Реклама / Ads
8| 5572 |31.08.2009 ПОЛИТИКА

Путин среща първо Борисов в Гданск

.
Руският премиер Владимир Путин ще се срещне на 1 септември в Гданск първо с българския си колега Бойко Борисов, съобщи заместник-ръководителят на администрацията на руското правителство Юрий Ушаков.
 

Владимир Путин пристига днес на посещение в Гданск, за да участва в мероприятия по случай 70-та годишнина от началото на Втората световна война. Графикът на руския премиер на 1 септември обещава да бъде особено наситен – руският премиер има планирани срещи с шестима свои колеги. Това са премиерите на Украйна - Юлия Тимошенко, на Холандия - Ян Петер Балкененде, на България - Бойко Борисов на Финландия - Мати Ванханен, на Хърватия - Ядранка Косор и на Словения – Борут Пахор.

Но първата от поредицата срещи на държавни глави е именно с българския премиер Бойко Борисов – среща, очаквана с интерес от руските политици и медии, за която говорят както редица коментари в руските агенции и вестници, така и изявленията на представителите на правителството в Москва. Новината, че двамата премиери ще се срещнат на 1 септември в Полша след като миналата седмица проведоха едночасов телефонен разговор, дойде от пресслужбта на Путин, а не на Борисов.

Според Юрий Ушаков българският министър-председател, който по-рано не изключи възможността да изтегли страната си от редица съвместни проекти с Русия, е готов за конструктивен диалог. Бойко Борисов "изяви желание да изслуша мнението по детайлите на проектите на (руския) министър на енергетиката Сергей Шматко и на шефа на Росатом Сергей Кириенко", отбеляза Ушаков.Той прогнозира, че 1 септември "ще е напрегнат ден на политическа и дипломатическа работа".

Целта на посещението на Путин в Гданск, е да се противопостави на опитите за фалшифициране на историята на Втората световна война. Речта на Путин в Гданск, както и тази на германския канцлер Ангела Меркел, са очаквани с изключително голям интерес, предвид факта, че историческите интерпретации на войната в трите страни се различават, съобщава агенция Франс прес. Немалко руски историци обвиняват Полша, че си е сътрудничила с Хитлер през 30-те години на 20-и век, като я държат отчасти отговорна за избухването на най-големия конфликт в историята на човечеството.

Ушаков информира, че Путин ще обсъди с полския си колега Доналд Туск друг деликатен въпрос – избиването на 22 хиляди полски офицери от съветската тайна полиция в Катин през 1940 г. Сътрудникът на руския държавен глава подчерта, че не очаква темата за тази трагедия да "попречи на развиването на двустранните отношения".

Още една от целите на посещението на Путин бе разкрита пред световните медии – укрепването на руско-полските отношения в момент, когато "има добра воля за това и от едната, и от другата страна". Предвидено е по време на визитата да бъдат подписани три междуправителствени споразумения - за внос на употребено гориво от полските атомни реактори в Русия, за корабоплаването и за сътрудничество в културната сфера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11643 |27.08.2009 Крокодил зад рейтингите на Борисов и Станишев . 23| 6088 |18.08.2009 Стартът на Борисов грабна 2/3 одобрение . 41| 22444 |17.08.2009 Адвокати на подземни босове бранят царя от гнева на Борисов? . 9| 11005 |07.07.2009 130 години и четири трупа делят БУРмов от БОРисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads