Реклама / Ads
66| 13120 |03.06.2010 ПОЛИТИКА

САЩ резервирани към Първанов, той бесен, че го подминават

.
Нападките срещу Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ, след разговора му за политическия проект на Георги Първанов с шефа на ЦРУ Леон Панета през миналата седмица, е кризисен PR за спасяване имиджа на президента и рязко спадналото обществено доверие към него.
 

Така политически анализатори коментират опитите на депутата Румен Петков, началника на президентския кабинет ген. Никола Колев и екс началника на НСС ген. Бриго Аспарухов да излъскат образа на държавния глава, внушавайки, че е недопустимо премиерът Борисов да обсъжда с гост, ръководещ чуждо разузнаване, вътрешно политически проблеми на България. От президентството поискаха официално обяснение за случая от правителството. Днес пък шефът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова опровергава обвиненията на „Дондуков” 2 с контра писмо.

Всъщност истинският проблем, заради който отново пламна война между институциите бил, че високият гост е предвидил само среща с министър-председателя и не е пожелал такава с президента, както е редно. Това недвусмислено показвало официалното отношение на САЩ към българския президент и на кого всъщност най-силният член на НАТО дава подкрепата си в България. Първанов бил бесен от това отношение на янките към персоната му. Затова бил изфабрикуван и скандалът, че е недопустимо да се коментират политическите му намерения.

Експерти твърдят, че от формална гледна точка обвиненията срещу Борисов, че е водил подобен разговор, били самоцелни, защото бившият сенатор Леон Панета, като началник на ЦРУ, е на политическа позиция, а тази му длъжност допуска такъв тип разговори с българския премиер. Нямало потвърждение, че точно шефът на дирекцията за събиране на тайната информация на ЦРУ Майкъл Сълик е казал на Борисов: „Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго е опасно в този момент."

Политици от ГЕРБ, „Синята коалиция” и „Атака”, изразиха опасения, че хора от БСП и кръга на президента Първанов отново забъркват страната по балкански обичай в неприятен скандал, за да постигнат лично политически цели. Нелепо било името на САЩ и ЦРУ да се заплитат в политически интриги, след като най-влиятелният човек в световното разузнаване Леон Панета е уважил България и екипа на Бойко Борисов, и така е дал доверието си към тях.

В същото време обществото продължава да бъде в пълно неведение за тайните разговори между Първанов, бившия премиер Станишев и министрите му с руски държавници и политици, които не са партньори на страната.

В журналистическите среди пък още се носят спомени за славна среща в Москва на Румен Петков като министър на МВР с ръководството на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), на която имало тостове, много водка и даже изпълнения под масите, но така и не се разбрало какво полезно е свършено за страната и сигурността й.

Обяснимо било включването в акцията и на разузнавача Бригадир Аспарухов. Обществена тайна е, че именно американците му попречиха при управлението на Симеон Сакскобурготски да поеме в правителството координацията на специалните служби. А сега просто генералът си връщал.

Източници на Frognews.bg твърдят, че тайнственият източник на в. „Труд” за разговорите между Борисов и Панета най-вероятно е самият премиер. Другите,присъствали от наша страна на срещите, били Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова. Немислимо било те да си развържат езиците пред медия. Не е тайна обаче, че точно този стил на авто-реклама допада много на Бойко Борисов, но в случая му е изиграла лоша шега.

Frognews. Bg
припомня, че първото посещение на шеф на ЦРУ у нас се осъществи при правителството на Иван Костов. Тогава Джордж Тенет влезе лично в кабинета на тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, но не подмина премиера Костов и президента Стоянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 9857 |03.06.2010 Р. Петков: Премиерът лъже, да подаде оставка . 7| 5929 |02.06.2010 Световните медии хвалят България за икономическите мерки . 14| 5234 |02.06.2010 За перверзията и за медийната независимост . 31| 9487 |01.06.2010 Медиите: Бойко, обичаме те!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads