Реклама / Ads
28| 8640 |01.03.2013 ПОЛИТИКА

Прозрачност, г-н президент, прозрачност!

.
Пак задкулисни игри...
Кръгът „Капитал” реди служебния кабинет. Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев стоят зад идеите за министри и премиер в преходното правителство, което трябва да управлява в следващите месеци и да организира честни и прозрачни избори.
 
Това твърдение от дни буни мрежата. Как обаче това да стане, когато съмнението, че нещата се предрешават с подставени лица на определен кръг с определени интереси вече са налице? Дори да не са верни всичките твърдения на 100% президентът Плевнелиев трябва да избегне капаните на общественото разочарование и гняв от съмненията за нещо задкулисно.

 

А че е задкулисно няма никакво съмнение от „внезапната” поява на бизнесмена Огнян Донев на среща с държавния глава Плевнелиев на „Дондуков” 2. Как така Плевнелиев реши да се консултира насаме точно с човек, който е обвинен за пране на пари и укриване на данъци в особено голами размери и са му повдигнати обвинения? Това е абсолютно безобразие и наглост!  Когато улицата ври и кипи заради несправедливостите на политическата система и елит, хора от този елит решават как да коландрят държавата. Такова нещо наистина може да се случи само в България... На всичкото отгоре Донев щял да бъде част от обществения съвет, който ще консултира служебния кабинет. Собственикът на Софарма, който бе замесен и в скандал с нереално високи цени на лекарствата, ще ни спасява. Уникално.

 

Мистерията не спира дотук. За служебен премиер упорито се спряга Екатерина Захариева, която е главен секретар на президента. Преди това е била негов заместник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Преди това пък е била доверен човек на ДПС в Министерството на околната среда по времето на Джевдет Чакъров. В някои медии се появиха съобщения, че оправната дама, която пристига в София от Пазарджик вече притежава три апартамента в столицата. Последният е придобила срещу 205 хил. лв през 2010 г. Средствата дошли от дивиденти, както самата тя декларирала, каквото й да означява това. Появиха се и твърдения, че е започнала трудовата си кариера в застрахователната компания „София инс”, която бе в състава на Мултигруп. Добър старт, несъмнено...

През 2010 г. Захариева декларира, че е припечелила от хонорари близо 21 хил. лева и 24 хил. лева от “друга стопанска дейност“ и наеми. Екатерина Захариева е юрист по професия, но някои смятат, че тя стои зад някои тъмни сделки на енергийната мафия. По време на служебното правителство тя щяла да има за задача да покрие измамите в ТЕЦ “Марица Изток 1″. Дали подобни съмнвения са аснователни – предстои да узнаем.

 

Президентът Росен Плевнелиев покани 35 души да обсъдят днес работата на бъдещия обществен съвет, който ще действа към служебния кабинет. От тях обаче само 9 души са хора от народа, които участваха в уличните протести. Сред останалите поканени лъснаха активисти на зеления Октопод, както и скандални олигарси и фалирали бизнесмени.

Списъкът взриви снощи протестиращите на Орлов мост. При изчитането  на имената, поканени на „Дондуков” 2, митингът бурно освирка разследвания за данъчни измами Огнян Донев, скандално уволнения шеф на парк „Витоша” Тома Белев и председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. “Та това са хора, свързали имената си именно с монополите, срещу които три седмици воюваме”, скочиха протестиращи.

Краят на списъка беше посрещнат с мощно скандиране: “Не сме съгласни! Не сме съгласни!”. Един от организаторите на протестите в столицата Янко Петров е категоричен, че е много вероятно да не участва в обществения съвет, тъй като не е съгласен с избора и състава му.

„Орловецът” Янаки Ганчев пък скочи, че гражданското общество не е представено в бъдещия борд, защото в списъка са имената само на олигарси. Според него участниците в съвета ще обслужват свои интереси и ще продължават да водят България към задънена улица.

От Благоевград също са недоволни, защото нямало достатъчно представители на протестриащите в страната, а в съвета се набутали хора от София. Делят ни столица и провинция, което е отвратително, недоволстват от Югозапада.

 

Междувременно в мрежата се появиха съобщения, че кръгът „Капитал” на олигарха Иво Прокопиев се опитва да лансира еврокомисаря Кристалина Георгиева за служебен премиер, ако не мине номерът със Захариева.

 

Зеленият октопод

 

В обществения съвет се появи името и на Тома Белев. Предводителят на „Зеления октопод”, както някои го наричат, доби скандална популярност като защитник на  бизнесинтересите на кръга „Капитал” на олигарха Иво Прокопиев. „Никъде в екологичните критики на Белев  към различни инвеститори и производства няма да срещнете и дума срещу “Каолин” и нанесените от него щети върху природата и здравето на хората”, твърдят от “Екопрограма” например, пише в. „Монитор”. Заради  съмнения за далавери с пари по европрограми ексшефът на парк „Витоша” Тома Белев бе уволнен,  а през април миналата година предизвика и интереса на ОЛАФ, която се закани да го разследва.

Белев е шеф и на организацията „Зелени Балкани”, която е получила над 15 млн. лв. за екопроекти като  консервационни дейности за белоопашата ветрушка и  за опазване на дивата коза и кафявата мечка. Най-характерното за тези проекти е, че изпълнението им и усвояването на средствата не може да се контролира, категорични са еколози.

 

 

Огнян Донев - разследван за данъчни измами

 

Скандалният бизнесмен Огнян Донев е разследван за пране на пари и данъчни измами. Прокуратурата започна разследването след сигнал, подаден в началото на 2011 г. Така бе установено, че Донев е укрил данъци в размер на над 62 млн. лв. През юли 2012 г. на Донев бе определена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 500 000 лв., но разследването все още не е завършено, кой знае защо.

Донев нашумя и със съмнителния начин, по който спечели търга за изграждането на циклотрон в Александровска болница. Тогава лично премиерът Бойко Борисов прекрати процедурата, а по-късно възложи тази дейност на БАН.

 

На свой ред лидерът на КТ „подкрепа” д-р Константин Тренчев нястоява всички участници в обществения съвет да бъдат проверени за съпричастност към Държавна сигурност. Президентът Плевнелиев е поставен в трудна ситуация, няма спор. Но за да се справи трябва да действа абсолютно прозрачно, а не със задкулисни интриги. Не трябва да остане и грам съмнение, че кръгът „Капитал” му диктува какво да прави и кого да издига на постове в служебния кабинет. В противен случай той може да доведе страната до нова, направо фатална криза. Българите очакват от него спасение, а не загробване на държавата.

 

Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 15320 |05.02.2012 Борисов: Повече от 1 г. Първанов се правеше на президент, а тухла върху тухла не е сложил . 59| 8454 |31.10.2011 Б. Борисов: Ако се бях кандидатирал за президент, щях да съм президент . 47| 11205 |08.09.2011 Е. Дайнов: Плевнелиев не иска да е президент, пише му на челото! . 71| 5678 |08.06.2011 Борисов: Ще се боря за президент, но след 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads