Реклама / Ads
14| 8322 |03.06.2018 ПОЛИТИКА

Първанов ехидно: Дали някой ”голям брат” няма да спре енергийните проекти с Русия

.
Все още за мен стои въпросът дали пак няма да се обади някой ”голям брат” отвън, който да наложи забрана за реализация на енергийните проекти, уговаряни в Москва. Това каза президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който коментира резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов и представители на кабинета в Русия.
 

Първанов коментира пред БНР, че и Западна Европа, и САЩ, имат трайни интереси в областта на енергетиката и икономиката, които не са в полза за България. "Руското икономическо присъствие в този район не е желано, но за България е необходимо. Така че трябва да си отстоим интереса", каза Георги Първанов. И попита защо Германия отстоява интересите си при строежа на Северен поток, а за България това да не е приемливо.

 

Нелепо и национално безотговорно е да се твърди, че стратегическата ни външнополитическа ориентация предполага отказ от тези големи енергийни проекит, каза още Георги Първанов.

 

Като президент през 2008 година той подписа с колегата си Владимир Путин четири споразумения, свързани с енергетиката - за газопровода "Южен поток", за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене", за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис и за отработеното ядрено гориво. Първанов ги определи като "Голям шлем за България", по подобие на титлата от тениса, която се присъжда на състезателите, спечелили четирите най-големи турнири през сезона. В последствие нито един от проектите не се реализира.

 

Вината за това тези проекти да не се реализират е много тежка и невинни от българските политици няма, коментира днес Първанов. Тройната коалиция била виновна, че не е направила проектите необратими, кабинетите на Борисов, които формално се отказали и наложиха мораториум, а кабинетът на Орешарски се огънал се под външни влияния. Въпросът е какво може да се съхрани от тези проекти, защото на практика големият шлем стана турски, отбеляза Първанов.

 

Георги Първанов коментира, че посещението на Борисов в Москва не е триумф, както някои са очаквали, но е успешна крачка напред. Процесът сега започва, отбеляза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8727 |27.03.2018 Радан Кънев: Дали срещата във Варна няма да охлади отношенията Атина - София? . 8| 7759 |20.10.2017 Бивши комсомолци, завършили в СССР и женени за рускини нападали Каракачанов . 8| 6326 |14.10.2017 Георги Първанов: Между институциите цари тежко напрежение, води се война на всички фронтове . 0| 8940 |27.06.2017 Нинова пита Радев, дали Борисов е изпълнил решенията на КСНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads