Реклама / Ads
9| 11166 |01.09.2009 ПОЛИТИКА

Николай Методиев е зам.-шефът от ДАНС, прикривал „Лиана”?

.
Николай Методиев вероятно е зам.-шефът на ДАНС, в чиято каса две години е престояло делото „Лиана”. Това съобщи за Frognews.bg служител на служба за сигурност, пожелал анонимност. Загадката около скандалното дело днес бе подновена, след като екс депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС ген. Атанас Атанасов съобщи по bТВ, че единият от настоящите заместник-председатели на ДАНС е държал
 
в касата си две години разработката "Лиана".
Според него това показвало кой е прикривал далаверите на ДПС и Доган.

Опитите на Frognews.bg да установи контакт с пресцентъра на ДАНС за коментар по скандалната тема удариха на камък. Вероятно в Агенцията вече изпълняват новите заръки на управляващите да не общуват повече с медиите.

Frognews.bg
попадна и на друга информация, която потвърждава връзката на зам. шефа на ДАНС с „Лиана”. На 6 август тази година в сайта на Едвин Сугарев SVOBODATA. COM журналистката Мария Дерменджиева пише:

„През 2006 г. по една случайност на КПП Свиленград са засечени турски граждани, които пренасят голяма сума пари. В ГДБОП се открива разработката под кодово име „Лиана”. Тъй като според опозицията в 40-ото НС тази разработка осветява начини, по които се пълнят черни каси на партии от тогавашната управляваща коалиция, през октомври миналата година в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с "Лиана" бяха изслушани главният прокурор Борис Велчев, уволненият зам.-председател на ДАНС и бивш шеф на контраразузнаването Иван Драшков и бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов. Присъствалите на заседанието депутати разказват, че изслушването на Иван Драшков и Борис Велчев не е внесло кой знае каква яснота по темата. За сметка на това фактите, разказани от Ваньо Танов, сглобили частично пъзела около разработката. От неговите думи се разбрало, че в „Лиана” става въпрос за организирани корупционни схеми за печелене на проекти на Министерството на земеделието и храните (до 2007 г. Министерство на земеделието и горите) и на министерството на околната среда и водите. Не е тайна, че по време на последните две правителства тези министерства са контролирани от ДПС – министри са съответно Нихат Кабил и Джевдет Чакъров. В разработката има и конкретен пасаж как от замяна на гори в Тревненския Балкан 380 хиляди лв трябва да отидат за БСП, а 168 хиляди лв за ДПС. Танов свидетелства също, че разработката е провалена заради изтичане на информация от висшето ръководство на МВР към бизнесмени - обекти на разработката, за което той бил докладвал на главния прокурор”.

Мария Дерменджиева допълва, че впоследствие в парламентарната комисия са изслушани и председателят на ДАНС Петко Сертов (също бивш офицер от ВГУ-ДС) и бившия министър на МВР Михаил Миков. От тяхното изслушване става ясно, че разработката „Лиана”, започнала през 2006 г., през февруари 2007 г. е прехвърлена от ГДБОП в НСС-МВР и е замразена. Според неофициална информация разработваните лица са около десет, някои от тях от български произход, други от турски, твърди Дерменджиева.

Кой кой е по това време? Директор на ГДБОП е ген. Ваньо Танов, вътрешен министър е Румен Петков, директор на НСС е Иван Драшков. Оперативното дело „Лиана” е предадено на НСС по устно разпореждане на Р. Петков с аргумента, че в него се следят обекти, представляващи интерес за контраразузнаването. Резолюцията е подписана от ген. Танов. В неофициален разговор бившият директор на НСС Иван Драшков споделя, че Петков му нарежда да възложи по-нататъшната работа по „Лиана” на своя ресорен отдел в НСС, защото нямало никакво основание ГДБОП да се занимава с протичащите в разработката турци. А шефът на т.нар. турско направление в НСС, както вече споменахме, е Николай Методиев.

Така разработката „Лиана”, резолирана от Иван Драшков, попада в отдела на Методиев за работа. Работата по делото обаче е замразена, както става ясно по-късно. Когато депутати от опозицията повдигат въпроса за това дело през 2008 г., НСС вече е в част от новосъздадената ДАНС, Драшков е неин зам.-председател, Методиев е в главна дирекция „Вътрешна сигурност”. Твърди се, че при извършената първоначална проверка папката „Лиана” е намерена в служебната каса на Методиев. Дори да е преувеличена тази информация, факт е, че от момента, в който Методиев получава делото, по него не е работено. Причините за това трябва да се търсят в отговора на крилатия въпрос cui bono, т.е. кой има полза?
След уволнението на зам.-председателя на ДАНС Драшков през ноември м.г. неговото място заема Николай Методиев. С други думи вместо Методиев да бъде разпитан защо е прекратена работата по делото „Лиана”, той е повишен.
Така и парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен на 40-ото НС не получи достъп до справката по „Лиана”. Възможно е сега разнищването на случая да продължи”
, настояват в сайта SVOBODATA. COM.

Frognews.bg припомня, че в „Лиана” е било установено физически къде се намира мястото, апартаментът, в който са складирани парите от корупционните схеми на ДПС. Реализацията по нея е била стигнала до фаза да се проведе акция и да се влезе вътре в сейфа-апартамент, да се арестуват чувалите с парите и хората, които са ги приемали, доставяли и оперирали с тях. След целенасочената издънка, всичко е изчистено. Това разказа в интервю за Frognews.bg през август ген. Атанасов. Според него горещата информация по тази разработка е била докладвана на най-високо държавно ниво и още на другия ден трезорът е бил закрит, а следите - заличени.
Така е била потулена информация с конкретни данни за корупция на Ахмед Доган, Джевджет Чакъров и други лица от върховете на ДПС. Frpgnews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5576 |31.08.2009 Путин среща първо Борисов в Гданск . 1| 6531 |31.08.2009 Повелителят на думите . 22| 11650 |27.08.2009 Крокодил зад рейтингите на Борисов и Станишев . 21| 7745 |25.08.2009 Пак сме трън в очите на македонски медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads