Реклама / Ads
157| 11655 |15.10.2011 ПОЛИТИКА

Плевнелиев бие в дебата на bТV

.
33% от гледалите дебата между кандидатите за президент подкрепят Росен Плевнелиев. Изненадващо разликата между второто и третото място - Калфин и Кунева, бе стопена и социолозите отчетоха около 18 % подкрепа за тях.
 

 

Ако Калфин продължава агресивното си и неадекватно поведение, със сигурност Меглена Кунева ще стане втора и може да отиде на балотаж с Росен Плевнелиев за поста на Дондуков 2. Това показа дебатът между тримата първи, излъчен по Би Ти Ви.

28% от зрителите твърдят, че той им е повлиял положително за кого да пуснат бюлетина. А 57 на сто твърдят, че не им е оказал влияние.

Основната тенденция, която се очерта по време на диспута, е партньорският тандем Кунева-Калфин, които насочиха дулата на оръдията си срещу Плевнелиев и управляващата партия ГЕРБ. Лидерите на "новата коалиция" Калфин-Кунева играеха настъпателно и агресивно, и се опитваха всички негативи на кабинета на Борисов да ги прехвърлят и представят като провали на Росен Плевнелиев. През цялото време те говореха за модела "Борисов" и не пожелаха да коментират 10-годишният престой на Георги Първанов на "Дондуков" 2. 

 

Кандидатите бяха изненадани и с въпроса какво ще правят с вълчицата Зорница, която първият ловец на републиката Първанов отглежда в резиденция "Бояна". Кунева заяви, че ще поиска съответни природозащитни организации да я пуснат на свобода. Плевнелиев пък бе на мнение, че щом семейство Първанови са я закарали там, те трябва да се погрижат за животното и оттук нататък. Смутеният Калфин пък повтаряше мантрата, че държавата трябвало да се погрижи. Но нали вие ще олицетворявате държавата, реагираха водещите на дебата. Калфин обаче не можа да измисли нещо по-смислено.

Би Ти Ви вкара в истинско политическо риалити тримата претенденти с най-големи шансове за президентския пост – Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин. В началото на дебата редом до тях като подкрепа се изправиха и кандидатите за вицепрезиденти.

Полемиката бе организирана на четири кръга с 40 въпроса, в продължение на 2 часа и 30 минути. Тя завърши с резултати кой е най-одобряван от тримата и как дебатът е променил нагласите на избирателите.

 

Водещите на Би Ти Ви Ани Цолова и Виктор Николаев бяха организирали паралелно социологическо проучване, в което 500 души да определят кой е най-достоен за първия пост в държавата.

 

Словесната битка между тримата стартира с парливия въпрос: кой се опитва да взриви ситуацията в страната?

 

Меглена Кунева нападна МВР за многото несвършена работа и многото неразкрити престъпления. Според нея взривът срещу Сашо Диков бил проява на лош стил.

 

Има липса на държавност, а институциите са абдикирали от своите задължения. Това показват размириците в Катуница и избухналата преди дни бомба под колата на журналиста Сашо Диков. Вътрешният министър да си свърши работата, а не да се занимава с избори, призова червеният претендент за Дондуков 2 Ивайло Калфин.

 

Симптоматично е, че когато в България идват еврокомисари и то за да ни похвалят, да ни кажат, че сме си свършили добре работата, гърмят бомби. Така беше и с "Галерия", така стана и с колата на Диков, заяви Росен Плевнелиев. Той е категоричен, че тези бомби са срещу управляващите, но очаква справедливост от закона и резултати от МВР.

 

Авторите и на двата атентата са едни и същи, а премиерът Борисов каза, че ги знае, но нека най-после да ги каже, призова с обичайния си за дебатите досега агресивен тон Ивайло Калфин.

 

Втората тема, по която дебатираха тримата претенденти, беше за нуждата от нови правомощия на президентската институция. Учудващо и тримата фаворите изразиха становище, че няма нужда от повече правомощия и тяхното разширяване, и че според конституцията държавният глава има и сега доста права и може да оказва своето въздействие и влияние.

 

Например, аз ще казвам, когато не съм съгласна, приятел на министър Цветанов да го назначават на прокурорски пост. Ще протестирам и когато се приема бюджет, в който за подслушване се отделят повече пари отколкото за образование, заяви Кунева.  

 

Президентската институция трябва да обединява нацията и ние можем да гарантираме това, заяви Росен Плевнелиев.

 

Тримата дебатираха и по темите за необходимостта от референдумите, българските военни мисии зад граница, образователната, здравната и социалната политика и други.

 

Тримата кандидати за Дондуков 2 бяха изненадани и с директния въпрос: кой е най-успешният президент досега?

 

Според Меглена Кунева Желю Желев е бил най-перфектен. Калфин заложи на ментора си Георги Първанов, който съхранил българското. А Плевнелиев бе категоричен, че всеки от досегашните президенти е работил за нацията, но че бъдещето ще даде най-вярна оценка за тях.
 

Поредният телевизионен дебат обаче показа и една негативна тенденция - телевизиите пренебрегнаха правото на равнопоставеност и отново дадоха възможност за изява само на първите трима, които са посочени за най-добри. Така без шанс останаха претендентите на останалите политически сили и на независимите кандидати. Този телевизионен модел на дебат превръща участието на пренебрегнатите кандидатпрезидентски двойки  във фарс и предварително ги обрича на неуспех, смятат някои наблюдатели. Други обаче са на мнение, че сред кандидатите наистина има пълни аутсайдери и подставени лица, затова няма как на всички да се даде щедро телевизионно време за изява. Те припомниха, че единият от кандидатите - Алексей Петров, е обвиняем в тежки престъпления и би било нахално и дори абсурдно да го поставят до останалите.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 165| 6784 |14.10.2011 Плевнелиев първи в надпреварата, БСП стяга редиците . 203| 8537 |10.10.2011 Плевнелиев&Попова: С папки и манипулации избори не се печелят . 102| 5820 |06.10.2011 Балотаж за Плевнелиев и Калфин прогнозира НЦИОМ . 119| 8167 |30.09.2011 Плевнелиев: Тема цигани-българи не интересува хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads