Реклама / Ads
17| 7004 |26.01.2022 ПОЛИТИКА

Politico: Путин прави серенада на италианския бизнес, но Рим няма да му помогне този път

.
Видео разговор с един от големите бизнеси в Италия провежда руският президент Владимир Путин днес. Държавният глава разчита на силите икономически връзки между Москва и Рим, но това не означава, че Италия ще се противопостави на подготвяните срещу Кремъл санкции, както го направи през 2014 при анексирането на Крим.
 

Точно доходоносните икономически връзки между Русия и Италия бяха решаващ фактор за кризата в Украйна в периода 2914-2015 г., когато Рим бе начело на дипломатическите усилия да се попречи на налагането на строги санкции върху Кремъл от страна на Европейския съюз. Федерика Могерини беше главен пощенски гълъб като италиански външен министър, и по-късно като върховен представител на ЕС за външната политика. Срещу тези опити избухнаха дипломати от Полша, Великобритания, Швеция и балтийските държави.

 

Логично е обаче Путин да обръща погледа си към Италия тъкмо в момента. Страната неведнъж се е противопоставяла на опитите на ЕС да налага санкции. Путин вижда предимство в това да отдели време на италианските ръководители на фона на най-сериозното военно противопоставяне в Европа от години, с около 100 000 руски войници, струпани на украинската граница.

 

Във днешния видеоразговор ще участват 25 водещи компании, сред които гигантът в производството на автомобилни гуми Pirelli и Enel - най-голямата италианска компания в сферата на електроразпределението.

 

Разликата между ситуацията сега и тази през 2014 г. е всъщност и предизвикателството, пред което ще се изправи Путин - италианският премиер Марио Драги е различен от Матео Ренци, който ръководи Италия след руската инвазия в Крим. Миналата седмица Драги даде сигнал към Москва като омаловажи риска от инвазия в Украйна, но все още дава приоритет на съюза с Вашингтон и мястото на Рим в НАТО пред добрите отношения с Русия.

 

Путин е наясно с факта, че инвестициите на Италия в Русия са критични. Pirelli има две фабрики в Русия. Енергийният гигант Enel също инвестира сериозно в Москва като поддържа тесни връзки с руския газов гигант "Газпром". Компанията е партньор в газопровода Син поток, свързващ Русия с Турция. Най-големите италиански банки, Intesa Sanpaolo и UniCredit, също имат дълбоко присъствие в Русия.

 

Връзките между Италия и Русия са необичайно тесни още от периода на Студената война. През 60-те години на миналия век Fiat произвежда автомобили в руския град Толиати, кръстен на италианския комунистически лидер Палмиро Толиати. Enel оперира там от 60-те години на миналия век. Pirelli получи орден на Ленин на Съветския съюз през същото това десетилетие.

 

Русофилията достигна своя връх под ръководството на Силвио Берлускони – близък приятел на Путин, както и под ръководството на антисистемни партии като Лигата и в по-малка степен Движението "Пет звезди" на Бепе Грило.

 

Експерти обаче посочват, че този път тези икономически връзки няма да имат същата дипломатическа тежест. Трансатлантическите връзки на Марио Драги са значително по-важни за италианския премиер от отношенията му с президента Путин. Драги е призовавал за съвместна работа с Москва, но не е давал сигнал, че ще наруши консенсуса за координирания международен отговор срещу действията на руския държавник.

 

Бележка на ФрогНюз:

 

Руският държавник подготвя почвата за това още от 2020 г., когато започна да ухажва Италия. В края на март 2020 г., когато страната бе сериозно ударена от първата вълна на COVID-19, Русия изпрати хуманитарна помощ на европейската държава. От Кремъл тогава посочиха, че Путин е разговарял с италианския премиер Джузепе Конте и е предложил своята подкрепа и помощ под формата на мобилни дезинфекционни превозни средства и специалисти, които да помогнат на най-тежко засегнатите италиански региони.

 

Русия подава ръка. Защо да не го направи и Италия?

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 8502 |18.01.2022 Началникът на кабинета на премиера: Българското правителство няма да работи под натиск за Северна Македония . 17| 30302 |12.12.2021 Андрей Райчев: За втори път България направи нещо оригинално – избра си двама министър-председатели . 15| 8231 |29.11.2021 Правителство по схемата 8:4:3:2. Министри - според изборните резултати . 23| 37382 |25.11.2021 Политологът Димитър Ганев: Конфликтите между Радев и Петков започват, когато правителството започне да маха кадри на служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads