Реклама / Ads
1| 2587 |23.11.2023 НОВИНИ

"Нашите градове и села да бъдат по-добре защитени". Западът укрепва украинската противовъздушна отбрана

.
Володимир Зеленски
Президентът Володимир Зеленски и неговият министър на отбраната приветстваха сформираната от западните съюзници на Украйна "коалиция" от 20 държави за укрепване на противовъздушната отбрана, която се разглежда като ключов елемент в кампанията на страната срещу руските сили.
 

Зеленски заяви, че групата е била сформирана на виртуална среща на групата "Рамщайн", която разглежда военните нужди на Украйна, предаде "Ройтерс".

 

Германия заяви, че тя и Франция ще поемат водеща роля. "В момента не всичко може да бъде оповестено публично, но украинският въздушен щит става все по-силен с всеки изминал месец", каза Зеленски.


Министерството на отбраната на Германия по-рано обяви сформирането на групата в публикация в X, бившия Twitter, като Германия и Франция поеха водеща позиция.


"Благодаря на всяка страна, която участва в тези усилия, за това, че дава възможност нашите градове и села да бъдат по-добре защитени от руските атаки", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.


"В момента не всичко може да бъде разкрито публично, но украинският въздушен щит става все по-силен с всеки изминал месец".


Министърът на отбраната Рустем Умеров отбеляза и друга помощ, договорена от участниците, включително германски пакет за противовъздушна отбрана, обявен тази седмица по време на посещението на министъра на отбраната Борис Писториус в Киев. Отбелязани бяха също холандски пакет и естонско финансиране за помощ в областта на информационните технологии.

 

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужний заяви в Telegram, че за първи път е участвал в срещата, и определи ситуацията по протежение на 1000-километровия фронт като "сложна, но контролируема".

 

Зеленски отдавна изтъква подобряването на противовъздушната отбрана като ключов елемент, който да помогне за предпазването на украинските градове от руски въздушни удари - включително по енергийната инфраструктура - в условията на зимно време.

 

В различни моменти от войната, която е на път да влезе в 21-вия си месец, Русия нанася удари по украински електроцентрали и друга инфраструктура.

 

Ракетни и безпилотни удари са нанесени и по жилищни блокове и други граждански обекти, въпреки че Русия отрича да е насочена срещу цивилни граждани.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2560 |23.11.2023 Разследващата главния прокурор и заместниците му встъпва в длъжност до 10 декември . 21| 8160 |23.11.2023 Илиян Василев: Призракът на пътната карта с "Газпром" отново напомни за интимните връзки на ГЕРБ с Кремъл . 1| 2574 |23.11.2023 Атентатът срещу шведи в Брюксел: Трима души са арестувани като съучастници . 5| 2668 |23.11.2023 Мартин Димитров: България трябва да е подготвена за саботаж, след като дерогацията за руски петрол падне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads