Реклама / Ads
2| 6076 |17.06.2010 ПОЛИТИКА

"Черният Петър" - в ръцете на прокуратурата

.
Д-р Франц-Лотар Алтман
Изненада, недоумение, въпросителни. Такива реакции поражда оправдателната съдебна присъда срещу Маргините сред някои германски експерти. "Черният Петър" засега е в ръцете на прокуратурата, смята д-р Франц-Лотар Алтман.
 

DEUTSCH WELLE

"Учудващо е, че вече четири години, колкото трае тази съдебна афера, не се оказаха достатъчни, за да се съберат достатъчно красноречиви доказателства, които да убедят съда", казва д-р Алтман и продължава: "Мога добре да си представя, че в България вероятно има значително недоволство и разочарование от това, че съдът в своето решение потвърждава съществуването на банда за поръчкови убийства, но в същото време се оказва невъзможно да бъде посочено какви са били взаимоотношенията на тази банда с въпросните Красимир и Николай Маринови. Това безспорно поражда много въпросителни. Съмненията, които много ясно изрази вътрешният министър Цветанов, са в този смисъл напълно разбираеми."

Наистина ли съдебната система е толкова немощна?

Д-р Алтман добавя: "Има и голяма въпросителна, свързана с ниския размер на паричните гаранции за пускане на тримата осъдени, и се питам как могат да се оправдаят суми като 2000, 5000 или 10 000 лева по отношение на осъдените Илиев, Рангелов и Тошев."
Дали решението наистина е доказателство за нереформираността на българската съдебна система? На този въпрос д-р Алтман отговаря така: "Критиките към съдебната система в България не са от вчера - те идат както от самите българи, така и от ЕС в така наречените доклади за напредъка на страната. Естествено при едно съдебно решение като това човек неминуемо повдига вежди в недоумение и се пита: наистина ли съдебната система е толкова немощна, има ли наистина политически натиск и влияние върху нея или не, или пък прокуратурата не си върши работата добре?
Като външностоящ не се наемам да дам окончателен отговор, но зная, че в Брюксел със сигурност следят много внимателно този процес и неминуемо ще си зададат въпроса, доколко решението на този съд е било обективно и доколко има място за съмнения. Вниманието към този процес е по-специално, тъй като той се точи от много време, а и защото България беше многократно критикувана, че не се бори достатъчно сериозно срещу корупцията и организираната престъпност."

Дали прокуратурата ще подобри работата си?

Що се отнася до други процеси, свързани с този за Братята Маргини, д-р Алтман предвижда, че прокуратурата сега ще е поставена под много по-голям натиск да представи качествени доказателства пред следващите инстанции. Според него: "Ако доказателствата срещу обвиняемите са много силни и убедителни, съдът на практика не е в състояние да вземе оправдателно решение. В това отношение трябва да се признае, че "Черният Петър" засега е в ръцете на прокуратурата и предстои да видим, дали тя е в състояние да подобри работата си и да докаже обвинението. Създаденият сега натиск над прокуратурата обаче може да изиграе и много положителен ефект."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5897 |15.06.2010 Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос . 19| 10727 |15.06.2010 Дойде Видовден, и Темида не може да ви спаси от него . 11| 14986 |14.06.2010 Полудяване – наяве и насън . 9| 8004 |16.06.2010 Хайнц Брам: Защо бяха нужни пет години за оправданието на Маргините?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads