Реклама / Ads
4| 5982 |13.10.2007 ПОЛИТИКА

Предизборни баталии на 20 км от Бургас

.
Огромни букети от разноцветни кандидат-кметове; камари листи от общински съветници; бюлетини, надхвърлящи с дължината си човешки ръст. Доста мераклии са се наточили за властта в Поморие.
 

  Изключение от родната  предизборна картинка не прави  и Поморие – третият по големина черноморски град, в който кандидатите за кметове са общо 10 – 5 партийни и 5 независими. За част от втората група „независимостта” обаче е твърде относителна, защото поморийци прекрасно знаят кой накъде гравитира и чии политически интереси е склонен да защитава. Всред основните играчи е настоящият кмет Петър Златанов, който при повторен опит през 2003г. успя да заеме поста без сериозна конкуренция. Сега пак излиза като независим, но е подкрепян от листа на социалдемократи. Очакванията да бъде „златното” момче за Поморие твърде бързо се изпариха. Съгражданите му трудно намираха общ език и достъп до него. Говори се, че обичал да взима решенията си еднолично, без да се влияе от мнението дори и на най-близкото си обкръжение. В края на 4-те си години Златанов се активизира, строейки градинки и улици, но всеобщо е мнението, че понастоящем градът е по-мръсен от всякога. Безогледното строителство пък промени изцяло облика на Поморие, превръщайки го в бетонен бастион, който е обречен да си остане мъртъв извън сезона Още в началото на мандата той влезе и в явна конфронтация с Общинския съвет, което продължи до самия край. Предположението е, че ако спечели нов мандат, няма да спре и конфронтацията. Това е само една от причините традиционно силното в общината ДПС да се обявява против нов негов мандат и да се зарича предизборно, че няма да го допусне.

На кметската опашка се нареди и Георги Трухчев – врял и кипял в „бранша”, бидейки кмет два мандата: от 1995г. до 2003г. В действителност той създаде с помощта на екипа си известни предпоставки за обръщане на негативната тенденция в развитието на Поморие. Кметуването му обаче не се приема еднозначно, вероятно и поради факта, че не успя да създаде достатъчно добър медиен образ на направеното от него. Кандидатирането му отново също не се приема еднозначно, едно заради някога оповестеното намерение, че окончателно приключва с кметуването, второ –заради подозренията, че, заемайки понастоящем позиция в Лукойл, ще защитава корпоративни интереси.

Кандидатът на ДПС Кольо Николов още от 1999г. се изявява като балансьор и печели в тази си роля. Тогава стана Директор на Общинско предприятие „Общински пазари” и съветник едновременно, какъвто беше до началото на 2006г., без да влиза в противоречие със закона. След промяната в тази му част стана зам-директор на Общинско предприятие „Общински пазари”. В средата на тази година влезе в горещо разногласие с кмета Златанов и заради преустройството на Общинското предприятие в Общинска фирма. ОС назначи Николов за Директор на пазарите с подкрепата на ДПС, а в замяна се съгласи да бъде издигнат от тях за кмет. Сериозната му намеса в кметската игра е гарантирана от стройното гласуване на ДПС електората в общината.pom.jpg

  Кандидатът за кмет от ГЕРБ Иван Алексиев е интересен само поради факта, че е излъчен от формация, която показа добър резултат на евроизборите в общината. Самият той е твърде далеч е от кметските дела и това личи от кампанията му. Изявява се от началото на годината, но и дългият престой в светлината на прожекторите не му създаде желаният образ. В малкия град хората го познават като собственик на сезонно работещи пицарии и трудно могат да си представят в негово лице бъдещ кмет. Очаква се в листата за съветници ГЕРБ да има повече гласове отколкото за кандидат-кмета Алексиев.

  Една от най-сериозните кандидатури в този букет е на кандидата на ПП БДС „Радикали” Яни Гуджуков, два мандата заместник-кмет, което явно говори за професионалните му качества като експерт и администратор. Беше в екипите и на Трухчев и на Златанов, занимаваше се с европейските проекти и навлезе дълбоко в актуалната проблематика. Големите му плюсове са умението да балансира, диалогичността, специализациите и чуждите езици, които владее и които категорично го открояват сред останалите кандидат-кметове. Предизборната му програма е най-реалистична и професионална, а листата му е съставена от експерти в различни области.

  Който и да стане кмет обаче, ще трябва да се съобразява много ловко и дипломатично с твърде пъстър общински съвет, в който ще се преплитат разнопосочни интереси. Пред жителите на община Поморие на 28 октомври също е застанал сериозен проблем – да запазят статуквото, отивайки за риба (защото тук гъби не виреят), или да се разходят до урните, за да променят бъдещето на третия по големина черноморски град, чието стратегическо развитие необяснимо е застинало въпреки наличието на огромни възможности. Балнеотуризмът би могъл целогодишно да привлича туристи, идеите за голфигрище, яхтено пристанище, нов южен плаж и т.н. и т. н. е време да излязат извън кабинетите и предизборната фразеология, за да доведат в Община Поморие нов тип гости, които ще се превърнат в траен източник на доходи за години напред. И да се смени най-сетне представата от „едно градче със себе си заето”, в такова, с което другите се занимават и харесват! Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10996 |10.10.2007 Социологията – пророчица или блудница . 12| 5604 |09.10.2007 Играта с огъня на управляващите може да докара революция и криза в държавата . 22| 6940 |05.10.2007 В Созопол въпросът е: Веска Караманова или „Да" . 12| 6924 |02.10.2007 В надпреварата за Несебър Мандулева печели преднина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads