Реклама / Ads
23| 7046 |20.03.2023 ПОЛИТИКА

Путин може да посещава само пет държави, ако не иска да свърши в затвора

.
Само пет държави може да посещава руският президент Владимир Путин, ако не иска да свърши в затвора. Това става ясно от думите на дипломат №1 на Европейския съюз Жозеп Борел, който посочи, че Путин ще бъде арестуван, ако посети която и да е държава, приела юрисдикцията на Международния наказателен съд. Пет страни в света не са го направили - САЩ, Израел, Русия, Китай и Судан.
 

"Знам, че Русия не признава неговата юрисдикция. Ако президентът Путин посети една от над 130-те страни, които са подписали това международно споразумение, то той ще бъде арестуван във всяка една от тях. И това трябва да се вземе предвид много сериозно, защото можем да преговаряме за каквото и да било, но това решение на съда остава валидно и е тук. Тоест, президентът Путин ще бъде арестуван, ако посети повече от 130 страни", заяви Борел.

 

Кои държави са отказали да приемат юрисдикцията на Международния наказателен съд? 

 

Съединените американски щати подписват договора на Римската конвенция, но не го ратифицират. По-късно, през 2002 г., Вашингтон се оттегля напълно от подписания договор, и заявява че не планира да го ратифицира. Отвъд океана е приет и закон, според който интернационалният съд и други подобни не се признават.

 

Законът дава правото на президента да използва всички възможни средства, включително и военна инвазия спрямо лична преценка, с цел връщане на задържани от съда държавни лица. Този закон важи не само за американци, но и за държавни личности от други техни съюзници - например НАТО, Япония, Южна Корея, Австралия, и други. Поради факта че дава право на президента да извършва военна инвазия, неформално законът е познат като "Закон за инвазия на Хага".

 

Израел гласува против статута на МНС и не ратифицира договора.

 

Русия е другата държава, която не признава юрисдикцията на Съда в Хага. 

 

Китайската народна република се противопоставя на съда с аргументите, че това е против суверенитета на националните държави и че по този начин се съди съдебната система на една нация.

 

През 2008 г. Судан се оттегля от Международния наказателен съд. 

 

Към края на януари тази година МНС има издадени 38 заповеди за задържане като 21 са изпълнени, а 6 са оттеглени след смъртта на заподозрените. Към март 2023 г. МНС се състои от 123 държави членки.

 

Владимир Путин е едва третият действащ президент, който става обект на заповед за арест на МНС, след Омар ал Башир на Судан и Муамар Кадафи на Либия. Издадените заповеди задължават 123-те държави членки на съда да задържат руския президент и да го предадат в Хага за съдебен процес при евентуално влизане на тяхна територия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4450 |18.03.2023 На изборите на 2 април в 9 366 секции може да се гласува с машина . 66| 5743 |17.03.2023 Заповед за арест на Путин издаде Международният наказателен съд в Хага . 36| 13716 |10.03.2023 Любимка на Путин: ”Никой няма да се церемони с Грузия. Прас с ракетите по Тбилиси и точка” . 15| 9858 |28.02.2023 Експерт: Може ли 6-и американски флот да ни избави от корупцията и защо половината европари за България отиват в Русия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads