Реклама / Ads
0| 4882 |05.04.2016 ПОЛИТИКА

Плевнелиев: Първият урок е да научим децата, че Европа е място лишено от насилие

.
Росен Плевнелиев
Новата стратегия за правата на детето до 2021 г. беше представена в София на конференция на Съвета на Европа. На форума президентът Росен Плевнелиев предупреди, че в спиралата на бедността има риск да се създаде изгубено поколение от обезверени млади хора. Участващите в конференцията се обединиха около позицията, че децата-бежанци се нуждаят от специална закрила.
 

Децата-бежанци се нуждаят от закрила, посочи комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс: Близо 10 хиляди деца на мигранти изчезват, след като стигнат до Европа. Къде са тези десетки хиляди деца? Някои от тях са със семействата си, други са на улицата и се опитват да оцелеят, трети са експлоатирани. Има празноти в законодателствата ни, трябва да се погрижим за децата на мигрантите.

 

Заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Габриела Драгони подчерта, че правителствата на държавите от ЕС трябва да предприемат спешни мерки, за да защитят децата-бежанци, които са в ръцете на трафикантите: Първият урок е да научим децата, че Европа е място лишено от насилие.

 

Съвременната среда е безмилостна към децата, каза президентът Росен Плевнелиев и посочи кои са новите форми на насилие: Особено застрашени от проява на насилие са децата ни - мигранти. Успехът ни да защитим техните права зависи от готовността да се справим със самите хуманитарни кризи в тяхната същност.

 

Според социалният министър Ивайло Калфин основният проблем е, че част от децата-бежанци са жертва на трафик: Има изключително голямо нарастване на децата, които идват без документи. Това граничи с трафика на деца. Обсъждаме различни варианти за законовото представителство, разбира се, на тези деца. Но големият въпрос е свързан с тях.

 

Развитието на технологиите създава нови възможности за младите, но крие и рискове, добави държавният глава: Тревога буди ескалирането на насилието в социалните мрежи, виртуалният свят предлага благодатна почва за радикализация, за разпространение на екстремистки идеи. В спиралата на бедността, която се предава през поколенията, рискуваме да създадем изгубено поколение на обезверени млади хора, което ще подкопае устоите на нашите общества. След Париж и Брюксел, това е новата реалност.

 

Стратегическият документ ще бъде изпълняван от 47-те държави-членки на Съвета на Европа през следващите 6 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5863 |26.03.2016 Росен Плевнелиев: България иска освобождаване на осъдената в Русия Савченко . 20| 5506 |23.11.2015 Плевнелиев: Не трябва да се допуска разделение по религиозен и етнически принцип . 2| 7059 |18.07.2015 Плевнелиев: Българският народ е обединен като един . 13| 5075 |15.10.2014 Плевнелиев: На 27-ми свиквам парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads