Реклама / Ads
7| 10835 |07.10.2017 ПОЛИТИКА

Ордени „Стара планина“ и „De Två Förgyllda Svinen“ за консолиери Караниколов

.
В приятелска златна среда...
Че няма да уволнят министър Емил Караниколов от правителството – това е ясно. Няма и защо, макар някои да смятат, че заслужава поне сто пръчки на голо. Няма да подаде и оставка. Нито прокурорите на Сотир Цацаров ще хукнат подире му да го разследват и да му повдигат обвинения - достатъчно са заети да преследват ”враговете на народа”.
Няма дори да му обявят и „мъмрене“ по партийна линия, или да го лишат от градски отпуск – по армейския устав за нелепото му поведение и предизвикани скандали от които лъсна лицето на властта. Стига му на Борисов поредния гейт та и чрез Караниколов да приава гаф. НАП също няма да го налази, за да провери с колко се е подобрило материалното му състояние след изпълнението на „мръсните поръчки“ на Пеевски и Борисов по отношение на „Емко“ и „Дунарит“. Защото и да е забогатял рязко, е заслужено - по моралната скала на мафията. И косъм няма да падне от главата на Караниколов. Дори обратно - той най-вероятно ще направи важна кариерна крачка в структурата на управлението и от Капореджиме (капитан, шеф на команда), ще бъде избран за Консолиери– съветник на боса. Съвсем заслужено. На боса на кабинета „Борисов 3“. И на още двама босове. Ще се отърка в доновете, както се казва.

Емил Караниколов има опит в служба на задкулисието. Натрупал го е като шеф на Агенцията по приватизация по отношение на Пеевски. Като министър значението му за организацията нарастна. Има такива хора, на които ибрикчийството им се отдава и правят шеметна кариера в мътни води.  Талантливи са в тази област, както други в областта на изкуството, архитектурата… Историците някой ден ще изследват дали е проявил заложбите си още като дете – Моцарт на „специалните поръчки“, да речем. Или Салиери?... 

 

Заради такива като Емил Караниколов думи като „министър“, „власт“ и „политика“ станаха синоними на подлост, измама и кражба. Такава е мутренската ценностна система, а ние живеем в нея от години. Точно това заслужава общество, което не е в състояние да принуди един евнухоподобен чиновник да спазва законите и да работи за тези, които му плащат заплатата.

 

За „свършената работа“ по отношение на военната промишленост Караниколов със сигурност ще бъде награден. От централата в х-л „Берлин“ ще получи каквото там са се разбрали. От Москва ще има потупване по рамото. Възможно е Караниколов да се сдобие и с банкови сметки в чужбина, а за Коледа да пътува до Дубай. 

 

А защо да не бъде удостоен с орден „Стара планина“? Трябва само правителството да го предложи, а президентът Радев със сигурност ще подпише указа. Все пак министърът положи колосални усилия да укрепи българо-съветската дружба във вида от времето на Йосиф Висарионович и Георги Димитров. Стореното от него е сравнимо единствено с постижението на Сотир Цацаров, който дотътри българската прокуратура до нивото на съветската от времето на Вишински. Постигна го чрез бащинските съвети на командващия руското обвинение Юрий Чайка. Което подсказва, че едно указче трябва да се драсне и за главния ни прокурор. Съветът на доновете, надявам се, ще подкрепи толкова благородна и прогресивна идея. Стига сме били черногледи и завистливи – нека покажем и хубавото, което се прави в тази страна и в името на народното добруване.

 

А защо усилията на Караниколов и Цацаров да не получат и международно признание? Една награда от Европа ще е заслужено признание за техните усилия. 

И ако сме изпуснали Нобеловите награди за тази година, защото Шведската академия вече определи носителите, то за ордена „De Två Förgyllda Svinen“ – швед. (Двете златни свине) никога не е късно.  Не, не е шега. Има такъв орден. Създаден е от шведския поет класик Карл Белман още през XVIII век и се връчва за „пълно освинване“. Струва ми се, че за тази награда точно в България почвата е особено подходяща....

 

А сега няколко думи за хилядите работници от „Емко“ и „Дунарит“, които могат да останат на улицата. И какво като останат? Улицата не е ли за хора? С "Улицата" Теди Москов пожъа огромни успехи. Това е шанс работниците да се захванат с частен бизнес – управляващите са се погрижили да осигурят перфектни условия за това. Казва го самият Капо ди тути капи. Например до миналата година Пеевски имаше някакъв скапан Опел и десетина хилядарки. Само за година си докара 77 милиона без да се е потил много-много. Е, работниците нямат неговите умения и талант, но дори да са 77 пъти под нивото му, това пак прави по 1 милион на година. Ако пък този милион не им стига, да си направят лютеница, туршии, кисело зеле… И това ако им е малко - лотарии колкото щеш: да търкат талони и да гледат към небето, кога ще се изсипе тобата с пачките. Властта за всичко е помислила. Защото е народна и честна. А Емил Караниколов е същински апостол. Може и да го канонизират приживе. Или да му издигнат паметник. На Йосиф Кобзон му вдигнали в Русия. Сигурен съм, че починът ще намери топъл прием и у нас. 

 

Пейо Делянов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5982 |24.10.2007 Защо дружбата ни с Оман би тази със СССР, а ордени се дават както Тато на Брежнев . 0| 5624 |19.04.2007 Отнемане ордена „Стара планина” на Кадафи: полезна идея или поредна глупост! . 0| 5452 |19.04.2007 Отнемане ордена „Стара планина” на Кадафи: полезна идея или поредна глупост!
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads