Реклама / Ads
7| 9225 |14.02.2023 ПОЛИТИКА

Радан Кънев: Персоната на г-н Борисов е воденичен камък за българската политика

.
Източник: личен архив
Не вярвам санкциите по „Магнитски“ да се отразят на изборните резултати. Хората, които гласуват за ГЕРБ, много добре знаят, че това е корумпирана партия. Те оценяват други свои легитимни интереси като повод и причина да подкрепят ГЕРБ.

Това заяви евродепутатът Радан Кънев в интервю за Novini.bg.

 

"Това, че БСП е корумпирана не е новина поне от 100 години насам. Там има разпад на електоралното тяло и процесът е съвсем различен.

 

Стабилният фактор в българската политика, който ни държи назад, е ГЕРБ. Дори не ГЕРБ, а лидерът на партията. Персоната на г-н Борисов е страшен воденичен камък за българската политика. Той го знае, съпартийците му го знаят.

 

Очевидно е, че финансовите власти на САЩ също го знаят, за да посочат дясната му ръка и да дадат ясен знак, че ако няма отрезвяване и вразумяване, ще трябва да се премине от ампутация към декапитация", добави той. 

 

Кънев смята, че ако оставим корупционното блато зад гърба си, имаме много големи шансове като общество. По думите му, съвместното явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на изборите на 2 април е "важното ново събитие" и "много съществена промяна на политическия пейзаж". 

 

"Това обединение е много естествено и доста закъсняло. Много медии и обикновени граждани подценяват неговото значение и важност. Винаги съм се борел за подобно голямо обединение в реформаторското, демократичното пространство. Смятам, че то има потенциала, шанса и надеждата да донесе значителна промяна на 2 април и до разчупване на факторите, които доведоха политическата криза.

 

Една убедителна победа на „Продължаваме промяната“ и "Демократична България" със значителна разлика пред втория, който и да е той, може най-сетне да отвори вратата за съставяне на правителство, създаване на мнозинство и да отвори малко вратата към бъдещето в българската политика, защото ние стоим заровени на едно място, докато Европа и светът се движат с огромна скорост в посока, в която ние дори не можем да тръгнем", коментира евродепутатът и посъветва колегите си да водят положителна предизборна кампания.

 

"Недъзите на нашата политическа система ги познаваме много добре, не е необходимо да ги повтаряме. Тази коалиция дава шанс за излизане от политическата криза и изправяне на тези недъзи. Тя ще предложи послание, ориентирано към възможностите, шансовете пред икономиката, възможността действително да използваме еврозоната и Шенген, за да се превърнем в лидери в някои икономически сектори в рамките на ЕС", смята Радан Кънев. 

 

Той е ужасен от спокойствието, с което политиците започват да приемат възможността за пореден цикъл на политическата криза. "Притеснен съм още от 2021 година, когато възможността за незабавни нови избори се прие като нещо нормално, дори започнахме да говорим за тези изборни цикли и провали на парламенти като за оздравителен процес.

 

Това не е оздравителен процес. Това е болен процес. Нашата демокрация е под заплаха, нашите икономически перспективи не се реализират. Рискът от тежка системна изолация в рамките на ЕС, която може да се развие по много линии, ме плаши най-много. Неуправляема държава няма да влезе в Шенгенското пространство. Ако бъдем разделени от Румъния, се изправяме пред крупен геополитически риск. Намираме се в ситуация на баланс.

 

Има и негативен сценарий. Нямаме мързелив сценарий, в който не се движим наникъде. Ние сме инертни и консервативни като общество. Обичаме бавните промени. Сега сме в ситуация, в която няма да има такъв процес. Или ще дръпнем бързо и успешно, както хърватите направиха само за няколко месеца през миналата година, или ще продължи процесът на деградация", посочи евродепутатът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4162 |23.01.2023 Евгений Кънев: Трите ключови събития от изминалата седмица - ре-юнион на БКП, патериците, черният PR . 11| 14209 |20.01.2023 Евгений Кънев: Дойде ли Магнитски - това е краят на ББ . 9| 4285 |13.01.2023 Радан Кънев: България е в ситуация на узаконена диктатура . 10| 9042 |03.12.2022 Евгений Кънев: Цинизъм е да работиш като изнесено представителство на Путин в ЕС по време на войната му с него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads