Реклама / Ads
4| 11775 |30.06.2009 ПОЛИТИКА

Парламентарни клишета 2009 – властелини на нищоговоренето

.
Стратегически въпрос е дали тази коалиция ще поеме отговорност за това, как ще се впише едно бъдещо правителство в рамките на тази финансова криза, която ще постави бъдещата финансова реформа на картата на едно изключително слабо управление. Отговорността, която сме готови да поемем, е само част от плана за стабилизиране на България в условията на една политическа и икономическа рецесия, в която е
 
Това не е извадка от сайта на Народното събрание, а фиктивен фрагмент от най-често срещаните клишета и шаблони, с които политиците ни заливат ежедневно.

Партии и коалиции традиционно заредиха гаубиците с обещания и сладкодумни фрази, написани от администрации и специалисти по реторика преди парламентарните избори. Самата дума „парламент” от старофренски означава разговор, но за жалост функцията й в българския език се е превърнала в една от най-противните, скучни и клиширани лексеми, които всеки ден чуваме. Шаблоните на политиците ни са толкова еднакви, както тези на футболните треньори и на самите футболисти. „Момчетата играха добре, но не знам защо се получи така и в крайна сметка резултатът е негативен за нашия отбор. Гледаме напред, остават още 6 кръга, в които се надявам да вземем(e) максимален брой точки и по този начин да заемем едно достойно за нашия клуб място в класирането”.

Това са празните приказки, които слушаме след всеки мач – особено в любимата „А” група. Толкова абсурдни и, извинете за клишето, изпразнени откъм съдържание, са словата на нашите депутати, които са в състояние да говорят 2 часа без да кажат нищо конкретно. „Въпрос, рамките, коалиция, финансова криза, стабилност,корупция, инструмент, реформа, фондове, система, основен, граждани, позволите” и пр. са думи, които се леят безмилостно от всички медии. „Колкото и да се иска от гражданите да кажа „да”, по-скоро отговорът е „не”, защото не може да се реши днес и сега…и трябва да бъдем честни към българските граждани, затова моят отговор е „не”.

Така депутатът от Коалиция за България Мая Манолова отговори на „българския гражданин” трябва ли да се намалят политиците в парламента. Прекият й шеф Сергей Станишев не остана назад в клишетата на прословутия митинг в Банкя с думите „Трябва на 5-ти юли да гласуваме! Да гласуваме за стабилност! Да гласуваме за социална България! Да се противопоставим на реваншизма и мутризацията на политиката! Да спечелим тези избори! Да вървим напред заедно с всички българи за доброто на страната!”

Опозицията разбира се отговори подобаващо на клишираните атаки: „В Синята коалиция са партии и политици, които са показали във времето, че могат да се справят с предизвикателства. При нас има много компетентни хора, много професионалисти, и освен всичко друго, тука има хора, които имат кураж и воля да се справят наистина и в сложни ситуации. Ние казваме, че в едно бъдещо дясно-центристко управление Синята коалиция ще е гарант за това, че ще има истинско дясно-центристко управление. Ние няма да сме лесен партньор.”. Така в студиото на Николай Бареков Екатерина Михайлова от ДСБ контрира „тежките” думи на БСП. В същото издание на предаването професорът по търговско право и председател на 39-тото Народно събрание Огнян Герджиков в хармония се отплесна в клишираната реч: „Ние стоим стабилно, доказахме се с нашия професионализъм и компетентност, че сме незаобиколим фактор в политиката, и България има нужда точно от такъв политически център”.

Безспорна шампионка по употребата на шаблони обаче се оказа бившата царистка и настоящ кандидат-депутат от Новото време Юлияна Дончева. Всяко едно нейно изказване, още с конструкцията на петте прости изречения, обединени в едно сложно, насочват към нищоговорене и празнодумни слова. В комбинация със своя колега от БНД Борислав Великов може да се състави безкраен монолог, от който, колкото и да му се иска на Бареков, няма как да „имаме новина”.

Последният тон в мажорния акорд на клишираните речи е изпят от „герберката” Моника Панайотова: „Това, което искам да подчертая е, че за да се избегне правенето на каквито и да било коалиционни компромиси, българските граждани трябва наистина да излязат на 5-ти юли и да гласуват, за да може да се създаде едно стабилно правителство и да има пълно мнозинство…”.

Следващото видео, изготвено от материали на БНТ1 и BTV, няма за цел да обиди или иронизира конкретен човек или партия, а единствено и само да покаже на българския избирател най-честите фрази, с които си служи българският политик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5739 |30.06.2009 I’ll miss U, Пепи . 2| 5724 |28.06.2009 Тайно изкупуване на държавен дълг . 8| 6011 |25.06.2009 България освободи Агим Чеку . 16| 6886 |24.06.2009 Данаилов дари предизборно манастир, строен от Елена Костова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads