Реклама / Ads
36| 10866 |16.07.2020 ПОЛИТИКА

Проф. Коларова: Може да има експертно правителство с премиер Димитър Радев

.
Румяна Коларова Източник: БГНЕС
”Бойко Борисов ясно каза, че няма да подаде оставка. Ако протестите ескалират, ще има експертно правителство”, това политологът проф. Румяна Коларова.
 

"Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна в сравнение с практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори", допълни тя.


По думите й би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори.


"Той това нещо вече го е правил веднъж - януарските протести 2013 г. В този случай направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза още Коларова.


И припомни също, че 2013-а имаше президент на ГЕРБ (Росен Плевнелиев, на когото Коларова беше съветник - б. р.), който оказал подкрепа и назначи правителство, конструктивно към управляващите.


"Но сега в момента е ясно, че фактическият им политически противник ще трябва да назначи служебното правителство. Сега Борисов прави това, което се прави във всички европейска демокрации. Има две възможни решения - радикална промяна в кабинета или т.нар. експертен кабинет. Към експертен кабинет тръгнаха Чехия, Словакия, те имаха сериозни правителствени кризи, които преодоляха с експертен кабинет. У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър-председател на това експертно правителство - Димитър Радев, шефът на Централната банка", изтъкна тя.


Според нея очевидно Борисов избира другия вариант - радикална промяна на правителство. Защото търси едно единствено нещо - дистанциране и противопоставяне на ДПС.


По дуите на Коларова Коларова Борисов никъде не казва, че тримата министри, на които снощи поиска оставката, са зависими от ДПС.


"Той казва, че те са нарочени, те дават лошо име, лош имидж на правителството. Той никъде няма да признае, че има партньорство, че има договаряне за министри. А истината е, че номинациите на коалиционните партньори за министри са повече свързани с ДПС, отколкото министрите на ГЕРБ", изтъкна Коларова.


По думите й ДПС присъства във всички формати на българските правителства, с изключение на правителствата на Иван Костов и Филип Димитров.


"Той (Бойко Борисов - бел. ред.) казва: "Аз съм готов да направя следващата крачка". Първата крачка очевадно беше обстрелването на червените олигарси посредством действията на прокуратурата. Сега той се ангажира да направи следващата стъпка - да отреже Пеевски и Доган, които са само имената на цялата бизнес структура, която живее от обществени поръчки", коментира политологът.


Коларова заяви още, че тези стъпки на премиера са "най-нормалната политическа промяна", което не означава, че протестите ще спрат.


"В България протестите са приключвали по един единствен начин - това е след употреба на насилие. Борисов в момента прилага една стандартна рецепта в две стъпки, така както се прилага в Европа. Ако се стигне до силна ескалация на протестите, ще последва т.нар. експертно правителство с министър председател Димитър Радев. Или той (Борисов - бел. ред.) в отпуск, управляват вицепремиери, които са експерти. Аз съм убедена, че в момента назначенията, които ще се направят, те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ", добави Коларова.


Тя беше беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер - бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник.


"Все едно капитулират пред противника", обобщи Румяна Коларова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13010 |02.07.2020 Проф. Петър-Емил Митев: Цветанов разцепва ГЕРБ . 31| 12158 |01.07.2020 Проф. Иво Христов: САЩ, Китай и Русия гледат на ЕС като на плячка . 11| 8763 |16.06.2020 Политолог: Цветан Цветанов не може да бъде актуален като Лили Иванова . 15| 8190 |06.05.2020 Скопие: Не може да градиш приятелство, ако оспорваш идентичността на съседа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads