Реклама / Ads
37| 9526 |28.11.2023 ПОЛИТИКА

Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как работят троловете му

.
Войната между Израел и Хамас даде на Русия отлична възможност да посее разделение сред западните си врагове. Машината за дезинформация на Владимир Путин никога нямаше да пропусне този шанс.
 

От началото на военните действия на 7 октомври свързаните с Кремъл акаунти във Facebook увеличиха продукцията си с почти 400%, като кризата в Близкия изток вече доминира в публикациите на руски дипломати, подкрепяни от държавата медии и поддръжници на Путин на Запад.

 

Лъжите, разпространявани от дигиталните пропагандатори на Москва, вече включват твърдения, че терористите от Хамас използват оръжия на НАТО, за да нападат Израел, и че британски инструктори са обучавали нападатели от Хамас.

 

Задълбоченият - и кървав - конфликт представлява двойна възможност за Путин.

Това позволява на Русия да подклажда разделение на Запад чрез целенасочена дейност в социалните медии, насочена към разделяне на подкрепящите Израел от подкрепящите Палестина. През последните седем седмици насилието в реалния свят, особено срещу евреи, рязко нарасна, а антивоенните протести на стотици хиляди хора се разраснаха от Лондон до Вашингтон.

 

Настъплението на Русия в социалните медии в Близкия изток също така отвлича общественото внимание от войната ѝ в Украйна, която затъна след поредица от военни грешки, бунт на наемниците на Вагнер и продължителна контраофанзива от страна на Киев.

 

"Отвличането на вниманието от Украйна е само от полза за Русия", казва Брет Шафър, ръководител на екипа за манипулиране на информацията и германския фонд "Маршал" на Алианса за гарантиране на демокрацията на САЩ, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "Колкото повече западната общественост е съсредоточена върху Израел и Хамас, толкова по-малко внимание обръща на факта, че Конгресът е на път да не финансира военните усилия на Украйна", добави той. "Осветяването на други места отвлича вниманието от Украйна".

 

Онлайн атаката на Кремъл отразява геополитическата игра на Путин след атаките на Хамас от 7 октомври.

 

Неговото правителство прие лидери на Хамас в Москва в края на октомври - очевидно в момент, когато се опитваше да изиграе ролята на посредник при освобождаването на израелските заложници. Русия и Хамас имат общ съюзник в лицето на Иран, а самият Путин предупреди, че израелските военни действия в Газа могат да ескалират извън региона.

 

Кремъл побърза да използва войната между Израел и Хамас за собствените си пропагандни цели.

 

Според данни, събрани от Алианса за гарантиране на демокрацията, през седемте седмици, откакто бойците на Хамас нападнаха Израел, руските акаунти във Facebook са публикували 44 000 публикации в сравнение с едва 14 000 публикации през седемте седмици преди началото на конфликта. Като цяло подкрепяната от Русия дейност в социалните медии във Facebook е споделена почти 400 000 пъти общо, което е четирикратно увеличение в сравнение с публикациите, публикувани преди началото на конфликта.

 

Най-споделяните ключови думи сега включват много фрази, свързани с конфликта, като "Хамас" и "Близкия изток", докато преди войната руските държавни медии и дипломатически акаунти се фокусираха почти изключително върху Украйна или ролята на Путин в света.

 

Близо 400-процентното увеличение на публикациите от акаунти, свързани с руското правителство, представлява капка в морето в сравнение с милионите публикации във Facebook за конфликта в Близкия изток от обикновени потребители на социалните медии за същия период от време. Но много от акаунтите, подкрепяни от Кремъл - особено тези от санкционирани медии като RT и Sputnik - имат свръхголям цифров обхват. Като цяло тези компании могат да се похвалят с милиони последователи в Европа, Латинска Америка и Африка, въпреки че ЕС е наложил санкции на техните излъчвания и операции в социалните медии.


Яхване на вълната

 

"Те използват всичко, което могат, за да разпространяват антизападни послания", казва Якуб Каленски, заместник-директор на Европейския център за високи постижения за противодействие на хибридните заплахи, съвместна организация на НАТО и ЕС, която следи подкрепяните от държавата кампании за влияние. "Те яхват вълната на новинарския цикъл, защото се конкурират за същата аудитория, която консумира солидни медийни източници".

 

Подобна цифрова пропаганда може да има реални последици. Някои на Запад вече открито се питат колко дълго правителствата могат да подкрепят Украйна в скъпоструващата ѝ война срещу Русия във време на икономическа несигурност.

 

Във Франция например Министерството на външните работи обвини свързана с Русия мрежа от ботове в социалните медии, че е разпространила антисемитски изображения на графити със звездите на Давид върху сгради в Париж. Френските служители обвиниха Русия в "създаване на напрежение" между поддръжниците на Израел и тези, които предпочитат Палестина. Руското посолство в Париж заяви, че Москва няма връзка с тайната цифрова дейност.

 

Според двама високопоставени европейски служители, говорещи при условие за анонимност, целта на тайната кампания е била да се засили напрежението в реалния свят - както във Франция, така и в цяла Западна Европа - относно това коя страна подкрепят правителствата.

 

"Това, което се случва онлайн, вече никога не остава само онлайн", каза един от служителите.

 


 

Публикация на Марк Скот в "Politico". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8132 |23.11.2023 Илиян Василев: Призракът на пътната карта с "Газпром" отново напомни за интимните връзки на ГЕРБ с Кремъл . 44| 9273 |22.11.2023 Акад. Денков в Брюксел: България е обект на руски апетити. Тайните служби на Путин разделят обществото /видео/ . 18| 4525 |21.11.2023 Интригата със Стоянов се заплита. Министърът бил с Денков, но няма да хвърли оставка . 46| 7264 |20.11.2023 Посолството на Украйна: Думи на Радев за контраофанзивата обслужват Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads