Реклама / Ads
41| 7851 |24.04.2023 ПОЛИТИКА

Путин за руснаците: По-добре да мрат на фронта, отколкото от пиене! Алкохолът убива 500 хил. на година, армията е на 2-о място

.
Близо 500 000 руснаци умират годишно от алкохол. По този показател Руската федерация държи челното място в света, сочат последните изследвания на здравното министерство на Русия. Злоупотребата с алкохол в нашата страна доведе до значително намаляване на продължителността на живота, намаляване на раждаемостта и влошаване на здравето на децата, особено на психичното здраве.
 

Мъжете в трудоспособна възраст умират 2-3 пъти по-често от жените. Смъртността от алкохол сред населението в трудоспособна възраст на Русия е 33,7-42,1%, което надвишава цифрите за САЩ и развитите страни 3,5 – 4 пъти. Тази статистика е на Здравното министерство в Москва от декември 2022 г.

 

След началото на войната срещу Украйна се забелязва увеличение на употребата на алкохол, съответно и на смъртните случаи.

 

В Русия употребата на твърд алкохол достига от 70 до 85% в различни периоди на годината. Сравнението с други страни е следното: 28,7% в Канада, 20,5% в Норвегия, 18,3% във Великобритания, 29% във Финландия, 26,% в САЩ, 23,8% в Швеция, 21,4% в Германия.

 

Беларус е световният лидер по смъртност от алкохол. На второ място е Русия, а на трето – Монголия. Класацията е на World Life Expectancy.

 

Над 100 хиляди руснаци се самоубиват годишно. Преди година-две случаите са намаляли до 80 и 70 хиляди, но от година и половина самоубийството отново е на „мода“.

 

Все по-често констатацията е „смърт от отчаяние“. Самоубийствата нарастват лавинообразно в редиците на армейските части, които воюват срещу Украйна.

Основните причини, които подтикват руските войници да посегнат на живота си са: чувството, че са „пушечно месо“, извращения в армията и отчаяние. Вече съществува и факторът „склоняване към самоубийство“ или „принуда към самоубийство“, твърди военният патолог д-р Ю.В., който отказал да продължи да служи в полева болница край Одеса и вече е мигрант в Турция. Според него повечето от войниците са объркани, нямат опит и психическа издръжливост. Лесно се поддават на манипулации от страна на преките си началници или от по-опитни техни колеги в армията. Самоубийствата се прикриват, както и смъртните случаи от отравяне с алкохол и сбивания след злоупотреба с алкохол, твърди още д-р Ю.В. в Инстаграм.

 

След започването на военната агресия на Русия срещу Украйна у много руски граждани се забелазва засилване на отчаянието. Те не виждат смисъл в бъдещето. Проблемите с влошаването на начина на живот се засилват, усещането за пропадане се засилва като лавина.

 

Успешната украинска офанзива в района на Харков предизвика паника не само сред руските военни, но и сред руските ултрапатриоти, за които сериозното поражение за Кремъл бе истински шок и трагедия. Отрази се дори на пропагандния фронт.

 

Активните поддръжници на войната са стъписани и деморализирани от отстъплението. И ето, че започнаха остро да критикуват военното ръководство и изискват най-решителни мерки от Владимир Путин, към когото са адресирани вече все повече съмнения. Смъртта „от отчаяние“ пред Ковид-19 отстъпи на смъртта от отчаяние да бъдеш изпратен на фронта срещу Украйна, където вероятността да оцелееш става все по-малка.

 

Война на глупостта. Мнозина са отчаяни от усещането за историческа задънена улица (нещо повече, вярата в собствения „особен път” води до тази задънена улица). Тъй като кралят, генералният секретар или президентът не са намерили смисъл в мирния живот, той решава да го потърси в смъртта. По този начин обявява война всъщност на самия здрав разум. Тъй като в 21 век завоевателна война с анексиране на територии е, освен всичко друго, очевидна глупост. Но то води до хиляди безсмислени жертви и се превръща в трагедия за един цял народ. Отново имаме преди всичко преживяване на отчаянието. Причинено е от чудовищни ​​обстоятелства, но е и преживяване. „Страданието пречиства“, казват в такива случаи, но в нашия случай би било по-етично да кажем, че страданието ни връща към нас самите нас. В една екзистенциална, гранична ситуация, „между живота и смъртта” имаме работа не с измислено „аз”, а с реално такова. Това ни лишава от всичко излишно, повърхностно. Да се ​​изправиш пред отчаянието е по свой начин общ тест за нашето същество за „да“ или „не“. Нашите възможности са ограничени – и това ни принуждава да правим това, което можем и трябва, с най-голямо старание и усилия“, пише известният журналист Адрей Архангелский.

 

Засега алкохолът взима повече жертви от сраженията в Украйна, но ситуацията се променя непрекъснато… В мрежите и някои медии се цитира изказване на Путин, че „По-добре да умират на фронта, отколкото от пиене“. Дали наистина е изрекъл тези думи не е толкова важно. Само че пропуска факта, че едната ужасна статистика не измества другата, а стават сбор. Което само засилва трагедията на един цял народ, който с нищо не е заслужил такава зловеща съдба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5655 |11.04.2023 Русия официално сметна 49 държави за ”недружелюбни”. Защо Путин открито съставя списъци с врагове? . 85| 15079 |30.03.2023 Костов отговори на Радев: Не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната . 23| 7073 |20.03.2023 Путин може да посещава само пет държави, ако не иска да свърши в затвора . 66| 5777 |17.03.2023 Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд в Хага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads