Реклама / Ads
7| 5385 |15.09.2010 ПОЛИТИКА

Пресъхващите български училища

.
Източник: DEUTSCH WELLE
На днешния ден в българските училища започва новата учебна година. Успоредно с това парламентът предстои да гласува нов закон за образованието. Защо обаче българите не се радват особено на този традиционно хубав ден?
 

Коментар на Георги Папакочев
DEUTSCH WELLE


Общините в България са предложили през новата учебна година да бъдат закрити 20 училища. Причината - демографските промени, в населените места просто липсват ученици. През последните 20 години над 1 300 училища в страната са престанали да съществуват и 20 000 преподаватели са отпаднали от образователната система.
В същото време проучване на посреднически фирми сочи, че все повече български деца заминават в чужбина, за да получат там средното си образование. Най-често заможните българи изпращат поколението си да се образова в Англия, Италия, Швейцария, Ирландия и САЩ. Момчетата, изпратени в чужди гимназии, били повече от момичетата, а съотношението на учениците от София спрямо провинциалните градове било четири към едно.

Кой е "най-великият" в Европа?


„Естествено, че ще пратя детето си да учи в чужбина” - пише в един от многобройните интернет-форуми българска майка. „Дори и да нямам пари, ще стискам зъби и ще го пратя. Какво да учи тук - как да се бие в час, как да псува, как да изнасилва, как с двойки да запише университет - я в Перник, я в Бухово, светила на световната наука? Да живее сред чалга, псувни, храчене, плюене, злоба и завист?”
Друг участник във форума отбелязва: „Когато поживееш извън България, виждаш, че все пак не сме най-великите във всичко, че и другите хора имат добри идеи. Просто в България още от училище ни се хвърля пясък в очите, като ни се казва колко велика нация сме и това после избива в така типичния ни балкански манталитет - аз съм най-великият, другите са балъци и за това са ми длъжни..."

Gaudeamus igitur…

В края на учебната година през май, учителка в елитната столична гимназия за „световни шампиони” по математика припомни в медиите, че най-умните и даровити български деца вече са „напазарувани” за чужбина, дори преди още да са завършили училище. „Бедата не е в това, че децата ще трупат знания в най-престижните университети по света. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България”, допълни учителката.
Особено драматична се очертава ситуацията в българските висши училища. Поради държавния недоимък студентите практически остават без стипендии, през зимата им се очертава 4-5 месечна дървена ваканция поради невъзможност на университетите да плащат за отоплението, все повече млади хора прекъсват трайно или завинаги учението си поради високите такси и скъпата издръжка на живота.
Всичко това обяснява защо през последните години се наблюдава ново покачване на желанието за емиграция при младите хора, като то е най-изявено сред по-ниско образованите слоеве. Такива са реалностите към днешна дата. За перспективите е тъжно да се мисли - дори на традиционно прекрасен ден като днешния...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5600 |10.09.2010 Писта за Ф1 стана капан за българския премиер Борисов . 3| 5901 |26.07.2010 Българският устрем за реформи . 22| 5407 |07.07.2010 Българският ерзац-цар: късмет и светски блясък . 0| 8231 |21.06.2010 За мястото на биволите в българския бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads