусна самолета на Лавров за Скопие сега, но го блокира към Белград преди година?

.
Милен Керемедчиев
"Има голяма разлика между посещението на Лавров в Сърбия през 2022 година - това е двустранно посещение. Сега той лети за участие в среща на организация като ОССЕ. Такъв тип посещения са изключени от санкциите, наложени над Русия, определени лица и тяхното пътуване през и към Европейския съюз".
 

Това заяви пред ФрогНюз бившият заместник-министър на външните работи и дипломат Милен Керемедчиев.

 

Вижте и цялото интервю:

 

България разреши на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над страната, за да кацне в Република Северна Македония за срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ). В същото време си спомняме как миналата година България блокира неговия самолет на път към Сърбия. Каква е причината за това, каква е разликата между двете посещения?

 

Има голяма разлика между посещението на Лавров в Сърбия през 2022 година - това е двустранно посещение. Сега той лети за участие в среща на организация като ОССЕ. Такъв тип посещения са изключени от санкциите, наложени над Русия, определени лица и тяхното пътуване през и към Европейския съюз.


Същия пример мога да дам и с присъствието и участието на Лавров на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, където той беше допуснат като представител на Руската федерация, за да участва в тази асамблея.






Санкциите изключва участието на представители на санкционирани държави в международни събития, които са от световен мащаб. Това са събития на ООН, на ОССЕ. Те се извършват на територии, които може да са вражески на санкционираните държави. Хартата на ООН обаче повелява, че всяка страна-членка на ООН има право да изпрати свой представител. Същото е отношението и към ОССЕ - това е световна организация и съответно достъпът до събития, която тя организира, е незасегнат от санкциите над Руската федерация.

Какво се предполага, че трябва да произведе срещата на върха на министрите от ОССЕ, която ще се проведе между 30 ноември и 1 декември в Скопие?


Много е важна ролята на Русия в тази среща, тъй като Русия в момента продължава да спира кандидатурата на Естония за ротационен председател на ОССЕ. В момента ОССЕ не може да работи поради това, че Руската федерация продължава да блокира влизането на нов председател. Очаква се посещението на Лавров да отпуши работата на ОССЕ. В момента работата е блокирана от Руската федерация, която отказва да се съгласи да има нова държава, председател на ОССЕ.

Защо Русия прави този блокаж?


Прави го по политически причини, тъй като санкциите срещу Русия продължават да са в сила от Естония - член на НАТО и ЕС, и кандидат за ротационен председател на ОССЕ. Съответно Русия - изцяло по политически причини, продължава да оказва влияние върху смяната в председателството.

 




Преди дни се създаде съюз, който бе определен като "военен Шенген" ор Русия. Целта е засилването на противовъздушната отбрана на Украйна. Ще даде ли този съюз от държави резултат в полза на Украйна?


Войната навлезе във фаза, в която ще се води по-скоро от военновъздушните сили. Заради климатичните условия сухопътните действия и на двете армии намаляват. Много голямо влияние ще окажат ударите, които си разменят Украйна и Русия с ракети, дронове. Авиация ще има голямо значение следващите месеци. 


Военният Шенген дава необходимата сигурност на Украйна, за да може да се изправи срещу новия начин на водене на военните действия в следващите няколко зимни месеца.

Има ли опасност оръжията и помощта за Украйна да намалеят заради конфликта между Израел и Хамас?


В момента има концентрация на вниманието от страна на страните-членки на НАТО и на САЩ върху случващото се в Близкия изток. Има я обаче и твърдата позиция на Пентагона, че могат да поемат и помощта за Украйна срещу руската агресия, и подпомагането на израелската армия.


Нормални са притесненията, че раздвоението на помощта може да ощети Украйна. Голяма роля обаче има и ЕС и страните-членки на НАТО в Европа, които ще бъдат подканени да увеличат своята и финансова, и военна помощ за Украйна.





Възползва ли се Русия от израело-палестинския конфликт? 


Определено Русия се възползва от случващото се в Близкия изток и в ивицата Газа. Отклоняването на вниманието и концентрацията в този нов конфликт помага на Русия да продължи своите военни действия в Украйна без да е под прожекторите на световната общественост.


Русия използва конфликта в Газа в своя полза, включително активирайки своята пропагандна машина. След започването на конфликта между Израел и Хамас, публикациите от руски тролове в социалните медии по света са се увеличили с 400%. Това показва, че руската пропаганда ще направи всички възможно да извлече максимална полза за себе си от конфликта между Хамас и Израел.

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 9527 |28.11.2023 Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как работят троловете му . 21| 8132 |23.11.2023 Илиян Василев: Призракът на пътната карта с "Газпром" отново напомни за интимните връзки на ГЕРБ с Кремъл . 44| 9274 |22.11.2023 Акад. Денков в Брюксел: България е обект на руски апетити. Тайните служби на Путин разделят обществото /видео/ . 18| 4525 |21.11.2023 Интригата със Стоянов се заплита. Министърът бил с Денков, но няма да хвърли оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads