Реклама / Ads
31| 6293 |12.10.2012 ПОЛИТИКА

Президентът: Трябва да изключим АЕЦ Белене от въпроса за референдум

.
Източник: Мениджър
Въпросът за референдума трябва да изключва от себе си АЕЦ Белене, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според него референдумите трябва да се провеждат по стратегически въпроси, а не по отделни проекти.
 

Това каза Росен Плевнелиев във връзка с консултациите с парламентарно представените политически партии за формулирането на въпроса за допитването за втора атомна централа у нас, съобщава „Дарик”.

„Въпросът вече не е дали, а как да направим референдума. От това какъв ще бъде въпросът зависи дали гражданите ще бъдат улеснени в избора си или максимално затруднени. От въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ще затъне в юридически хватки, процедури и това ще обезвери хората", каза президентът.

Той смята, че е важно как ще протекат дебатите в Народното събрание и е категоричен, че парламентът трябва да осигури възможността на гражданите да направят информиран избор.

Държавният глава подчерта, че провеждането на референдум е подходящо, когато може да се зададе ясен въпрос, който да получи своя категоричен отговор. „Моето мнение е, че хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси, както и по конкретни проекти. Големият въпрос пред нас днес е дали въпросът, така, както е зададен, е достатъчно ясен и еднозначен за гражданите или има нужда от преформулиране", коментира той.

Президентът напомни, че в момента формулираният от БСП въпрос е „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадка Белене". Според държавния глава този въпрос е некоректен, объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да бъдат противоречиви, а и не изчерпва всички възможности за избор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 7928 |11.07.2012 Е. Кабаиванов: Истинският седесар трябва да се държи мъжки . 76| 16420 |23.04.2012 На 6 май трябва май да си отваряме очите на три . 34| 8383 |29.03.2012 Р.Овчаров: Не сега, а 2009 Станишев трябваше да слезе от лидерския пост . 104| 20598 |21.02.2012 Б. Борисов: Гергана Павлова трябваше да даде обяснения за лекарствата, не аз!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads