Реклама / Ads
9| 5042 |13.01.2023 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: България е в ситуация на узаконена диктатура

.
Радан Кънев
Радан Кънев посочи, че е добро решение третият мандат да бъде връчен на Демократична България. Според Кънев вариант е и управление, което разчита на мнозинство, без да има коалиционно споразумение. Евродепутатът посочи, че се движим на ”ръба на конституцията”, тъй като служебното правитество управлява пети месец, без да е ”отчетно пред Народното събрание.”
 

Евродепутатът Радан Кънев посочи, че страната затъва в спирала от предсрочни избори. Това е очевидно, тъй като сме свидетели на серия от разпускания на парламенти, както и създаване на следващи, които не нефункционират, тъй като не могат да излъчат мнозинство и да съставят управление на страната. Обезпокоително е, че целта на

Народните събрания се свежда до превръщането им в предизборна трибуна. Това създава опасни прецеденти за България. 

 

Пред БНР Радан Кънев определи конституционната ситуация в страната като странна:   "Ние се намираме извън рамките на демокрацията и в ситуация на узаконена диктатура. Имаме правителство, което не е избрано от парламента. То не е отчетно пред Народното събрание. Това не е демокрация. В тази ситуация въпросът е политическите сили, избрани в парламента, дали са склонни на нов цикъл на задълбочаване на тази криза". 

 

Кънев подчерта, че за страната ни е важен въпросът за Шенген, защото разделянето на България от Румъния в зоната за свободно движение и споделеното пространство за обща сигурност в Европа, прокарването на граница по река Дунав, е максимален стратегически риск за България, за икономиката и за националната ни сигурност. 

 

Според евродепутата: "Политиците имат отговорност да гледат стратегически, а не да отговарят на болката на деня, защото това се нарича популизъм. Популизмът е част от политиката, но не трябва да я изчерпва... Икономическите проблеми се решават със силна икономика. Една държава, която остане изолирана в рамките на Европейския съюз, най-вероятно няма да има силна икономика". 

 

Кънев посочи, че е добро решение е третият мандат да бъде връчен на ДБ, които да направят опит да получат подкрепата на ПП и ГЕРБ, което означава стабилно мнозинство за избор на правителство: "Дали слагаме термина технически, програмен, експертен кабинет, това няма значение. Политическите формули за изграждане на едно правителство са безкрайни - има еднопартиен кабинет, начело с лидера на партия, която има мнозинство; видове и баланси в коалиционно правителство; управление на малцинството, което търси подкрепа за всеки свой законопроект; управление, което разчита на мнозинство при гласуванията в парламента, без да има коалиционно споразумение - което предложи Христо Иванов и е най-добрият вариант към момента". 

 

Радан Кънев допълни, че БСП и "Възраждане" са в тежка изолация по основните принципи на външната политика и сигурността на страната по време на руската агресия в Украйна: "Затова връчване на третия мандат на БСП би било съмнително от конституционна гледна точка директно заявление на президента, че иска предсрочни избори и да назначава нов служебен кабинет, защото му се е усладила безконтролната власт. Но ще е и демонстрация, че България е изолирана от общата политика по въпроса на защитата на независимостта на Украйна. Вече имаме немалко проблема в това отношение, причинени от държавния глава и от неговите служебни кабинети". 

 

Евродепутатът посочи непрекъснатата предизборна кампания, в която се намира страната ни през последните повече от две години, а това налага безкрайни ограничения върху политическата смелост и политическата отговорност на политиците, тъй като в предизборна кампания не се вземат тежки решения.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 11235 |08.01.2023 Христо Грозев: Цената на ”свободното слово” в България е от 150 до 300 евро . 14| 10046 |16.12.2022 Kpyм Зapĸoв удари Гeшeв: Цялa България виcи „нa ĸocъм“ зapaди нeзaвиcимoтo paзcлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop . 10| 9838 |03.12.2022 Евгений Кънев: Цинизъм е да работиш като изнесено представителство на Путин в ЕС по време на войната му с него . 6| 5003 |25.10.2022 Ген. Атанас Запрянов: Предоставянето на военна помощ на Украйна не прави България пряк участник в тази война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads