Реклама / Ads
24| 5487 |28.06.2014 ПОЛИТИКА

Първанов иска президентска република

.
Ще искаме въвеждане на президентска република, за да е ясно кой носи отговорността. Ще се опитаме да реабилитираме пряката демокрация, нищо по-добро от това, ключовите проблеми на България да се решават с референдум.Това каза по време на учредяването на АБВ като партия бившият президент Георги Първанов
 

Всеки, който разчита на монопола, ще загуби. ГЕРБ и БСП водят преговори за възможна коалиция – това е двуличие. Как изведнъж спокойно ще пресечеш тази линия теглена между двете партии. АБВ ще води разговори при един бъдещ парламент, тогава когато може да участва в политиката, добави той.

АБВ ще работи България да не бъде сшилова, а силна държава.  "Виновни са онези, които използват държавата и институциите като параван, за да реализират собственото си забогатяване. Не може да се гледа на управлението като на най-лесния бизнес”, обясни Първанов.

"Едно от нещата, за които ще настояваме е значително съкращаване на партийните субсидии от държавния бюджет, още по-чисти и ясни правила за финансиране на партиите. Настояваме да бъдат взети мерки, за да се сведат до минимум всички порочни явления, на които бяхме свидетели с промени на Изборния кодекс”, поясни Първанов.

Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на засилено гражданско присъствие. АБВ ще си партнира с всяка отговорна политическа организация и звън кръга ще бъде поставена ДПС, но в една такава теза никой не бива да усеща и нюанс на етничество. Първанов подчерта, че е опасно да се играе с етническата карта. „Форумът ни се провежда в изключително тежка ситуация, в условията на една криза, която напомня и се различава от други тежки кризи, на които сме били свидетели през периода на прехода – сравнявана с 1996 – 1997 година”, обясни Първанов. По думите му, сегашна България изглежда много по-различно от онзи период, много по-стабилна е българската икономика. В същото време кризисните процеси в политиката са непредсказуеми и дълбоки. „Тогава имаше диалог и неписани механизми за изход от тези кризи. Днес няма лидерство, отсъства държавническа отговорност от онези, които са призвани, няма готовност за разумни и работещи. Затънали сме в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение. Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента, подчерта Георги Първанов. „Покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото. Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7832 |15.06.2014 К. Нинова отсече: Не искам стола на другарчето, Станишев е шефът . 18| 13234 |05.06.2014 Мирослав Мурджов пред Фрог: ДПС тества политическите реакции, не иска избори . 26| 6438 |03.06.2014 Кунева иска да е командир на Реформаторите . 48| 8020 |01.06.2014 Реформа в БСП; Станишев хока, иска оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads