Реклама / Ads
0| 5727 |18.05.2022 ПОЛИТИКА

Politico: Колко солено ще излезе на ЕС Унгария да каже “да” на руското петролно ембарго

.
В продължение на две седмици дипломати и служители в Брюксел безуспешно се борят да постигнат споразумение между 27 държави от ЕС да спрат да купуват петрола на Владимир Путин. От две седмици пречката е Виктор Орбан. И докато някои дипломати все още се надяват на бързо споразумение, може да минат още две седмици - поне - преди да бъде подписан шестият пакет от санкции на ЕС от Русия.
 

В сряда блокът е готов да разкрие голяма енергийна стратегия с потенциални финансови опции, за да помогне на страни като Унгария да се отдалечат от руските въглеводороди. Това е момент, в който някои дипломати се надяваха да се отключи подкрепата на Орбан. В понеделник обаче правителството му представи нова пречка пред Брюксел - очарователното искане за 15-18 милиарда евро, с които да се "смажат колелата" на неохотния преход на Унгария от тежък руски суров петрол към алтернативни горива.


Сумата представлява драматична инфлация спрямо предишната цена на Унгария от 750 милиона евро за адаптиране на нейната рафинерия и тръбопроводна инфраструктура. Искането разгневи дипломатите и накара някои да се чудят дали изобщо ще бъде постигната някаква сделка за забрана на руския петрол в целия ЕС.


Насочването към петролната индустрия на Путин е ключово за намаляване на потока от финансиране на войната в Украйна. От началото на инвазията ЕС е похарчил десетки милиарди евро за руски внос на енергия. Докато очертаваше плана си на 4 май, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че пълната забрана на вноса на руски петрол и рафинирани горива "няма да бъде лесна задача", но е нещо, което трябва да бъде направено. 


Унгария, която няма излаз на море и следователно разчита на доставките на петролопроводи, се опита да се аргументира с това, че нейната опозиция срещу пакета на ЕС е чисто практическа и икономическа, а не политическа.


Обещаното единство


В своя реч в понеделник Виктор орбан заяви, че не вярва в използването на санкции, но че "в интерес на европейското единство“ Унгария няма да ги блокира. Предупреди обаче, че мерките не трябва да застрашават енергийната сигурност на страната му, пишат от брюкселското издание "Politico". Същият ден унгарският външен министър Петер Сиярто постави новата цена от 15-18 милиарда евро за подкрепата на Будапеща като каза, че парите са необходими за финансиране на "пълна модернизация на енергийната структура на Унгария" и за справяне с нарастващите цени. Той също така повтори искането руският петрол, доставян по тръбопровод, да бъде освободен от забраната.


Служители и дипломати на ЕС първоначално се надяваха да преодолеят нежеланието на Унгария, като предложат някаква форма на финансова компенсация чрез стратегията REPowerEU в сряда, която ще определи как блокът трябва да сложи край на зависимостта си от руския внос на енергия до края на десетилетието. Но все по-често REPowerEU сам по себе си не изглежда достатъчен, за да привлече Унгария. Самата Фон дер Лайен отиде на крака в Будапеща, за да се опита да разубеди Орбан в твърдата му позиция, но без успех. 


Срещата на външните министри в понеделник прекъсна без напредък, тъй като, както каза висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел, въпросите са твърде сложни и се нуждаят от много повече техническа работа за разрешаване.


Неизбежно Брюксел вече започна обратното броене до специалната среща на лидерите на ЕС в края на май. Орбан и неговият екип вече казаха, че енергийните санкции са толкова важни, че трябва да се обсъждат от държавни и правителствени ръководители, а не от техните представители в Брюксел.


В миналото Орбан също предпочиташе да преговаря за чувствителни решения с колеги лидери, а не с дипломати и официални лица в Брюксел.


И докато други страни биха предпочели да избягват да поставят технически въпроси за енергийната сигурност пред своите лидери, за да вземат решение, все повече се осъзнава, че срещата на върха на 30-31 май може да предостави най-добрия шанс за излизане от задънената улица.


Въпросът, на който пратениците и официалните лица в Брюксел сега искат да отговорят, е: докъде е готова да стигне Унгария? Орбан има история на заплахи с вето, за да получи политически отстъпки от ЕС.


През 2020 г., например, той заплаши да блокира бюджета на ЕС и пакета за възстановяване заради сделка за свързване на изплащането на средства от ЕС със зачитането на върховенството на закона.


Сега служители на ЕС и дипломати подозират, че тактиката на отлагане на Орбан има за цел да накара Комисията да се откаже от съкращаването на финансирането на Унгария за подкопаване на стандартите на блока за върховенство на закона, въпреки че преговорите за петролните санкции са фокусирани върху исканията на Унгария за време и пари за енергийния преход.


Няколко държави предупредиха, че двата въпроса не трябва да се свързват.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7013 |26.01.2022 Politico: Путин прави серенада на италианския бизнес, но Рим няма да му помогне този път . 37| 19892 |09.01.2022 Петкова и Николов кръстосаха шпаги: Лично ще Ви поздравя, когато свършите толкова работа, колкото премиера Борисов . 6| 12038 |05.08.2021 Бабикян: България има нужда от сладкарници! Години наред се продаваше само солено и ни излезе през носа . 19| 18671 |15.06.2021 Politico: България губи бройката на скандалите. Приличат на сюжет от мафиотски сериал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads