Реклама / Ads
14| 10509 |08.10.2010 ПОЛИТИКА

Кр. Райдовски: Бриго не е за "Дондуков" 2, а за съда

.
Точно 8 години след мистериозното прекратяване на делото срещу Бриго Аспарухов за незаконното унищожаване на секретна информация, бившият шеф на службите обяви днес, че е готов да се кандидатира за президент.
 
Според него нямало сериозни пречки да се създаде една традиция - управляващите на България да са от Перник, като даде за примери Георги Димитров и Георги Първанов.

Бившият шеф на правителствената пресслужба при Виденов Красимир Райдовски, който е запознат с много от тайните на прехода, припомни пред Frognews.bg, че Бриго Аспарухов никога не говори едно и също нещо през годините и постоянно си мени позициите като един истински български политик. Според Райдовски мястото на Аспарухов не би трябвало да е в президенството, а в съдебната зала, за да отговаря за престъпното унищожаване на секретни документи.

„Гордея се с обстоятелството, че близо 10 години сме били неразделни с Бриго Аспарухов, защото той се очертава като емблема на българския политически живот. Бриго се приближава до линията на настоящото правителство – днес казва едно, а утре – друго. През 2007 г. в интервю пред една агенция той заявява: „аз станах член на БСП през 1997 г., в момента също съм в редиците й и ще остана там. На 9-ти февруари 1998 година пред в. „Новинар” казва нещо съвсем различно – „аз не членувам в партия”. На 5-ти октомври 2006 г. Аспарухов потвърждава, че Георги Коритаров е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС. 2 години по-късно той категорично не си спомня да е имало такъв човек в българското разузнаване. Типично поведение на политик. Един път Бриго казва, че е „за” НАТО, друг път – „против”. Обвини съветника Косьо Мишев в правителството на Филип Димитров, че е посетил Македония във връзка на някаква продажба на оръжие. Оттам се разклати кабинета, въпреки че Бриго се извини публично в парламента, като каза, че такова нещо не е имало. На 25-ти февруари 1998 г. в Перник на партийно събрание Бриго Аспарухов отрича лидерството на Георги Първанов с думите: „в момента в БСП такава личност няма”. По това време председател на партията е именно настоящият президент. Миналата година пък той посочи Георги Първанов като единствения човек, който може да оглави едно ново политическо движение”, коментира Райдовски.

Според него обаче по-страшното е, че е прекратено дело срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (1991-1997 г.) През октомври 2000 г. Аспарухов е обвинен в в длъжностно престъпление. „Бриго унищжи документ, който носеше гриф „Строго секретно” през 1993 г. и наруши постановление на Министерски съвет. В обвинението се казваше, че е нанесъл тежки щети на българското разузнаване. По-късно делото е прекратено, но не от съда, въпреки че вече е стигнало до него, а от прокуратурата с формулировката, че нямало нанесени щети на архива. Пред военна прокуратура председателят на комисията и един от членовете потвърждават, че подписите, с които е издадено разрешението за унищожаване на секретната информация са техни, но са категорични, че не са се подписвали, т.е. са били подправени. Както знаете делото беше на Атанас Тилев, който е много близък приятел на Бриго. Защо българското следствие и прокуратура не са обърнали внимание на този факт, аз не мога да знам. По-късно Бриго казва, че делото „Тилев” не е унищожено. Ако наистина е така, тогава защо има протокол, че то фактически е унищожено. Обстоятелствата около Атанас Тилев или агент Румянце от бившата ДС са много интересни, въпреки че той отрича агентурното си минало”, каза още Красимир Райдовски.

Според него делото „Тилев” е ликвидирано, защото в продължение на няколко години е работил за придобиване на всякаква информация за Симеон Сакскобургготски. По думите му, ако фактите са били излезли наяве, то българската общественост щеше да реагира по съвсем различен начин. В същото време Аспарухов в едно свое интервю признава сам, че е извадил от архивирани дела на български политици и ги е задържал за себе си, за което няма право. Защо е проверявал тези хора, макар че нямал оперативна задача, не става ясно. Това според Райдовски е друго престъпление, заради което Бриго Аспарухов е останал безнаказан. „Защо той не е унищожил делата на хора, които стават известни български политици, а делото на своя приятел Атанас Тилев. Още едно потвърждение, че в България управляват двойните стандарти. Трябва да се съглася с вътрешния министър Цветан Цветанов, който казва, че съдебната ни система не функционира, защото ако работеше както трябва, сега Бриго Аспарухов нямаше да мисли за „Дондуков” 2, а щеше да е в затвора”, каза още Красимир Райдовски.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7715 |08.10.2010 Бриго иска да е президент; бил от Перник като Г. Димитров и Г. Първанов . 81| 9670 |06.10.2010 Сидеров: Костов остави България като след ядрена война . 107| 14107 |04.10.2010 Виденов се връщал в политиката, искал дуел с Първанов . 8| 5693 |04.10.2010 Рейтинга на Борисов падна със 7%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads