Реклама / Ads
22| 5866 |15.06.2010 ПОЛИТИКА

Станишев: В главите на ГЕРБ цари хаос

.
Българското правителство губи доверието на ЕК и Евростат заради постоянно променящите се сигнали, които дава. Това се случва за първи път.
 
До този момент страната ни е била сочена за пример за макроикономическа стабилност. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на партията. Лидерът на социалистите отбеляза, че днес в Европейския парламент еврокомисарят Оли Рен е говорил за новите пълномощия на Евростат и предстоящите проверки. „Тъжно е, че са споменати само България и Гърция", коментира Станишев и добави, че еврокомисарят по бюджет и финанси е казал, че има основание да се вярва на гръцкото правителство. Той е обяснил и същността на проверката, която ще бъде извършена от Евростат. Поставил е и въпроси, които българските социалисти задават от седмици във връзка с бюджета за 2010г. Станишев изтъкна, че не е ясно защо при промяна на икономическата прогноза към по- положителна, българското правителството залага сериозен спад на приходите. От друга страна информацията от България постъпва в ЕК с голямо закъснение. На трето място възниква въпросът как ще се финансира дефицитът за догодина, при положение че тази година се планира фискалният резерв да бъде сведен до минимум. Според Станишев управляващите трябва да отговорят дали ще има промени в данъчната политика, ще се орязват ли заплати и пенсии, ще се търси ли външно кредитиране и нови заеми.

Сергей Станишев беше категоричен, че се развенчава митът за 2 млрд. лв. необезпечени договори, намерени по чекмеджетата, които били причина за бюджетния дефицит тази година. „Всички публични данни показват, че необезпечени договори за 2 млрд.лв. няма", заяви лидерът на БСП. Той коментира, че когато се използват неверни данни заради вътрешнополитическа употреба и пропаганда на правителството, се създава недоверие към България. „Това е тъжният резултат от действията на правителството, от популизма и многото лъжи в тази област", заяви председателят на БСП.

Станишев обяви, че Парламентарната група на Коалиция за България няма да подкрепи актуализирания бюджет. Основната причина е, че няма разумно обяснение от страна на правителството защо при подобряване на икономическата прогноза с 3% се залага спад на приходите с 2 млрд.лв. Лидерът на БСП заяви, че аргументът, че икономиката се преструктурира е крайно неубедителен и не може да прикрие неспособността на правителството да събере приходи. Станишев изтъкна, че левицата подготвя свои предложения за второ четене. Едно от тях е да не се намаляват бюджетите на българските общини. Депутатите от Коалиция за България ще настояват и бъде записано в проектобюджета за какво точно ще бъде изразходван резервът на правителството от 1.2 млрд.лв., за да няма харчене на тъмно. „Такова непрозрачно харчене на пари не е имало", коментира лидерът на БСП.

Сергей Станишев отбеляза, че по отношение на енергийните проекти цари хаос в главата на управляващите. По думите му липсва единна и предсказуема политика и няма никаква аргументация и мотиви за решението, обявено от премиера Борисов. Лидерът на БСП беше категоричен, че се нарушават дългосрочни интереси на България. „Белене е български проект", коментира Станишев. По думите му проектът е стратегически важен за страната ни - увеличава енергийната независимост на България, ще спомогне и за това страната ни да изпълни ангажиментите си за увеличаване на възобновяемите източници на енергия и за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Създава се и възможност да се произвежда по- евтин ток. „Традиционно България е износител на електроенергия и реализацията на Белене дава перспектива на страната ни действително да бъде регионален център на електропроизводство и износител", обясни Станишев. По думите му изграждането на централата ще има ефект върху излизането на страната ни от кризата, защото ще осигури работни места и работа за български производства. „Решението на министър председателя обективно работи за интереси на други страни", заяви лидерът на БСП и даде пример с Турция, която е подписала с Русия споразумение за изграждане на атомна електроцентрала. „Позицията на премиера е вредна за страната", заяви Станишев и добави, че не са дадени никакви, дори екологични мотиви по отношение на Бургас - Александруполис.

„Имам впечатлението, че след като не са представени никакви други аргументи, позицията се формира извън страната", коментира Сергей Станишев. Той напомни, че проектът Белене е одобрен от ЕК, отговаря на европейските стандарти за сигурност и допринася за политиката на ЕС за по- голяма енергийна независимост и намаляване на емисиите въглероден двуокис. „Така че едва ли е европейски този фактор", коментира лидерът на БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7252 |17.05.2010 Хаос в управлението срива рейтинга на ГЕРБ . 19| 6699 |26.04.2010 С мъдрости за Нане и Вуте царят критикува ГЕРБ . 32| 6839 |19.04.2010 Доверието в ГЕРБ - с 18% по-малко . 34| 5535 |17.04.2010 Станишев: ГЕРБ репетира за местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads