Реклама / Ads
11| 7502 |18.06.2010 ПОЛИТИКА

Първанов и Борисов по тв - криза в жанра

.
Първанов излезе по бТВ наперен, свеж, усмихнат, готов да отговаря и да съобщи новини. Борисов изглеждаше уморен и пестелив по Нова телевизия, а към някои от темите се отнасяше като към досадни мухи. Витомир Саръиванов не му помагаше.
 

Въпросите на водещия бяха вяли и накъсани от паузи, сякаш не се бе готвил достатъчно. Освен това в погледа му можеше да се открият елементи на преданост, вместо любопитство и провокация, както друг път.

„Изпитващата” президента Ани Цолова си беше научила урока и владееше положението подобно на домакин, който уважава госта, но истината му е по-скъпа. Разбира се и тя не стигна до въпроси от типа: „Ходехте ли на лов с Кюлев? Виждахте ли се семейно, кой ви запозна, за какво си говорехте?” Подмени ги с питания за писания в чужди медии, че банкерът бил съветник на държавния глава, което разводни и удави темата. Не го попита дори дали е разпитван от следствието за отношенията му с Кюлев, дали е трябвало в деня на смъртта на банкера да пътуват някъде заедно, може би на лов, може би в съседна държава... Ей такива работи, които придават на подобни разговори все пак някаква автентичност.

Вече не очакваме повече от Първанов. С Борисов обаче не е така. Най-големи все още са очакванията ни към журналистите, които да разнищват темите, да питат неудобни неща, да настояват за отговори, да не приемат всяка теза с доверие, да се опитват да разсъждават от името на обществото, т.е. на зрителите, които им правят рейтингите.

Като стана дума за рейтинги, може да се предположи без особен риск, че бТВ е излязла победител в този задочен двубой. От една страна, защото се знае кой прави пийпъл метрията. От друга – Георги Първанов каза няколко неща за първи път и те си бяха новина.

Стана ясно, че бТВ е телевизията, която ще подкрепя проекта на Първанов, когато той напусне „Дондуков”-2. Подкрепяше го и досега. Дали това означава близки отношение между Красимир Гергов и Първанов – всеки има право да си мисли каквото иска. Отговорът е по-скоро „да”.

Нова залага в това надбягване на Бойко Борисов. Или обратното. Не е все едно, помислете.

В разговора с президента се откроиха няколко тези.

1. Ще има граждански проект, който той ще подкрепи.
2. Ще има кандидат за президент непартиен човек, който Първанов ще посочи.
3. В каквато и роля да се окаже след мандата, тя няма да е извън политиката.
4. И в бъдеще той и кръговете около него ще подкрепят енергийните проекти на Русия у нас.
5. Бил готов да инициира референдум за АЕЦ – Белене.

За 10 години едно единствено допитване до народа... И то е много, ако питате Първанов, но щом е за руски проекти - може.

Първанов каза и други неща, които заслужават внимание и трябва да ни държат на щрек оттук нататък, ако демокрацията и свободата не са ни чужди.

Според сегашния държавен глава, политическите партии и модели са се изчерпали, омръзнали са на хората. И е прав. Веднага обаче ни хвърля кукичката с червейчето на гражданския проект. Видите ли, и аз като вас, съм отегчен и те харесвам вече партии да се разпорреждат с държавата. И обръща поглед към единственото останало чисто пространство, това на гражданите. Алчен поглед, на завоевател. Така конквистадорите са гледали лазурните земи на Южна Америка... И са ги усвоили с меч, секс и Библията. Първанов със сигурност няма да използва Светото писание, а някаква преоблечена в модни градски дрешки идеологическа теорема, съдържаща опита и провалите на Симеон Сакскобургготски с НДСВ, както и на самия Бойко Борисов с ГЕРБ, на Христо Ковачки с ЛИДЕР, а защо не и експерименталните упражнения на Стефан Гамизов.

Първанов изненада с признанието, че през 2005 г. Сергей Станишев му предложил да стане премиер. Не обясни обаче как е можело да стане това. Както и защо не се е съгласил. Може би, защото отлично знае, че всяко управление с участието на БСП завършва с народен шут. Или е предпочел да дърпа конците на тройната коалиция, укрепвайки през това време олигархичните и лобистките кръгове около себе си, готвейки се за окупацията на ивицата „граждански сектор”.

И Вито Саръиванов и Ани Цолова спестиха много важен въпрос на своите високопоставени събеседници в петъчното утро.

За българските граждани е важно да знаят, какво е мнението на двамата първи мъже за твърденията на Алексей Петров – Трактора, че в ДАНС има служители, които с помощта на чужди посолства в София елиминират хора. Задължително е Първанов и Борисов да заявят дали това е възможно. Ако е, какво правят по въпроса. Ако не е, защо според тях, бивш високопоставен служител в ДАНС си позволява подобни провокации. И понеже не ги попитаха, трябваше сами да подхванат темата. Защото единият ръководи и наблюдава МВР и ДАНС, а другият е „шапка” на Външното разузнаване и Националната служба за охрана. Освен това сме членове на НАТО и ЕС и работим с партньорски служби. Мълчанието им налива вода във воденицата на Петров, който неистовото иска да се изкара политическа жертва. Освен това президентът подчерта, че Алексей може да е част от октопода, но не целият октопод. Първанов сигурно е чул, че в четвъртък, в коридорите на съда, някогашната барета каза, че няма нищо против да бъда „октопод” в очите на политици, които разполагат с интелектуалния потенциал на риби. Значи ли това, че президентът е такава риба?

Има и трети вариант. Президент и премиер да заявят, че не коментират изявления на човек, обвинен в тежки криминални престъпления и да сложат точка на опитите на Петров да ги заговори публично и по този начин да се легитимира кано нещо повече от това, което е.

Вместо това Първанов пак повтори рефрена, че не той, а премиерът е имал фирма с Алексей Петров. Но не обели и дума, дали се е виждал в неформални срещи с Петров, какво са говорили, присъствал ли е трети човек на някоя от срещите, говорили ли са за неудобни хора и как да се „реши” въпросът с тях.

Бойко Борисов също спомена нещо, което вече е казвал, а именно, че не се интересува от плановете на Първанов за след мандата. Не е прав. Трябва да го вълнува този въпрос, защото той е важен. На никой не трябва да му е безразлично какво кроят кандидатите да управляват страната.

И друго. Борисов е загрижен за екоравновесието по трасето на Бургас – Александруполис и Бургаския залив. О.К. Ами ако един известен бизнесмен, негов приятел, имаше интереси към този тръбопровод? И защо нищо не казва за незаконния частен пристан на Свети Влас, заради който е изтърбушен брега и е прецакано морското дъно? Също и как си представя да дойдат инвеститори за АЕЦ – Белене, когато все повтаря, че там има само един гьол...

Какви са изводите и поуките от двете сутрешни интервюта.

Борисов е изморен, а Първанов – свеж. Обяснението би могло да бъде, че докато премиерът лети до Брюксел и Рим, докато си блъска главата с АЕЦ – Белене, цените на газа, проекта Бургас – Александруполис, актуализацията на бюджета, протестите на тютюнопроизводителите, мизерията в здравеопазването, проблемите с активисти на ГЕРБ по места, които се изживяват като феодали, кметските избори в Габрово, наводненията и градушките – президентът обикаля градове, села и паланки и агитира за съветска власт от нов тип, образно казано.

Хубаво е обаче и двамата да се дават сметка, колко уморени са всички българи от политическите еквилибристики, лъжи и манипулации. Политически махмурлук е налегнал всички ни, а Alka-Seltzer и бирата вече не помагат. Трябва ни нещо повече, нещо ново, а не поредни експерименти с марката АОНСУ. Мерси боку.

Екип на Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 7704 |18.06.2010 Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора . 55| 13180 |09.06.2010 Треска сред елита за рождения ден на Бойко Борисов, поръчват се ками, икони и пури . 66| 13125 |03.06.2010 САЩ резервирани към Първанов, той бесен, че го подминават . 22| 6717 |22.05.2010 Борисов пред “Тайм”: Нямам приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads