Реклама / Ads
6| 10309 |03.05.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Прокуратурата си присвоява медийни разследвания за корупция, за да ги прикрие

.
Няколко лъжи напоследък упорито атакуват публичното пространство. Едната е, че прокуратурата разследва „Апартаменгейт“, къщите за гости, придобити имоти и други подобни. Другата е, че ГЕРБ се бори с корупцията. Никой не вярва и на двете, но те се експонират от сутрин до вечер.
 

В края на мандата си Цацаров се опитва да измие част от петната, с които се покри обвинението под негово ръководство. Години наред прокуратурата не си е мръднала пръста да разкрие грабежа на евросредства. Събуди се от медийни публикации и натиск от чужди служби. Нещо повече, държавното обвинение е предприело всякакви репресивни мерки срещу изданията, вадещи кирливите ризи на управляващите и политико-мафиотски кръгове. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров пишеше поздравителни адреси на пеевски издания. Чак когато американските служби дръпнаха конеца и чорапа почна да се разплита, Цацаров бе принуден да се раздвижи. И го прави от страх, а не от загриженост за закона и обществения интерес.

 

Същата е картинката и с ГЕРБ. Оставките са прах в очите. Всъщност те се използват главно за отстраняване, но не и за прилагане на закона и прокурорски проверки. Което пък издава топлата връзка между Цацаров и изпълнителната власт.

 

Ще припомним медийните разкрития, присвоени след това от прокуратурата и властта и приписвани за техен актив:

 

- "Апартаментгейт".

 

- Кражбите от къщи за гости.

 

- Престъпните посегателства срещу природата: плажове, защитени зони, дюни, Рила, Пирин...

 

- Кражбите от строителни проекти в София и други градове.

 

Нито едно от тези разкрития не е дело на прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП, министерства, КПКОНПИ и други структури, които по закон трябва да го правят.

 

Други разкрития, които са много по-мащабни и се отнасят за корупцията по високите етажи остават без внимание. Нещо повече, медиите, които изваждат на светло далавери за стотици милиони и милиарди биват подложени на натиск, заплахи и преследване от държавни институции. Такива са за контрабандата на цигари от "Булгартабак", рекет на фирми, санирането, обществени поръчки, строителство на пътища и магистрали и пр.





Всичко това поражда мрачни парадокси.

 

ДАНС е подчинена на премиера, но от нея не идват сигнали. Сигналите идват от малка част от медиите.

 

МВР всяка сутрин от 18 години докладва ситуацията на сегашния премиер, започнал своя път в политиката като главен секретар. И през това време не се е разбрало нито веднъж, че се краде като за световно? И кои крадат?

Какво точно работят в КПКОНПИ и НАП? Приоритет е преследването на неудобните на властта. Второстепенна задача: писане на формални отчети.

 

Владислав Горанов докладва в МС, че всичко е наред и под контрол. Кое е наред? Това че самият той е герой в имотен скандал? Че е приятел на Пеевски и „тъче“ на два стана – ГЕРБ и ДПС?

 

Премиерът често призовава президента да не говори общи приказки за корупцията, а да даде доказателства, ако има такива. Звучи добре, но всъщност именно премиерът има най-много информация и той би трябвало да притежава въпросните доказателства. А на него да му ги предоставят институциите и службите. Драма е, че те не го правят. Трагедия е, че прикриват и сами участват в золумите и грабежа.

 

Резултатът е последното място за България по стандарт на живот в цяла Европа. И първото по всички лоши показатели. Малките изключения доказват правилото.





Трябва да се подчертае, че проверките и разследванията на държавното обвинение са изключително избирателни. Удрят се обикновено хора и фирми, които не са важни за властта и нямат политическо влияние. Най-често под ударите попадат фирми, за които има съмнения, че поддържат партии и кръгове, опоненти на властта. Оставките пък обикновено разчистват терена вътре в самото управление и партия. И са за отчет пред Брюксел.

 

Процесът на разпад е необратим. Малкото медии, разкриващи разврата в елита във всичките му форми, ще продължат да го правят. Властниците и прокуратурата ще продължат да ги преследват и да имитират действия, опитвайки се да предотвратят осветяването на истински големите далавери. Това ще продължи, докато се достигне точката на кипене. Винаги се стига до нея.

 

На тарикатите този път няма да им се размине, защото лъсна грабежа на евросредства. Досега Брюксел си затваряше очите за българската корупция, защото не им пукаше, но сега е друго. Вече е кристално ясно, че тук се присвояват данъците на граждините на ЕС.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6986 |22.01.2019 Адв. Васил Глинджурски за Фрог: Прокуратурата оказва натиск върху съда и Лозан Панов . 1| 9766 |07.01.2019 Весислава Танчева: Прокуратурата си събира доказателства, като претърсва канторите на адвокати . 4| 7273 |12.12.2018 Адв. Савова: Пускат се СРС-та с неясен произход срещу Иванчева, които обслужват прокуратурата . 9| 17592 |04.12.2018 Адвокат Гьошев пред Фрог: Помощ! Прокуратурата ми се подиграва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads