Реклама / Ads
12| 6924 |02.10.2007 ПОЛИТИКА

В надпреварата за Несебър Мандулева печели преднина

.
Кой ще управлява Несебър от тази есен до 2011 година? Този въпрос е не по-малко политически и финансово интригуващ от това, например, кой ще е кмет на Кърджали, София или Бургас.
 
За разлика от всяка друга българска община, в Несебър предизборната интрига има всички елементи на драма.

Преди година по това време двама изглеждаха основните кандидати  за следващия  мандат - действащият  тогава кмет Николай Трифонов и партньорът му във властта - председателят на Общинския съвет Димитър Янков. Сега и двамата са извън сметките.

Трифонов  напусна кметското място, Несебър и страната в началото на годината при доста странни обстоятелства. Така  Янков остана без  реален конкурент. На 9 май обаче самият той напусна играта - окончателно и безвъзвратно, след като бе убит в собствения си автомобил на една бургаска уличка.

Тези събития промениха коренно обстановката в община Несебър. На сцената излязоха напълно нови лица.

26 партии, коалиции и инициативни комитети афишираха намеренията си да издигнат кандидати,  но само 12 от тях се решиха да го направят.

Едновременно за кмет и за съветник се пуска Янаки Стоянов. 60-годишният доайен в ОС бе избран за председател след смъртта на Янков. Той пръв обяви, че ще се кандидатира за кмет като независим и спази думата си. Бившият съзтезател по борба  искрено си вярва, че ще бъде подкрепен от широк кръг избиратели. Той смята, че се е доказал като компромисна личност, че е работохолик, че спортният хъс, наследен от тренировките на тепиха, е непобедима магия. В случая става дума за високо самочувствие и убеденост в собствените сили, което по-често може да те подведе, отколкото да ти помогне. Така мислят и повечето избиратели в Несебър, които не са против Стоянов, но не откриват в него качествата за кмет на една от най-бързо развиващите се общини в България. Само тепих не стига, трябва и акъл, шегуват се местни жители. От вложената ирония става ясно, че ако въобще влезе като общински съветник, Стоянов ще трябва много да черпи за късмета си...

Сигурен съветник е лидерът на червените в общината Георги Петрохански. За разлика от Стоянов той е наясно, че кметското място е голяма лъжица за неговата уста и е посвил политическите си мечти. На Петрохански му стига да е член на ОС и в състава няколко от постоянни комисии. Обещал е на БСП да спечели три мандата в общината, колкото имат червените и сега. Амбициите му са да се закрепи на досегашното положение, което той умее да използва както за себе си, така и за партията.

Сходна е стретегията на други двама вечни кандидати - Красимир Косев (преди от "Роден край", сега от Българска индустриално-аграрна партия) и Драгомир Попов (преди от Българска социалдемокрация, сега от Коалиция "Единни за община Несебър").  Когато кмет бе Николай Трифонов те крояха амбициозни планове да си съперничат с него, но равностойна надпревара така и не се получи. Загубите обаче не ги огорчаваха, защото намираха други пътища за реализация на амбициите си - полтически и икономически. Техните кметски кандидатури и този път са повече бутафорни, отколкото реални. Стига им тая награда, отново да влязат в заветния списък на общинските съветници...

Подобен път за спечелване на съветническо място е избрал и Славчо Станелов от ПД "Социалдемократи". И той е наясно, че битката за кметския стол не е по силите му, но разчита участието на олимпийски принцип, като гаранция за абонамент в ОС. Може и да излезе прав, кой знае.

За първи път в политиката  нагазва Лазар Япаджиев. Той може да разчита на гласовете на настроените срещу наследниците на убития Димитър Янков. Той обича да се нарича истинската алтернатива, но в кандидатурата му всъщност мелодраматично са преплетени финансови и лични амбиции. Лазар е бивш  съпруг на Красимира Маринова, жената, с която Янков имаше интимни връзки през последните години. Възможно е отношенията между двамата бивши съпрузи Лазар и Красимира да са охладнели отдавна, но както казват несебърлии, завъртането на любовен триъгълник винаги води до емоции. Гласовете "антиЯнков" най-много ще помогнат на Япаджиев да се отлепи от дъното и да не е съвсем капо на 28 октомври. Но за нещо повече не бива и да мечтае.

Ново лице в предизборната надпревара е и бизнесменът Румен Кулев, кандидат на партията на Яни Янев "Ред, законност, сигурност". Влизането му  в кандидатската дузина е израз на претенция  на още една политическа сила, която доскоро нямаше амбиции в Несебър. Янев ще е доволен, ако се добере до един мандат в Общинския съвет на най-богатата община. Освен това Янев може да се опита да осребри подкрепата си за един от двамата кондидати, класирали се на балотаж.

Финансовият ресурс на  партия  ДЕЛА е единственото, на което може да разчита другият новак в политиката - Атанас Терзиев. Той е средна ръка бизнесмен, с малък хотел и няколко заведения. Избран е за лице на една от появилите се специално за изборите партии. Като неин създател се афишира млад местен предприемач  - 33-годишният Чавдар  Александров. Свързват го с братя Диневи ( и те влязоха в изборите чрез коалиция МОРЕ, но само със съветническа листа ) - строи ваканционни комплекси за продажба. По самочувствие не им отсъпва, но засега построеното от него е далеч по-скромно. ДЕЛА няма шансове за кмет, но разчита да се намеси реално във властта чрез няколко мандата в Общинския съвет.

nesebar.jpgСъветникът Николай Димитров и  Магдалена  Мандулева, която бе избрана на мястото на Трифонов, изглеждат най-близо  до балотажа месец преди изборния ден.  Всъщност балотажът е едно от малкото неща, които със сигурност могат да се прогнозират отсега.

Прогнозата за финал Мандулева - Димитров би била доста по-сигурна, ако ГЕРБ и Атака нямаха свои кандидатури. Двете партии са с  най-високи резултати на последните избори за евродепутати и затова за подкрепата им се натискаха част от редовните кандидати в кметския вот.

ГЕРБ и Атака  обаче заложиха на нови лица - полицай и адвокат. Партията на Бойко Борисов си хареса бившият шеф на охранителна полиция в Несебър Георги Маринов . Той обаче трябва да е безкраев оптимист, ако вярва, че местните хора ще подкрепят кадър на МВР за кмет. Настроенията в този град могат да се менят, но по отношение на МВР и полицията те са постоянни от години и съвсем не са високи. Шансовете на Маринов са да бъде подкрепен от местни, на  които им е писнало от старите муцуни във властта и съзират възможност за промяна чрез все още модната ГЕРБ. Несебър обаче не е София.

Същата таргет група има и Никола Иванов. По всичко си личи, че амбициозният млад адвокат е решен на всяка цена да влезе във властта. Той няколко месеца се навърташе около ГЕРБ, бе активен участник в техни мероприятия, но очевидно останал без гаранция да бъде издигнат за кмет бързо се приориентира към Атака. И получи кандидатурата, макар и със забавяне.

Съпоставени с  Иванов и Маринов, кандидатурите на сегашната кметица и Николай Димитров изглеждат  изцяло мажоритарни.

Досега 42-годишният Димитров влизаше във властта чрез някоя от многобройните социалдемократически формации. Не политическата му определеност обаче го прави разпознаваем сред несебърлии. Той има няколко качества, които му дават шансове в предстоящия вот - местен човек е, амбициозен, комуникативен, с добър бизнес, не демонстрира богатство, отнася се сериозно към проблемите на града.

Той би бил доста сериозна кандидатура, ако имаше зад гърба си сериозна политическа сила. Димитров е играч от средна класа и това е известно предимство за пред обикновения избирател, който обикновено отъждествява кандидатите със себе си. Големият бизнес и корпоративните интереси, които в община като Несебър, са определящ фактор, искат друга класа и в това отношение сегашната кметица води на останалите, включително и на Димитров.

Преди 4 години Мандулева влезе в Общинския съвет чрез листата на Либерален съюз с водач Димитър Янков и ролята й бе повече от скромна - да бъде един от сигурните съветници в създаденото от вече председателя Янков мнозинство.

Тя бе удобният  човек,  когото Янков наложи за заместник на абдикиралия кмет Николай Трифонов. Мандулева притежава всички качества, които се изискваха, за да поеме града в тежък момент. Мнозина се съмняваха дали ще се справи, но тя ги опроверга категорично. Бившата директорка на ловно стопанство демонстрира неочаквана гъвкавост, решителност и усет за ориентация в твърде преплетените интереси  на инвеститори, хотелиери и местни жители. По този начин тя се превърна в естествен лидер, на който може да се има доверие.

Който обаче и да стане кмет за следващите 4 години, той безспорно ще бъде изправен пред изпитанието да работи с уникален общински съвет.

За 21 места се съзтезават  2-ма независими и 22 партии и коалиции - взривоопасна смес от  традиционни и екзотични политически формации, както и разнокалибрен бизнес  - от собственици на сергия  до инвеститори на мегатуристически комплекси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6299 |29.09.2007 България: завръщане към старите демони - част втора . 2| 6104 |28.09.2007 България : завръщане към старите демони . 9| 5788 |27.09.2007 Учителите са прави да искат много, държавата е права да не им дава всичко . 4| 6234 |25.09.2007 „Лошо, Близнаков, лошо!"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads