Реклама / Ads
0| 6486 |23.04.2022 ПОЛИТИКА

Премиерът Петков за военната помощ за Украйна: БСП и ДБ ще намерят общ език без червени линии

.
Осъждаме агресията на Русия срещу Украйна. България беше с ясна позиция, че Украйна трябва да е в Европейския съюз. Това е тяхната сигурност. Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии” и моята задача, не е да се правя на най-смелият, каза още премиерът.
 

В момента „Демократична България” казват: „Това е нашата „червена линия”, БСП казват: „Това е нашата „червена линия”. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена, отбеляза Петков пред Нова телевизия.


Той изрази надежда, че БСП и "Демократична България" ще намерят общ език и всички ще се обедими около него.



"Продължаваме промяната" ще бъде лидер в тези преговори. Не можем да правим едностранни заявки. Това пътуване ще ни даде ниво на разум, за да можем да преодолеем и следващите кризи, каза още той.


По думите в коалицията се случват общи решения, но прожекторите не се фокусират върху тях.


Когато не се мисли коалиционно се изпада в криза, която разклаща цялата структура. Има конфликти, но има принципно поведение.Оцеляваме по добър начин. Коалиционните партньори трябва да спрат да мислят партийно, посочи още Петков.

 

Нищо няма да се направи, без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат", заяви премиерът, коментирайки отношенията със Северна Македония.


"Дебатът трябва да е истински. Ако пак развяваме лозунги, без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна страна още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС. През 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа. Този глас вече е даден. Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на Северна Македония към ЕС, след това да наложим вето за 2 години. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС", отбеляза премиерът.


"Ако правата на българите с промяната на Конституцията е гарантирана от ЕС, с други думи промяната да бъде част от пакета мерки, които са вкарани в Договора на Република Северна Македония и е задължение за тях да променят Конституцията по пътя за Европа, това вече е една стъпка напред", посочи Петков.


"Ние трябва да го поискаме, ние трябва да го вкараме в договора. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е против българския интерес да се запънем. Да искаме всички неща, които сме си мечтали да се случат, да се случат преди вдигането на ветото. Тогава националистите ще вземат управлението там и тогава шансовете ни ще са нулеви. Сега имаме нормално правителство там и то е готово да поеме ангажиментите си през европейски договор", подчерта премиерът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5592 |05.04.2022 „Маркет линкс“: ГЕРБ изпреварва ПП, но Петков остава пред Борисов . 0| 11908 |04.03.2022 Вицепремиерът Асен Василев: След кризата с министър Янев излизаме по-силни, никой не спря Тагарев . 0| 8698 |28.02.2022 Кирил Петков: Ще поискам оставката на министър Янев . 31| 9527 |09.02.2022 Петков: Съжалявам прокуратурата, щом се налага да й нося аз информация. Крайният списък е от 19 човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads