Реклама / Ads
30| 23171 |22.07.2021 ПОЛИТИКА

Нов шамар от САЩ: България е евтина, но рискова и корумпирана

.
Много инвеститори продължават да гледат на България като на една евтина дестинация. Тази страна предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз, има ниски данъци. Въпреки това чуждестранните инвеститори се притесняват от върховенството на закона в България.
 

На фона на широко разпространената корупция инвеститорите споменават и други проблеми - трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост заради честите регулаторни и законодателни промени, честите опити за отричане от дългосрочни държавни договори и... неефективна съдебна система.

 

Уви, всичко това е поредният удар за държавата ни, който идва извън пределите на страната. Миналата година Брюксел публикува първия си доклад за върховенството на закона в ЕС, който очерта сериозни проблеми пред страната ни, особено в частта за съдебната власт и главния прокурор. Тези констатации бяха повторени и в доклада на ЕС вчера, който въпреки това бе посрещнат положително от държавното обвинение и КПКОНПИ. 

 

Преди месеци излезе пък фрапиращ доклад от Държавния департамент на САЩ. Вашингтон санкционира и няколко лица по закона “Магнитски” заради подозрения в корупция. Беше ударен Делян Пеевски, за когото впрочем стана ясно вчера, че бил разпитан от българската прокуратура. 

 

Докладът за инвестиционния климат в България е част от доста обширен труд, който не се спира само върху нашата страна, но и върху други държави. Той е изготвен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент и цели да ориентира американския бизнес за позитивите и негативите на бизнес средата в конкретните държави. 

 

Казано с по-прости думи - освен за чисто икономическите подробности, споменават се и ендемичната корупция, тромаво работещите институции, бюрокрацията и съдебната защита. По-скоро липсата й. Регулаторната среда в България е описана като сложна и непрозрачна. Това от своя страна според доклада води до произвол и създава предпоставки за корупция.

 

“Инвеститорите редовно се оплакват от редица регулаторни пречки, прокурорска намеса в административни дела и непоследователна съдебна практика. Като цяло разрешаването на инвестиционни спорове е бавно, координацията между институциите е лоша и много често се изисква намеса на най-високо политическо ниво", пише в доклада.

В частта с корупцията у нас докладът е безкомпромисен. В документа се посочва, че страната ни разполага със закони и органи, с които да бори корупцията. Споменава се и Комисията за противодействие и отнемане на незаконно придобитото имущество. Въпреки това обаче корупцията по високите етажи и злоупотребата с европейски средства е притеснителна. 

 

"Политическата воля и капацитетът за разследване на подобни престъпления остават ограничени и България няма окончателни осъдителни присъди за високопоставени служители, замесени в корупция. Този тип съдебни преследвания често се разглеждат избирателно или с политически мотиви и обикновено завършват с оправдателни присъди след продължителен съдебен процес. България е на 69-то място сред 180 държави според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2020 г., най-лошото в ЕС", пишат в доклада си от Държавния департамент са САЩ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7373 |20.07.2021 Брюксел продължава да ни шамаросва: Гешев още е предизвикателство, да се свие влиянието му . 13| 33688 |15.07.2021 „Брюксел за България“ напомнят: Искаме отстраняване на Гешев, съдебна реформа, промяна на изборния закон и лустрация . 21| 13129 |12.07.2021 ЕП: От вестниците ли ще научаваме как се краде в България? . 29| 41881 |06.07.2021 Меркел: Нямаше как да предвидим блокадата на България за Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads