Реклама / Ads
26| 13288 |20.08.2015 ПОЛИТИКА

Професионално "мажат" ските на Бъчварова в МВР

.
Бъчварова трябва да тренира и плонжове като този...
Професионалистите в МВР „намазаха” ските на вътрешния министър Румяна Бъчварова и я пуснаха по нанадолнището. Този израз става все по-популярен в средите на служителите на вътрешното ведомство. В повечето случаи те я подвеждали абсолютно професионално, без тя дори да се усети.
 
Така, сядайки в горешия стол на министър в сградата на ул. „Шести септември”,  една от най-изявените дами в екипа на премиера Бойко Борисов, беше принудена да се чувства като в небрано лозе.

По време на вчерашното заседание на МС Бъчварова трябваше да преживее поредното унижение, заради своите подчинени професионали, които я натресоха да отговаря, защо автокрадец, който се издирва с три европейски заповеди за задържане и мярка за неотклонение „домашен арест”, се вихри на свобада и задига коли. Дали министърката е знаела, че по закон виновни за това са ченгетата, не е ясно, но мълчанието й по тази тема беше многозначително и гузно. Още с назначаването й беше ясно на всички, че не тя ще командва парада, а лично Борисов. Премиерът сам се похвали, че няма по-добър оперативен работник от него. Като не толкова „скрит” командир на МВР, на Борисов му беше трудно на заседанието да упрекне сам себе си за гафа с  автоджамбазина. За това предпочете да  прехвърли горещия картоф в полето на правосъдното министерство и лично на шефа му Христо Иванов, който в случая няма грам вина. Този гаф на държавниците ни мина някак си между другото и потъна в разприте за бъркочите, които се продават по бензиностанциите и пломбите на колонките. Казват, че след заседанието Бъчварова вдигнала шумен скандал в сградата на ул. "6 септември", но парата ще мине през свирката и нещата ще си останат същите, смятат служители. Още повече, че в МВР моделът #Кой диктува нещата както на него му изнася. А този модел не се интересува от някакъв автокрадец, нито от убийството на Георги в Борисовата градина, нито от пропищелите от цигански набези възрастни хора по селата.  #Кой се интересува никой да не закача сделките на мафиотско-политическите корпорации и да не проверява дейността на фирмите, свързвани с името на депутата Пеевски.

 

Ако някой реално е отговорен за провалите в МВР, то това не е Бъчварова, а професионалното ръководство. Това трябва да се каже ясно. Негова работа е да лови бандити, да бди за обществения ред, да тушира напрежение и конфликти, още в техния зародиш. Автокрадецът, станал главен герой на министреското заседание, е пример за това как ченгетата не са в състояние да се справят с елементарни задачи. Уморихме се да питаме какво става с убиеца на Георги от Борисовата градина. За Ембака, дето уби работник на магистралата - също. Навърши се година днес от показната екзекуция на бизнесмена Семко Семков, но от килъра му няма и следа.   Няма го убиеца от Соло, няма го убиеца на децата от Луковит, дето ги претрепа на пътя, няма ги Галевите… Знаем, за тях все ни баламосват с познатия до болка рефрен: Колегите работят! И кой е виновен за това? Със сигурност не и Бъчварова!

 

Във Фрог нюз не сме спестявали дори най-тежки критики към министър Бъчварова. Но в сегашната ситуация зад гърба й се крият мачовците от професионалното ръкводство. Вече близо година те демонстрират безпомощност, слаби професионални умения и принадлежност към кръгове и групи извън МВР. Тези кръгове отдавна са известни като политико-мафиотски клубове по интереси, които разчитат на висши кадри в МВР, службите и разбира се - прокуратурата. Това не е новина. Лошото е, че откакто ГЕРБ управлява втори път не се прави нищо, за да се промени ситуацията. Именно тези бездействия и съучастие пратиха страната ни на последните места по върховенство на закона и свобода на словото в ЕС. Последното!

 

В малките градове и селата положението е повече от плачевно. Крадците се вихрят безнаказано, а противодействие - никакво. В регионите с етническо население все по-често избухват конфликти, за които МВР или не знае или прикрива сигнали. Случаят в Гърмен е повече от показателен. В разгара на напрежението полицията се оправда, че разполага само с 4 сигнала за кражби на роми от български къщи. В действителност се оказа, че няма къща, която да не е ощавена от апаши.

 

От години се говори за  проблемите със статистиката на МВР.  Ченгета са впрегнати старателно да изписват несъществуващи успехи. При всеки проблем МВР ни залива с някакви числа, само и само да ни убеди, каква къртовска работа е свършена. В същото време по районните управления са разработени множество схеми, чрез които извършените  престъпленията със завидна лекота минават в графа „разкрити”. По същата тази схема в обществото  беше разтръбено, че са ударени множество фабрики за убийства-Килърите-2,3,4,5., за които вече смътно си спомняме. До съдебна зала обаче не е стигнало нито едно. Това е и целта: шумни акции без никакви последствия.  Вътрешното ведомство не се вълнува от факта, че нито един от уличените  няма осъдителна присъда.  Нещо повече, делата са на път да се сгромолясат. И затова не е виновна министър Бъчварова, а професионалното ръководство, начело с главния секретар Георги Костов.

 

Като нов за системата човек, тя изцяло се довери на професионалното ръководство за кадровата политика. Нямаше и друг избор. Така на възлови позиции попаднаха хора със спорна репутация, липса на какъвто и да е професионализъм и изцяло зависими от КОЙ и други съмнителни кръгове. За да вървят нещата в системата що годе гладко, на нея й се наложи да преглъща гаф след гаф, сътворен от същите тези висши ченгета. Като топчета от броеница се наредиха необосновано нахлуване в национална телевизия, пребити мирни граждани, побой на бежанци, лъжесвидетелства, десетки  проспани криминални случаи, сигнали за подкупи.  Бъчварова и нейните подопечни останаха безмълвни, когато се разбра за прегрешенията на сегашния шеф на Варненската полиция Даниел Пашов.

 

Оказа се, че редица безобразия са станали докато той е бил началник на столичното Първо РУП. Замълчаха си с надеждата, че с времето всичко ще са забрави по модела на същите онези уж разкрити банди за убийства.  В същото време министърката светкавично реагира и уволни директора на пловдивската полиция Пламен Узунов заради пропуск на негови подчинени, свързан с тежко пътно произшествие. В този случай тя беше активирана да вземе това решение не от кого и да е, а лично от главния прокурор Сотир Цацаров. Значи за едни може, за други не. Не е тайна, че в тази система  оцеляват некадърните, мързеливите, подлеците и страхливците. И хранениците на... знаете на Кой.

 

Политическата обвързаност със силните на деня пък гарантира не само бързо израстване в кариерата, но и възможност дълго да се задържиш на върха. Сегашният шеф на СДВР Младен Маринов е класически пример за това. Като близък приятел на бившият главен секретар Светлозар Лазаров още от времето, когато са служили на столичен подземен бос, той успя да се намърда на високия пост след като разгроми  протестите около парламента. Предходният началник Валери Йорданов, изключително уважаван полицай, бе отстранен с мотива, че не се справя с продажбана на нелегални цигари по пазарите. Всъщност бе настъпил интересите на "Булгартабак". Маринов не направи нищо, за да ограничи контрабандата. Простиха му дори невероятната глупост с нахлуването в ТВ7.

 

Казват, че едно телефонно обаждане го спасило от уволнение. Нещата изглеждат толкова прозрачни, че вече никой не се пита КОЙ се е намесил, за да спаси кожата му. За да остане цял и непокътнат, в медиите на семейството на Делян Пеевски се спретват атаки срещу всеки, за когото се заговори, че може да го смени.

 

Бъчварова би трябвало вече да е понаучила тези ведомствени игри и интриги. Би трябвало и да е решила кадрово поне няколко от важните позиции. Но, като че ли нещо не достига - я смелост, я морал.

 

Едмънд Бърк казва: „Единственото нещо, от което злото се нуждае, за да съществува, е добрите хора да не правят нищо”. Това в МВР май е лесна работа...

 

Ето хората, които в момента стоят начело в МВР:

 

Главен секретар - Георги Костов

Зам.-главен секретар - Георги Арабаджиев

Шеф на Главна дирекция "Национална полиция" - Христо Терзийски

Шеф на ГДБОП - Иво Спиридонов


Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5488 |24.06.2015 Митов: Натовските войски са наши войски . 9| 6761 |04.06.2015 Местан разясни магическите ресурси на персоните–месии . 17| 9481 |15.04.2015 Проф. Константинов: Президентските избори - на 23 октомври 2016 . 17| 5324 |13.04.2015 Хак да им е! Министерските заплати замръзват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads