Реклама / Ads
29| 12092 |03.06.2021 ПОЛИТИКА

Politico: САЩ наложи безпрецедентни санкции на България, а ЕС бездейства

.
Съединените американски щати наложиха санкции на срещу известни влиятелни българи и над 60 свързани с тях компании. Междувременно Европейският съюз не успява да се изправи срещу кризата с върховенството на закона в тази балканска държава.
 

Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в Брюкселското издание "Politico".

 

Ето и останалата част от текста:

 

Безпрецедентната стъпка е срам за блока. Причината - санкциите хвърлят светлина върху неспособността на ЕС да осъществява контрол над собствената си територия по отношение на корупционните скандали, които освен всичко твърде често са свързани с европейските фондове. Парите отиват в ръцете на мафията в България и влиятелните олигарси. 

 

Това е най-мащабното действие от страна на САЩ по силата на закона "Магнитски", който е насочен към замесените в корупция и нарушаване на човешките права лица по цял свят.

 

Контрастът обаче е пълен. Европейският съюз подозрително е избрал да не застане рамо до рамо с България в борбата й с корупцията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел последователно си затварят очите за разрива на върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС.






Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическата сцена в България през по-голямата част от изминалото десетилетие, е близък техен съюзник в Брюксел и дясноцентристката ЕНП. Той никога не бе подлаган под съмнение заради провалите на страната по отношение на съдебната власт.

 

Корупцията е проблем, отдавна идентифициран като такъв в България. Мащабът на разгърналите се през последните години корупционни скандали хвърли светлина върху това как мафията ефективно е завладяла държавата и упражнява контрол с помощта на институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите. 


Обект на санкции е Делян Пеевски - противоречим медиен магнат и бивш депутат.

 

Според Министерството на финансите в САЩ Пеевски "редовно се занимава с корупция и използва влиянието си и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и междувременно да влияе върху ключови институции и сектори в българския обществен живот". Пеевски е свързан с ДПС, член на либералната група "Обнови Европа". Очертава се като един от символите на корупцията в България. Съединените американски щати заявиха, че Пеевски е работил, "за да повлияе негативно на българските политически процеси по време на изборите през 2019".

 

Санкциониран е и хазартният бос Васил Божков (Черепа) - един от най-богатите българи, както и Илко Желязков, който към днешна дата е част от Националната служба за контрол на СРС.  Обект на санкциите са 64 свързани с тях компании. Орязан е достъпът им до американската финансова система. 

 

Паралелно с това Държавният департамент са САЩ обяви и забрана за влизане на територията на страната на по-широк кръг лица, техните семейства, сред които и бивш зам.-министър. 

 

Министерството на финансите обясни, че Божков - който в момента се намира в Дубай, въпреки всичко е регистрирал собствена партия, спечелила почти 3% на изборите през април. Бившият хазартен бос е подкупвал правителствени служители няколко пъти. В съобщението на Вашингтон се казва още, че бизнесменът е планирал да предостави парична сума на бивш представител на властта по-рано тази година, за да му "помогне да създаде канал за руски политически лидери, които да влияят на българските държавни служители".

 

Това обаче е върхът на айсберга.

 

Желязков е посочен като подставено лице на Пеевски. Двамата са въртяли схема за подкупи на представители на властта с помощта на различни средства като обмен на информация и лоялност.

 

Външното министерство в страната реагира в сряда като не коментира конкретните случаи, но посочи, че България е ангажирана в борбата с корупцията и остава готова за диалог с Вашингтон. Партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли обвиненията и обеща да се обърне към съда.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 18027 |29.03.2021 Politico: Шест партии влизат в българския парламент след 4 април . 6| 6879 |17.03.2021 Николай Цонков: Премиерът вече не може да наложи нито една българска позиция в ЕС . 13| 6588 |07.01.2021 Христо Иванов: Може да се наложи отново да подготвим лодката за Росенец . 18| 11499 |06.11.2020 Politico: Социологическите агенции отново сгрешиха за Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads