Реклама / Ads
6| 9408 |06.06.2021 ПОЛИТИКА

Нинова: Голямото ляво обединение ще продължи с още партии

.
Със сигнала, който САЩ изпращат, изправят България и институциите ни пред голямо предизвикателство, защото те не могат да правят нито разследване, нито да внасят обвинителен акт, нито да издават обвинителни присъди. Това трябва да направят българските институции и от случващото се през следващите седмици и месеци ще проличи дали ние имаме сила като суверенна държава да се справим с този проблем.
 

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БНР по повод наложените санкции по закона “Магнитски“, като допълни: „Г-н Пеевски и г-н Божков, както и другите, които са посочени, са следствие. Причината, за да се изгради този модел, е другаде и ако искаме да има дългосрочни последици от тези действия, то трябва да се извадят на показ управляващите политици, които създадоха условията и модела.“

 

В предаването “Неделя 150“ тя даде пример с “Автомагистрали“ и доклада на Сметната палата, който е резултат от усилията на БСП, които подадоха сигнала. „4 години се борихме с този казус, за да се стигне днес до този доклад. Причината е в онези управляващи, които внесоха закон, с който дадоха възможност това да се случи. Ние в зала се борихме с този закон, но въпреки това управляващото мнозинство тогава го прие“, обясни Нинова, визирайки Закона за обществените поръчки. „Истинската ни цел трябва да е да се извадят политиците и да понесат политическата отговорност за създаването на този модел в последните 10 години от управлението на ГЕРБ. Тогава ще има истински резултати“, каза още лидерът на левицата.

 

„В последните 4 години нееднократно сме заявявали, че предишното управление беше ГЕРБ и ОП – официално, с подкрепата на ДПС – неофициално. Това беше тройна коалиция, която многократно сме доказвали с факти. Ние категорично се разграничихме от такава политика. Посочихме този модел на политика, посочихме паралелната държава още през 2017г., и с всичките си действия последователно, неотстъпчиво, каквото и да ни струваше това, защото понесохме много удари, сме отстоявали тези позиции“, обясни Корнелия Нинова.

 

По думите й партиите, които се самоназоваха като “партии на протеста“ наричат БСП статукво, с което тя категорично не е съгласна. „Докато ние в последните 4 години водехме битка с този модел на управление и понесохме ударите, някои от тези хора бяха част от модела. Някои му бяха министри на Борисов, Мая Манолова беше избрана за омбудсман с неговите гласове, така че да внимават с етикетите, които лепят, защото през тези 4 години много хора от БСП и симпатизанти пострадаха. Тези хора са изстраданата промяна“, каза още тя. 

 

Нинова не вижда причина левицата да си сътрудничи с ДПС и припомни позицията на партията в 45-тото НС: „Още в предишния парламент казахме, че сме готови с новите политически субекти да си сътрудничим по определени политики. Ние можехме да го направим, ако ИТН бяха оползотворили втория мандат, заявихме многократно, че имат нашата подкрепа без претенции за министерски кресла и т.н. по няколко основни приоритета.“ Лидерът на БСП припомни, че един от тези приоритети бе разграждането на модела, за което от левицата не само говореха, а и действаха: „Ние внесохме мораториума върху решенията на правителството на Борисов, внесохме актуализация на бюджета, преизчисление на пенсиите, което беше възможно, но “партиите на промяната“ се възпротивиха“, посочи още Нинова.

 

Корнелия Нинова заяви, че се работи по няколко посоки за успеха на БСП: „Първата е това широко ляво обединение, в което вече сме 8 партии, очакваме и още партии да се присъединят до изборите. Това означава консолидация на единомишленици по политики, защото многото малки леви разпокъсани партии все пак представляват хора и когато те не влязат в парламента, това е загуба за левия вот и ляво-център. Вярвам, че това обединение ще донесе резултат. Не гоним математически сбор, а голямо обединение за правене на политика“, категорична бе Нинова.

 

Втората посока, която изтъкна Нинова, е надеждата, че пандемията вече няма да окаже такова голямо влияние върху изборите и тези, които през април не са излезли да гласуват, сега ще го направят.

 

„Трето – разчитаме, че ще се спре или поне намали драстично купеният и корпоративният вот, както и натискът върху хората, а с машинното гласуване ще се избегнат и манипулации на вота“, обясни Нинова като обобщи, че има много обективни условия БСП да си повиши резултата. „Разбира се, всеки, който отива на избори се бори за победа, така че по-сплотени, по-обединени и по-убедени от всякога към резултата“, каза още тя.

 

„Аз не приемам позиция, в която или съм водач, или няма да работя. Това показва нежелание за кауза и победа, а желание за лична изява“. Така Нинова коментира изказването на Весела Лечева, свързано с факта, че самата тя не стана водач на листа във Велико Търново.

 

Корнелия Нинова бе категорична, че моделът, който изградиха ГЕРБ, е “червена линия“.

„Това са задкулисни играчи, договорки, които се претворяват в лобистки закони, липса на контрол върху тези лобистки закони, кражба на 10 млрд. лв., разпределянето на тези пари към джобовете на определени хора“, обясни тя като посочи, че за тези 10 години много партии се изредиха да бъдат партньори на ГЕРБ и политическият живот ги изхвърли от активната политика. Нинова припомни и предложенията БСП да стане част от модела, но благодарение на разума и на симпатизантите, членовете и ръководството на партията, левицата устоя на това. „Затова сега имаме претенции да сме алтернатива. 4 години устояхме на това, включително и с вътрешнопартийните ни противопоставяния, които бяха представени пред обществото като някакво гонене на инакомислещи. Не, това беше усилие да се спре задкулисното влияние на ГЕРБ“, обясни лидерът на БСП.

 

По думите й скандалът с подслушванията отнема от вниманието към важните въпроси като покачващите се цени на тока и водата, растящата инфлация, за обедняването и необходимостта от компенсация на доходи. Нинова смята, че няма нужда от законодателни промени в тази сфера, тъй като законът много ясно е казал кога, кой, защо и кого може и трябва да подслушва. „Дори и да променим закона, ако не се промени контрола и изпълнението, на следващите избори пак ще имаме някакъв такъв скандал“, посочи тя.

 

„Борбата на служебния кабинет да извади на показ и да започне битка с този модел на управление в министерства, в агенции трябва да слезе надолу и да стигне до кметовете на ГЕРБ“, заяви Нинова като уточни, че случаят с болницата в Раднево е такъв: „Кмет и мнозинство в общинския съвет от ГЕРБ фалират болницата, взимат решение след това за продажба на приближен на ГЕРБ човек, намаляват му цената вече два пъти в процедурата по продажба и са я свели до 600 000 лева. Това засяга всички хора в общината, защото няма да имат достъп болница.“

 

На въпроса каква е оценката за служебния кабинет, Корнелия Нинова коментира: „Той има две задачи. Първата е да покаже истината и да направи ревизия на управлението, и да започне да коригира тези корупционни практики и тук правителството се справя много добре. Втората е да организира честни и прозрачни избори – тук от вчера ни притеснява информацията за трудностите при закупуване на машините. Може би тук трябва да се хвърлят повече усилия и най-вероятно вече ще се съсредоточат повече в тази посока“, заключи лидерът на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9485 |23.05.2021 Кристиан Вигенин: Обединението вляво отговаря на очакванията на избирателите за реална и съдържателна алтернатива . 1| 4527 |22.05.2021 Корнелия Нинова: Господин министър, спрете продажбата на общинските болници . 3| 3970 |22.05.2021 Таско Ерменков, БСП: Лявото обединение е шанс за Българи . 9| 5086 |05.05.2021 Корнелия Нинова: Искаме стабилно преизчисляване на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads