Реклама / Ads
13| 11999 |25.12.2009 ПОЛИТИКА

Политически лафове и гафове 2009

.
Симеон Дянков е сред първенците по гафове и най-екстрентрични лафове през 2009-та година.
 

Българските политици и тази година продължиха да измислят нови и нови метафори, фрази и откровени щуротии, само за да вдигнат поовехтелия си рейтинг с няколко десети от процента. Различното през вече отиващата си 2009-та година са някои нови образи, които изненадващо блеснаха пред десетките репортерски микрофони с оригинално мислене и онагледяване на техните твърдения. Именно такъв е случаят с вече не толкова новия министър на финансите Симеон Дянков. Специалистът, с когото Бойко Борисов ни срещна изневиделица, успя за няколко месеца да си навлече гнева последователно на БСП, на президента, на крупни бизнесмени и на академичната общност в БАН.

"Ковчежникът" на страната започна първоначално с Георги Първанов, чийто доклад за данъчните реформи Дянков нарече малоумен, определение, не толкова срещано в официалния тон на разговори. Впоследствие финансистът на няколко пъти потвърди, че думата не се е изплъзнала по невнимание и е категоричен в това, което казва. За да дойде моментът, в който Симеон Дянков реши да покаже на българина що е то бюджет и как вижда основния финансов закон за 2010-та година, показвайки пред журналисти кутия с малка постна пица. С това, разбира се, министър Дянков си навлече серия от бъзици. Най-оригинален, признаваме, беше майтапът, който му спретнаха в плевенска пицария, където включиха в менюто пица "Дянков" - не много дебела, затова пък с по-малко продукти отгоре. Това обаче не възспря един от най-добрите финансисти в света (по собствените му думи), който скочи доста дълбоко с признанието си, че не е чувал никога за бизнесмена Васил Божков. Така, както водещата на СМС-играта в "Станция нова", която нямала честта да е виждала някога Дянков, го запитала зад кадър: "Вие ли сте човекът, който спечели лаптопа миналата седмица?". Всичко това, както и липсата на достатъчно пари, силно разстроиха финансовия министър и той изпуши по време на интервю, поискано от списание "Правен свят". По време на разговора Дянков обвини колегата Кирил Вълчев, че не си плащал редовно данъците и прекрати интервюто. След това изпълнение логично му се наложи да отиде на крака в "Дарик" и се извини публично за супергафа.

Не мина много време и младият финансист намери своята нова мишена. Този път на прицел се оказаха академиците в БАН, които бяха наречени от министъра "феодални старчета". И тъкмо решихме, че остава прекалено малко време до края на годината, за да сътвори нов гаф, и министър Дянков отново ни изненада. Този път с раздаването на коледни премии на 10-тина млади специалисти, "които работят денонощно". Припомняме само, че Симеон Дянков от месец се кълне, че никой няма да получи коледни бонуси освен учителите и пенсионерите.

Друг насищащ общественото пространство образ през тази година, безспорно, е този на премиера Бойко Борисов. Прави гафове онзи, който най-много говори. В това отношение признаваме, че министър-председателят е абсолютен рекордьор в цялата политическа история на България. Най-забележителни обаче тази година ще останат думите му от САЩ за лошия материал, който още стряска насън пенсионери и роми. Конкуренцията се опита да обърне каруцата на бившия кмет, но дори и "лошият материал" не беше достатъчен и той с лекота и безапелационно зае мястото на Сергей Станишев. Именно него и екипа му новият премиер нарече вещици, а разследването срещу тях - лов: "Ще ловим вещици и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата." Играта на думи и измислянето на нови и нови сравнения продължи с пълна пара. "Станишев изяде бостана, сега от мен искат дини".

Лидерът на БСП също не остави магаренцето си в калта и на свой ред отвърна - "Бойко Борисов е по-лош и от Тодор Живков". След смяната на властта обаче социалистът беше атакуван и от своите съпартийци, най-върло от Румен Овчаров и Румен Петков, обобщено шеговито наричани "руменовците". Овчаров определи своя партиен лидер като "зайче от ръкава на Първанов" и го помоли "Сергей, иди си с мир!" Румен Петков успя дори да доразвие лафа на годината, като сподели в интервю: "По-добре за лидер да изберем Муйо Пилата, отколкото зайчето на Първанов. "

В редиците на новосъздадената консервативна партия "Ред, законност, справедливост" също не липсваха паметни фрази и закани. Нейният лидер Яне Янев призова олигарсите да бъдат закарани с камионетки в парламента, където да бъдат изслушани. За лидерите на тройната коалиция Янев поиска по 100 години зандан на калпак. Уви обаче 41-вото Народно събрание започна с фалстарт за РЗС, която след по-малко от една година остана без парламентарна група заради отцепника Марио Тагарински, който без малко да бъде пуснат за национално издирване по молба на Яне Янев. Неволите на Янев не свършиха до тук. В последния грандиозен скандал в парламента името му отново беше замесено, този път от Волен Сидеров. Двамата спретнаха предколедно гейскандал, който моменталически разбуни духовете. По време на изказване на Янев в кулоарите Сидеров мина с думите: "Хомосексуалистите вън от парламента!". Яне Янев веднага атакува атакиста със: "Съжалявам, Волен е толкова болен. Винаги съм бил хетеросексуален и той може да провери това, като доведе Капка и си носи фенерче." Снахата на Радой Ралин Капка Сидерова не остана длъжна и удари едно рамо да съпруга си в спора: "Аз бих посъветвала Яне Янев да си намери нормална жена, за каквато не съм чувала да има до себе си."

Така и приключи парламентарният сезон на "великите" политически лафове и гафове през 2009-та година. В никакъв случай това не важи за българските депутати и министри, които със сигурност в момента зареждат гаубиците с нови фрази и си водят бележки, които евентуално ще използват през 2010 година. А ако вие бихте искали да допълните списъка на политическото говорене, което ви е впечатлило, може да го продължите и с други крилати фрази!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7437 |03.09.2008 4 политически въпроса 2008-2009 г. . 16| 6301 |12.04.2008 Скандалът в МВР като политически стриптийз . 15| 5735 |08.02.2008 ГЕРБ, СДС и политическите трупове . 21| 7315 |04.07.2007 Медийната тишина за гафовете на Румен Петков може да роди полицейски произвол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads