Реклама / Ads
19| 21670 |15.02.2023 ПОЛИТИКА

Още през 2009 г. ядрен физик говори за схеми в АЕЦ ”Козлодуй” по времето на Генов. Службите знаят, но... нищо

.
Датата е 11 юли 2008 г. Българският ядрен физик Георги Котев заминава за чужбина и пуска скандално видео, в което предупреждава за използването на опасно гориво в АЕЦ “Козлодуй”. Малка подробност е, че тогава изпълнителен директор е Иван Генов. Друга не толкова малка подробност е, че същият попадна в санкционния списък по закона “Магнитски” по обвинения в корупция.
 

След като Котев споделя за съмненията си, че в АЕЦ “Козлодуй” се използва опасно гориво и става дума за корупционни схеми, Генов логично отрича и посочва, че ядреният физик си отмъщава, защото не е назначен за началник след пенсионирането на шефа му. Последват и дела, заведени в Окръжната прокуратура във Враца - едното от Иван Генов срещу Котев по обвинения в изнасяне на фирмена тайна, а другото - в негова защита. Първото катастрофира и е отхвърлено от две прокурорски инстанции. Второто стига до образуване на досъдебно производство след обжалване. До къде е стигнало - не е ясно.

 

Още преди години обаче Котев посочва, че ядреното гориво се подменя с рециклирано и некачествено гориво. Според него някой прави далавери за милиони евро поради разликата в цената от предишното и сегашното гориво. Подробни материали могат да бъдат намерени в e-vestnik. 

 

По-късно информацията потвърждава и друг ядрен експерт - Александър Белковец, уволнен от централата в началото на 2009 г.

 

Според Белковец и Котев новото ядрено гориво, с което се зареждат реакторите на АЕЦ ”Козлодуй”, не отговаря на параметрите и характеристиките по документите, с които е продадено на България от производителя, руската компания ТВЕЛ. 

 

Белковец  дава нови факти за алогичното поведение на ядреното гориво в активната зона на реактора след последното зареждане на 5 и 6 блок през 2008 г. Според него, веднага след зареждането на  свежите касети с гориво, вместо енергоотделянето в долната част на активната зона да е по-голямо, отколкото в горната й част, се наблюдава точно обратното. Това според експерта е опасност за работата на централата. Различни коефициенти и параметри, които се влияят от този практически резултат също се държат неадекватно на описаните по документацията, придружаваща доставените ядрени касети за реактори ВВЕР 1000. След 15-ото зареждане на 5 блок и след 16–ото зареждане на 6 през 2008 г., важен параметър-коефициент се променя по начин, обратен на очакваното. Това е заплаха за безопасната работа на реакторите.

 

В разгара на скандала става ясно, че четирима шефове на АЕЦ “Козлодуй”, сред които и санкционирания по “Магнитски” Генов, са регистрирали частни фирми, по-късно някои от тях прехвърлени на синове и съпруги. Котев свързва регистрацията на първата фирма на шефовете от АЕЦ с поетапната подмяна на ядреното гориво от двата блока с новия вид.

Една от фирмите е ИКАР-В-04. 

 

“ИКАР – В – 04” означава:

 

И – Иван (Генов – изпълнителен директор на АЕЦ)

К – Кирил (Николов – Зам. изпълнителен директор на АЕЦ)

А – Александър (Николов – директор по производство в АЕЦ)

Р – Румен (Иванов – управител на фирма КВАНТ ИНЖЕНЕРИНГ)

В – Васил (Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ).

 

В интерес на истината следва да уточня, че посочените тук длъжности са били актуални към началото на 2007 г. и оттогава са претърпели някои изменения.

 

Според справка на ФрогНюз в Търговския решистър Генов е бил заличен от Съвета на директорите и на негово място е сложен Кирил Николов. Към днешна дата в Съвета на директорите влиза Зорница Иванова Генова - вероятно негова дъщеря.

 

В предмета на дейност е записано, че фирмата се занимава с проучвателна, консултантска и инженерингова дейност в областта енергетиката и топлофикацията. Съдружниците същевременно са и държавни служители в същата сфера на дейност.

Приблизително по същото времe, в което фирмата се появява на бял свят, руската компания ОАО “ТВЕЛ” изпраща в АЕЦ Козлодуй документацията за предстоящото да се внедри поетапно нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА. Сред тази документация е и допълнението към техническата обосновка на безопасността, т. нар. раздел 31, за поведението на горивото. По-късно Котев, чиято работа в АЕЦ е била да следи поведението на горивото, ще установи несъответствие в съдържанието на този раздел 31 с характеристиките на реално доставяното през последните над 4 години гориво.

 

Споменава се и още една фирма - дружество с ограничена отговорност “Ветроенергетика – България“ – ООД. Съдружници са четирима от петимата основатели на ИКАР-В-04 и няколко нови лица. Липсва Кирил Николов, разказва Котев, цитиран от e-vestnik.

 

В началото на месец май 2004 г. Министерският съвет на България приема нова наредба за реда за издаване на разрешения и лицензии за внос и износ на ядрен материал. През месец октомври 2004 г. е доставена първата партида от новия вид гориво и още в същия месец – 12 броя от касетите са заредени в реактора на 6-ти блок, като начало на поетапния преход към новото гориво.

 

Котев прави следната връзка: “Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието, се е появил и първият солиден финансов бонус за организаторите. В резултат на което, на 20 декември 2004 г. с решение № 2 на Софийския градски съд, уставният капитал на ИКАР-В-04 е увеличен от 50 000 на 400 000 лева. На 14 октомври 2005 г. уставният капитал на дружеството е увеличен до 500 000 лева. Поетапното заменяне на старото с новото гориво е в пълен ход и през същата година и в двата реактора са заредени, респективно доставени от Русия, само касети от новия вид”. 

 

По нататък Котев разкрива, че в края на месец февруари 2006 г. “славната петорка”, както той нарича съдружниците, решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия (с включено участие в карнавала в Рио де Жанейро), заедно със семейните си половинки. “Към момента на завръщането им от там (на 1 март) се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ Козлодуй”, пише Котев. Той е свързан с отказ от спускане в активната зона на 22 от общо 61 броя органи за регулиране на реактора на 5-и блок.

 

На разговорен език специалистите ги наричат пръти.

 

Ръководството на централата крие за инцидента. Тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров също казва, че нищо не се е случило в АЕЦ. 

 

Самият Румен Овчаров е още едно от имената, включени в новия санкционен списък по “Магнитски”. 

 

През същата година в реакторите и на двата големи блока пак са заредени само касети от новия вид. Приблизителното им съотношение спрямо старите става вече около 50:50. 

 

През зимата на 2007 г. вече започват да се забелязват първите безпрецедентни разминавания в продължителностите на горивните кампании и на двата блока.  През месец март 2007 г. Васил Хаджиев и Красимир Каменов, шефове в АЕЦ, аминават на едноседмична командировка в централата на руската ОАО “ТВЕЛ” в Москва. Задачата им е да установят причините за забелязаните аномалии и да получат инструкции за отстраняването им. Нищо такова на практика не се случва, а разликата продължава да расте през следващите месеци и години, до пълното зареждане на двата реактора само с ново гориво.


Броени дни след завръщането на Васил Хаджиев от Москва, обаче се случва прелом във фирмената история на ИКАР-В-04. Вместо четиримата най-високопоставени служители в АЕЦ „Козлодуй“ като управители на фирмата са назначени Алла Всеволодовна Николова – съпруга на Кирил Николов, Дарина Симеонова Арнаудова и Христо Александров Николов – син на Александър Николов - друг санкциониран по “Магнитски”. 

 

Котев докладва на ДАНС цялата информация през 2008 г., но службата отказва. Малко по-късно ядреният физик изнася информацията публично и се разгаря скандала. 

Тази информация е налична още през 2009 г. Санкциите по закона “Магнитски” дадоха повод отново да се заговори за това и да се припомни, че става дума за огромна корупционна схема в сактор ядрена енергетика, замесила имената на бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” и бивши министри. Самият Иван Генов отрича обвиненията срещу себе си и посочва, че единствената конкретика е “анонимен донос” за искан подкуп за осигуряване на обществена поръчка. Той каза, че случаят е от 2016 г., когато е бил привикан от следовател заради сигнала, че се е срещал с бизнесмен в сауна “напълно случайно. 

 

Оказва се обаче, че това не е единствената информация, с която могат да се занимават американските служби. Любопитно е защо от ДАНС отказват да предприемат каквито и да е мерки, след като разполагат с данни за частния бизнес на шефовете на централата.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5064 |10.02.2023 Лорер, ПП: Не разбирам насаждането на страх от президента, ще се справим и без руско ядрено гориво . 44| 14193 |05.02.2023 Иван Костов: Президентът Радев говори като руски агент! Не правителството му, а ЕС и САЩ овладяха цените на електроенергията . 0| 5085 |26.01.2023 Мартин Димитров: Румен Радев изгражда служебна президентска република . 18| 8255 |18.01.2023 Die Welt: България е изнасяла снаряди и дизел за Украйна през трети държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads