Реклама / Ads
30| 5369 |29.09.2015 ПОЛИТИКА

Президентът: Разногласията между САЩ и Русия остават

.
Росен Плевнелиев
Ню Йорк. Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична: не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия. Приветстваме диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска.
 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български медии в Ню Йорк преди началото на Срещата на върха по противодействие на ИДИЛ, организирана по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Държавният глава посочи, че след вчерашната среща САЩ-Русия, разногласията остават. „И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение. Очевидно възелът е много заплетен, Сирия е решаващият фактор за постигане на напредък в Близкия изток“, коментира президентът Плевнелиев.

 

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди. Точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност, ООН. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави. Крайно време е светът да покаже своята възможност, своето желание да решава кризи, а не да ги задълбочава“, заяви държавният глава.

Програмата на президента Росен Плевнелиев продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4822 |22.07.2015 Задимя кафе между ГЕРБ и ДПС и за съдебната реформа . 0| 5018 |21.07.2015 Станишев: Международни наблюдатели в Скопие далеч преди изборния ден . 0| 7829 |20.06.2015 Петър Москов: Няма да се въртите като топка между болниците . 22| 5542 |01.06.2015 Президентът: Работим за референдум при формулата 2 в 1 на 25 октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads