Реклама / Ads
2| 7534 |29.07.2015 ПОЛИТИКА

Да подкрепим главния прокурор: ВАП трябва да остане

.
Не съм известен като фен на главния прокурор Сотир Цацаров, по-точно на негови решения и действия. Няма да спра да ги критикувам и в бъдеще. Но в името на справедливостта трябва да призная, че позицията му срещу закриването на Върховна административна прокуратура (ВАП), е абсолютно правилна.
 
Нямам професионални познания в областта на правото и затова се интересувам от резултатите. Те са най-точното мерило за полезността на дадена институция.

В този смисъл за ВАП Цацаров има силни аргументи.

 

Например извършената проверка по надзора, разпоредена от ВАП, в хода на която са установени груби нарушения на екологичното законодателство.  За съжаление медиите, по-голямата част от които заети да нападат всичко живо, което не целува задниците на Пеевски и Доган, не обърнаха внимание на тези новини. А прокуратурата е протестирала скандалните разрешителни за застрояване на къмпинг Юг до Царево.

 

Установената активна плажна ивица, на която се намират подвижните дюни с тревна растителност обуславя незаконосъобразността на планирания строеж. Прокуратурата спря инвестиционните проекти до произнасяне на ДНСК. Преди броени дни ДНСК уважи протеста. Ще кажете, че не е кой знае какво, защото просто е спазен закона. Но у нас да се спази закона е трудна работа. Особено като се има предвид, че зад проекта стои политико-мафиотски кръг под крилото на ДПС.

 

По повод случая „Лясковец”, където един спецполицай загина, а трима бяха ранени поради некадърно организираната операция от ръководството на МВР, ВАП е разпоредила в цялата страна проверка по спазване на законодателството, регламентиращо реда за съхранение и придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Такъв регистър е трябвало да бъде направен още през 2009 г., но това е станало чак през 2014 г. след писмено предложение на ВАП. На фона на прокурорския провал в разкриване на истинските виновници за фаталната акция, това поне е опит да се свърши нещо полезно.

 

В друг случай ВАП спести на държавата близо 100 млн евро. През 2014 г. България е заплашена със санкции за неспазване на Директивата за депониране на отпадъци в т.нар. „стари сметища”. ВАП разпорежда проверка на всички общини по закриване на старите депа и са открити безброй нарушения. Заплашва ни глоба от близо 100 млн евро. Прокуратурата обаче прави предложение за закриване на старите депа, това става на много места и ЕК не прибягва до санкцията.

 

Особено актуални са действията на административното обвинение по драстичните нарушения на Закона за гражданска регистрация (ЗГР). В началото на 2015 г. ВАП възлага проверка по реда на надзора за скандалните случаи на изборен туризъм. Засечени са стотици нарушения при адресните регистрации. Закрити са множество адреси поради факта, че там няма дори сгради. Само в района на гр. Кула по предложение на прокуратурата са заличени 206 регистрации. В случай на отказ от кметове да заличат адресните регистрации са депозирани протести в административния съд. Това означава, че срещу тях ще се гледат дела. Тези действия едва ли ще решат въпроса с фалшивите регистрации, но са стъпка в правилната посока. Друг е въпросът, че политическият елит си затваря очите пред газенето на ЗГР, защото „туристите” му трябват за изборите.

 

ВАП е направила и 4 протеста срещу разрешителните за строеж на къмпинг Корал.

 

Тези няколко примера доказват, че главният прокурор е прав да защитава ВАП. Ако такава принципна бе позицията му и по останалите идеи за реформи в правораздаването, нямаше при всяка публична изява да отговаря на въпроса дали е зависим от депутата Делян Пеевски и защо. Нямаше да се налага и медиите на мафията да му бъдат защитници, което прави терена съвсем кален.

 

Затова няма да спрат и питанията:

-       Колко пари и от кого взеха един креслив самовлюбен новополитик и една креслива овластена женица за аферата „Костинброд”;

-       Кой разпореди арестите по скалъпения сценарий за „убийство на Делян Пеевски” и нахлуването в офиси на КТБ, за да бъде срината банката;

-       Кога прокуратурата ще започне проверки за произхода на милионите и укриването на данъци от медийни магнати-милионери и ще спре да преследва тези, които не полягват на Кой;

-       Кога най-сетне ще има проверка на изнесената фактология от неправителствени организации и медии за скрития бизнес на кръга #Кой, оценяван на милиарди и ощетяващ държавата всеки ден и час?

 

Това са само част от действията, които голяма част от българите очакват. Защото ги засягат пряко. Ако главният прокурор започне действия в тази посока, го чака светло бъдеще. Ако обаче той предпочита богато бъдеще, трябва да знае, че то трудно се съчетава със светло... Това не е моя мисъл, а на колегата му Паоло Борселино, който бе взривен от италианската мафия заради принципните си действия. И не е загинал мърцина, защото е вкарал в затвора над 200 едри и по-малко едри босове на организираната престъпност, между тях е немалко политици.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5126 |23.03.2015 Лукарски кахърен: Трябваше да подкрепим повече ГЕРБ в Сърница . 60| 8178 |17.03.2015 Шефът на мешерето пред Фрог: Всички роми ще подкрепим една партия на изборите . 12| 7395 |19.11.2014 Цветанов: Главният секретар на МВР да е с профила на Калин Георгиев . 18| 9486 |17.06.2014 Извинение: Няма оставка на зам.-главния прокурор Б. Сарафов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads