Реклама / Ads
81| 7702 |18.06.2010 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора

.
Георги Първанов
"Ще направя национален референдум за АЕЦ "Белене"! Сега има триумф на Костовата политика! Има срив в енергийната ни дипломация! Станишев изтърва нещата, въпреки, че израстна много! Премиерът да си засили икономическия екип, дори и чрез смяна", коментира преидентът.
 

Президентът подписва указа, с който се дава зелена улица за какъвто и да е бюджет и аз ще подпиша и този указ, обяви в нарочно интервю за БТВ президентът Георги Първанов. "Ние обаче имаме много сериозни различия в изпълнителната власт още от септември миналата година", добави той. Премиерът тогава призовал: "Първанов, покажи си мерките", но държавният глава се похвали, че отколе предложил бюджетен дефицит от 3%, за да има пари в здравеопазването и да се разплати с бизнеса. Сегашните действия били прокризисни, а големият проблем на актуализзацията били несъбраните приходи.

"Възразявам срещу свиването на разходите на общините", каза Първанов и настоя за диференциран подход, защото сегашната политика разделяла страната на център, който щял да се чувства комфортно, и на периферия, която ще загнива. Обект на котрол били всички кметове с изключение на тези на ГЕРБ.

"Посяга се на резерва и стигаме до санитарния минимум.", разтревожи се Първанов и попита какви ще са ни ресурсите наесен за новия бюджет. "Наистина може да се отиде към емитиране на външен дълг, но на настоящия международен пазар няма опашка за нас", съобщи президентът. Според него имало опасност да опрем до МВФ, което било равнозначно на загуба на суверенитет. "Парите сега се вземат, за да се излеят като вода в пясъка", метафорично каза Първанов и посочи, че основната отговорност за това състояние носят финансовият министър и неговият екип. "Ако там премиерът не засили екипа, не ни чака нищо добро", каза Първанов и добави, че "засилването" не изключва и смяна.

По-високо качество на здравната политика
поиска президентът. Самият той предложил схема за 6 високоспециализирани болници, а оттам нататък трябвало да се анализира как във всяка по-малка община ще изглежда здравното заведение.

"Няма приемственост в областта на енергетиката", констатира държавният глава. "Има срив в енергийната ни дипломация. Защо премиерът предрешава оценката за Бургас-Александруполис с политическо задание", попита той. Много рискове имало за нашата енергетика от хаотичните изявления, които се направили през последните дни. "Белене" е стратегически проект, чрез който можем да излезем от кризата", установи президентът и добави, че ако построим АЕЦ-а, ще спечелим 10 пъти повече средства от инвестираните. "Да се отиде към отиването на национален референдум", поиска той и се съобщи, че щял да го инициира, защото и Румъния, и Турция вече ни изпреварвали в енергийно отношение.

"Базовата цена за Белене била 3,9 млд евро. Малко под 8 млд ще е крайната, а всичко нагоре е импровизация. Имахме стратегически инвеститор и го прогонихме. Спрем ли го, Румъния ще има ядрена енергетика, Турция и Чехия също ще бъдат много преди нас", заяви Първанов и настоя, че не е съгласен с това да закрием ядрената си енергетика. С това неглижиране има опасност да загубим и участието си в Южен поток. Румъния вече се е договорила за участие там. Опитвам се отдавна да тикам договореностите с Азербейджан, Туркменистан по отсечката Димитровград‒Комотини, похвали се той.

"Ще има политизация на темата за референдума, ще има остра реакция отдясно, защото сега има триумф на Костовата политика", предрече Първанов и добави: "Приемете го засега като метафора, но резултатът е такъв. България беше енергиен център, защото задоволяваше големият процент от дефицита на еленергия на Балканите. Към Белене проявяват интерес и Сърбия, и Македония. на въпрос вижда ли политическото си бъдеще в занимание с подобни проекти, президентът отсече: "Не, благодаря, няма да се ангажирам с тези проекти другояче освен политически".

Със сигурност мога да работя много неща, каза той и изброи: "Ще се посветя на себе си и семейството си, което беше много ощетено. Ще инвестирам в подготовката на млади лидери. Ще бъда съпричастен на политиката. Бил съм партиен лидер и твърдя, успешен, зцащото направих от партия в криза, партия победител. Бих бил съпричастен към граждански проект, който да формира активна политика". Според Първанов премиерът бил нервен по тази тема, имало всякакви слухове заради това, че обикаля страната. "Аз съм пътувал винаги, имам амбицията да съм най‒пътуващият български политик", каза държавният глава.

Досега партиите са експлоатирали гражданските структури за свои цели. Дошло е времето за обратните неща ‒ експертното начало трябва да е водещо, заяви Първанов и каза, че ще прави алтернативна политика. "Не може да се играе само на едната врата. В публичен план трябва да се наложат кадърните, специалистите, еспертите, които са се доказали и могат да правят и управленска политика. Не се опитвайте да изцедите повече от мен на този етап, не му е дошло времето".

"Няма да стана депутат. Да стана премиер не е детската ми мечта, аз можех да стана такъв, на времето г‒н Станишев ми го беше предложил. България трябва да има не един възможен премиер, а няколко души. Тогава бях с присъствие в обществото, което можеше да се прехвърли върху изпълнителната власт", каза той, но не пожела да продължи темата.

Президентът отказа и да даде оценка за тройната коалиция, но потвърди, че тя била необходима, за да влезе България в ЕС. Коалицията успяла да запази дълго време икономическа стабилност. "Ключовата роля в нея беше не на Доган, а на Станишев, който израсна много, но с времето просто изтърва нещата. Темата била въпрос на много сложен анализ, продължи той.

"Ще се опитам да направя един отбор", каза за бъдещите си намерения Първанов. "Винаги съм бил плеймейкърът в отбора, не съм голмайстор. Голмайсторите могат да бъдат много". Може да има повече от един независими кандидати за президент, допусна, усмихвайки се, Първанов. Президентът трябвало да бъде балансиран, мъдър, баща на нацията. "Ако имах предвид някого, щях да го кажа там, където се формират подобни инициативи ‒ в политическото и гражданското пространство", продължи той.

Аз нямам общо с Алексей Петров, а премиерът има съвместна фирма с него, каза още Първанов и попита кой го е вкарал в службите. Пожела всичко това да излезе на скенера. "Защо генерал А. Атанасов го е взел? Ал. Петров може и да е част от Октопода, но къде са останалите елементи от тая схема, колко от тях вече са по пътя на затвора", попита той. Сегашното правителство е доста по‒активно от тройната коалиция в борбата с престъпността, каза накрая президентът една добра дума.

По повод "жълтите клюки" за личния му живот Първанов ги окачестви като "гнусни", в семейството му гледали с усмивка на тях, а той щял по-късно да напише нарочна книга по тая тема, която да стане наръчник на журналиста.
 
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6074 |17.06.2010 "Черният Петър" - в ръцете на прокуратурата . 22| 5886 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос . 19| 10714 |15.06.2010 Дойде Видовден, и Темида не може да ви спаси от него . 9| 8001 |16.06.2010 Хайнц Брам: Защо бяха нужни пет години за оправданието на Маргините?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads