Реклама / Ads
2| 5225 |14.11.2016 ПОЛИТИКА

Първан Симеонов: Това е краят на магическата сила на ГЕРБ

.
Първан Симеонов
Във вторник – сряда между двамата кандидати за президент имаше потенциална разлика между 300 000 и 400 000 гласа и тенденцията на увеличаване продължаваше, така че случилото се съвсем не беше неочаквано.
 

Това каза социологът Първан Симеонов от агенция "Галъп" по БНР. Симеонов очаква ГЕРБ да се възползва от „синдром 2013“ -  „напускане докато е време и очакване хората да ни върнат“, но вариантът изглежда все по-малко вероятен.

 

Според експерта, от ГЕРБ са издигнали нискорейтинговата кандидатура на Цачева разчитайки на партийната инерция , но не са отчели, че огромният им резултат от местния вот е бил за личности:

 

Първата и голяма предпоставка за това, което се случи е геополитическа - разколебаха се традиционни западни авторитети. ЕС не е това, което беше! Щатите не са вече това, което бяха! Русия надига глава! Има мигрантска криза!! Следователно, в България започва де се мисли все по-популистки и все по-националистически, все по-критично към западния либерален консенсус. Това направи възможен и генерал Радев. Второто нещо, което направи възможен генерал Радев е гигантското циклично събиране на антисистемни настроения у нас. Помните 2001, помните 2009-та  - гигантски електорални избухвания на антиелитни, антипартийни, антисистемни настроения. Науката го нарича „популизъм“. Сега се случи нещо подобно - голямо избухване! Референдум - антисистемен, вот за Марешки - антисистемен, Радев - непартиен кандидат, Патриотите – гигантски, брутален вот, който е по,  същество, протестен. Фокусира се невероятно количество, науката би го нарекла популизъм, а ние можем да го наречем с по приятни названия, но все така „протестно“. Това, на втория тур, се фокусира в личността на Радев така, щото близо 80% от вота за Цачева е от хора от ГЕРБ, а само 42% от вота за Радев на втория тур е от хора от БСП.  Всичко останало е дошло откъде ли не - 200 000 от Каракачанов, 150 000 от Марешки, 200 000 от ДПС, 200 000 от негласували, от квадратчето още, от други партии още. Та дори и една трета от гласувалите на втория тур реформатори, което може да е около 40, 50 хиляди гласа. Това означава, че Радев е фокусирал целият наличен протест по терена, а на ГЕРБ им се е случила една перфектна буря - проблеми отвсякъде и, когато обществото е най-антипартийно настроено, те издигнаха най-партийният си кандидат. Е, нямаше как да стане.

 

ГЕРБ просто са подценили скоростта на нормалното  износване на  всяка партийна подкрепа. Всеки мандат износва- подценили са тази скорост. Нямаше много видими белези, че така ще стане. Ако трябва да бъдем съвсем честни и като изследователити, и като аналитици, изглеждаше, че лустрото на ГЕРБ се запазва. А през това време нещо е изтънявало. Ако погледнете данните, ледът се е счупил някъде в последната седмица преди изборите. Там нещо се е обърнало и тепърва ние трябва да анализираме какво се е случило, но във всеки случай се е случило нещо исторически - ГЕРБ загуби за пръв път.Това е краят на магическата сила на ГЕРБ. От тук нататък  ГЕРБ, разбира се, може да намери кой е виновния. Разбира се, може да се рестартира, правили са го много пъти, но е вече в нов исторически етап.

 

Симеонов  окачестви ГЕПБ и БСП като най-готови за предсрочните избори. Ще се запази и възходящата тенденция при Обединените патриоти. Ако Марешки направи партия, той също би бил незаобиколим фактор в следващия парламент.  Според социолога, Слави Трифонов „играе доста мъдро своята игра“ и не бърза да осребрява партийно настроенията, които събира, но, ако направи партия, тя също би била голяма сила в политиката.

 

ДПС не показа максимума си на тези избори.  Може би около 250 000 привърженици на ДПС са излезли на първия и на втория тур. Около 200 000 от тях подкрепиха Радев на втория тур. ДОСТ е, за момента, химера. Това нещо съществува преимуществено в Турция, може би, иначе не се вижда на терена.  То ще се види в парламентарни избори. Но, поне засега, ДПС, като че ли, не си е дало зор.

 

При реформаторите е много важно да се види кой е по-прагматичен.  Ако РБ заложи на разрастване, на рестарт, то може да има място  в следващия парламент.  Тук обаче идва и проектът на г-н Кънев. Ако Кънев има план, този проект може да има успех. Ако  обаче планът е просто „ДСБ + интелектуалци, протестъри, фейсбук активисти“, ще бъде много трудно. Струва ми се, че АБВ е застигната от много тежка политическа участ – просто го няма в сметката в момента. Както и да го гледаме, един нов парламент би дал условия на ГЕРБ да състави едно ново, действащо мнозинство, даже по-удобно. Но в никакъв случай няма да му е лесно. Симеонов отчете, че резултатите, ако бъде въведена мажоритарна система, биха  били непредвидими.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5571 |14.11.2016 Първан Симеонов: Слави Трифонов си играе мъдро картите . 7| 17325 |13.11.2016 Иво Христов: Това е краят на режима на ГЕРБ . 1| 3530 |06.11.2016 Първан Симеонов: ГЕРБ преживяха първа загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads