Реклама / Ads
43| 9507 |10.04.2014 ПОЛИТИКА

Путин писал и до Орешарски за газа (Пълно писмо)

.
Руският президент Владимир Путин
Ето и пълният текст на писмото на руския президент Владимир Путин до европейските лидери, в което ги предупреждава за евентуална криза с доставките на газ.
 

Посланието на руския лидер е адресирано до лидерите на 18 европейски страни и публикувано от ИТАР-ТАСС. Писмото е изпратено до канцлера на ФРГ Ангела Меркел, председателя на Съвета на министрите на Италия Матео Ренци, президентите на Франция Франсоа Оланд, Гърция Антонис Самарас, Австрия Хайнц Фишер, Молдова Николае Тимофти, Румъния Траян Бъсеску, Македония Георги Иванов, Чехия Милош Земан, Полша Бронислав Коморовски, Сърбия Томислав Николич.

Посланието е изпратено и до премиера на Турция Реджеп Тайп Ердоган, Унгария Виктор Орбан, Словения Аленка Братушек, Хърватия Зоран Миланович, България Пламен Орешарски, а също и до председателя на правителството на Словакия Роберт Фицо и председателстващия президиума на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович.

Ето какво се казва в писмото:

През последните месеци икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спадът в промишлеността и строителството. Расте бюджетният дефицит. Рязко се влошава състоянието на валутния сектор, а към отрицателното търговско салдо се прибавя и отливът на капитал от страната. Икономиката на Украйна се приближава към дефолт, към спиране на производството и към ръст на безработицата.

Русия и страните на Евросъюза са най-големите търговски партньори на Украйна. Имайки предвид това, на проведения в края на януари съвет Русия – ЕС ние се договорихме с нашите европейски партньори за провеждането на консултации по въпросите на развитието на украинската икономика, базирайки се на спазването интересите на Украйна и нашите страни при формирането на интеграционни съюзи с нейно участие. Въпреки това всички опити на руската страна да бъдат започнати реални консултации не доведоха до резултат.

Вместо консултации ние чуваме призиви да бъдат занижени договорените цени на руския газ, които имали „политически характер“. Създава се впечатлението, че европейските партньори искат едностранно да прехвърлят на Русия последиците от украинската икономическа криза.

От първия ден на съществуването на независима Украйна Русия е поддържала устойчивостта на украинската икономика, доставяйки й газ по занижени цени. През януари 2009 година с подписа на тогавашния премиер Юлия Тимошенко бе подписан договор да покупко-продажбата на природен газ за периода 2009-2019 г., който урегулира въпросите за доставката и заплащането на газа и гарантира безпроблемното му транзитиране през територията на Украйна. Договор, който Русия е спазвала неотклонно. Между другото, министър на енергетиката на Украйна по това време бе Юрий Продан, който днес заема същия пост в правителството в Киев.

Обемът природен газ, доставян в Украйна в съответствие с този договор, е бил 147, 2 млрд. куб. м. През 2009 – 2014 г. Особено искам да подчертая това, че формулата на цената, фиксирана в договора, нито веднъж не е била променяна през това време. До август 2013 г. Украйна плащаше изрядно именно спрямо тази формула.

Друг въпрос е, че вече след подписването на договора за Черноморския флот Русия е предоставяла на Украйна безпрецедентни намаления на цената на газта. Според „Харковските договорености” те са давани като аванс за в бъдеще за пребиваването на Черноморския флот, считано от 2017 г. Давани са също така отстъпки за газта, купувана за химически предприятия в Украйна. Отстъпка, влязла в сила през 2013 г. във връзка с критичното състояние на украинската икономика.

Така, като се започне още от 2009 г., сумарно тези намаления възлизат на 17 млрд. долара. Към тях обаче трябва да се добавят и още 18, 4 млрд. долара, които украинската страна ни дължи като санкция за неизпълнение на минимално годишно количество (take-or-pay).

По този начин Русия е субсидирала икономиката на Украйна през последните години за над 35, 4 млрд. долара. Освен това през декември 2013 г. Русия е предоставила на Украйна заем от 3 млрд. долара. Всички тези значителни финансови ресурси са били отделяни, за да може да се поддържа стабилността и платежоспобността на украинската икономика, запазване на работните места и заетостта. Подчертавам – никой, освен Русия не е правил това за Украйна.

Какво правят в същото време европейските партньори на Украйна? Вместо реална подкрепа, само декларация за намерения. Обещания без реални дела. Евросъюзът използва украинската икономика като източник на продоволствия и едновременно с това като пазар за готова продукция от машиностроенето и химическата индустрия. По този начин се стигна до дефицит на търговския баланс на Украйна от 10 млрд. долара. Това са почти две трети от общия дефицит по текущи операции на Украйна през 2013 г.

Кризата на украинската икономика до голяма степен е предизвикана от дисбаланс на търговията със страни от ЕС. Същата тази криза оказва и негативно влияние при изпълненията на договорките от страна на Украйна по доставките на руски газ.

„Газпром” няма намерение да предяви каквито и да е допълнителни условия от тези, отразени в договора от 2009 г. Това се отнася и за цената на газ, която е изчислена според съгласуваната формула.

Но все пак Русия повече не е длъжна и не може самостоятелно да носи бремето да поддържа украинската икономика, предоставяйки на страната намаления на газта и да опрощава дълговете й. На практика Русия плаща със своите субсидии дефицита в търговията на Украйна и страните – членки на ЕС.

През тази година от месец на месец нараства задлъжнялостта на НАК "Нафтогаз Украйна" за подадения газ. През ноември-декември 2013 година - с 1451,5 млн. долара, през февруари 2014 г. - плюс 260,3 млн., през март - още 526,1 млн. Обръщам внимание върху това, че през март все още действаха цените за отстъпка от 268,5 долара за хиляда куб. м. И даже и по тези цени Украйна не е платила нито долар!

При тези обстоятелства, "Газпром", в съответствие с точки 5.1.5, 5.8 и 5.3 от действащия договор, ще бъде принуден да премине към искане за предплата за доставка на газ и в случай на нарушение на условията на плащане, ще прекъсне напълно или частично доставката на газ. С други думи - ще се доставя толкова газ, колкото украинската страна заплати за месец напред.

Безспорно, това е крайна мярка. Ние си даваме сметка, че тя увеличава риска за несанкциониран добив на газ, преминаващ през територията на Украйна за европейските потребители. И че тя може да затрудни запасите на газ на Украйна за обезпечаване на нейното потребление през есенно-зимния период. За да се гарантира непрекъснат транзит на газ е необходимо в най-скоро време да се пристъпи към зареждане в подземните хранилища на Украйна газ в обем 11,5 млрд. куб. метра, а това ще изисква плащане в порядъка на 5 млрд. щатски долара.

Но изолирането на нашите европейски партньори от съвместните действия по разрешаването на икономическата криза на Украйна и даже от консултациите с руската страна не оставя на Русия никаква алтернатива.

Изходът от сложната ситуация може да бъде само един. Да се проведат незабавни консултации на ниво министри на икономиката, финансите и енергетиката с цел изработка на съгласувани действия по стабилизацията на икономиката на Украйна и обезпечаването на доставките и транзита на руски газ в строго съответствие с условията на договора. И колкото се може по-бързо да се пристъпи към координирани конкретни действия. За това призоваваме нашите европейски партньори.

Безусловно, Русия е готова да участва в стабилизацията и възстановяването на украинската икономика. Но не в едностранен порядък, а чрез паритетни с европейските ни партньори условия. С отчитането на фактическите вложения и загуби, които Русия понася продължително време, поддържайки Украйна. Само такъв подход е справедлив и балансиран. И само той ще доведе до успех.

-------------------------

Какво представляват „харковските договорености”?

Това са документи, касаещи престоя на плавателни съдове от Черноморския флот на територията на Украйна. Те бяха подписани от президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович на 21 април 2010 г. в Харков. Според тези документи от 28 май 2017 г. давността на руско – украинския договор се продължава с още 25 години. Споразумението предвижда увеличаване на арендата, която трябва да бъде 100 млн. на година, считано от 28 май 2017 г. От тази сума се отчитат и допълнителни средства, получени за сметка на намаляване цената на газта, доставяна в Украйна.

Цената на руския газ за Украйна е била намалявана с 30%, но не повече от 100 долара на всеки 1000 куб. м. По думите на премиера Дмитрий Медведев Русия е имала от това пропуснати ползи в размер на 11 млрд. долара.

След влизането на Крим в Русия Черноморският флот вече на практика се намира на територията на РФ. Заради това и „харковски договорки” бяха денонсирани от Росия едностранно на 2 април 2014 г. От 1 април бе определена и нова цена на руския газ за Украйна и тя бе 385,5 долара за 1000 куб. м.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6373 |03.03.2014 Орешарски на Шипка за Украйна: Всички страни да се въздържат от провокации . 8| 5930 |03.01.2014 Орешарски отчита управлението си за 6 месеца . 24| 6705 |21.12.2013 Орешарски доволен от подкрепата на кабинета . 41| 8173 |19.12.2013 Орешарски и Станишев с план срещу безработицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads